Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cum sa fii mai productiva la serviciu

Cum sa fii mai productiva la serviciu

Când ceasul sună dimineaţa şi te anunţă că începe o nouă zi de muncă, ai vrea uneori să îl izbeşti de pământ şi să poţi dormi măcar încă o oră. În realitate, cele 8 ore de muncă nu trebuie să fie o corvoadă dacă ştii cum să te organizezi în mod eficient. Da, chiar este posibil ca până la sfârşitul programului să îţi îndeplineşti toate îndatoririle. Iată ce trebuie să ştii.

Înţelege cum funcţionează organismul tău

Fiecare organism are ritmul său natural de lucru. Ocupă-te de sarcinile cele mai dificile atunci când organismul tău se simte cel mai energic. Pentru multe femei, acestea sunt primele două ore ale dimineţii. Păstrează sarcinile de o intensitate medie spre mică pentru orele în care energia ta scade. Fiecare femeie ese diferite şi este important să ştii când funcţionezi la parametrii optimi.

Prioritizează sarcinile

Să pui sarcinile într-o ordine în funcţie de prioritate presupune un efort mental destul de mare, deci ar trebui să te gândeşti la acestă prioritizare atunci când creierul tău se simte odihnit. Vezi care sarcini sunt mai importante şi decide când te poţi ocupa de ele în funcţie de ritmul în care lucrează organismul tău.

Stabileşte o rutină

Creierul nostru se descurcă excelent atunci când vine vorba de executarea unor lucruri de rutină. Acest lucru te face mai eficientă şi mai productivă. Spre exemplu, poţi crea o rutină ce presupune citirea, editarea sau verificarea de documente, deschiderea e-mailului şi trimiterea răspunsurilor. De asemenea, te poate ajuta gruparea sarcinilor similare. Spre exemplu, stabileşte un interval orar în care să dai toate telefoanele pe care le ai de dat.

Fă pauze

Sarcinile complexe, cum ar fi crearea de strategii sau compunerea de texte presupun un efort mental destul de ridicat şi creierul tău nu se poate concentra intens decât pentru o perioadă limitată de timp. O pauză nu strică nimănui, chiar dacă simţi că munca nu îţi permite nici măcar 5 minute de respiro.

Lista celor 5 minute

Atunci când simţi că nu ai energie pentru a te apuca de ceva important sau urgent, crează o listă cu lucrurile pe care le poţi face în mai puţin de 5 minute. Fie că e vorba de listarea unui document sau citirea unor articole, această listă te ajută să fii foarte productivă şi să elimini sarcinle uşoare din programul tău foarte rapid.

Multitasking? NU!

Creierul nostru nu se pricepe deloc la a face mai multe lucruri în acelaşi timp şi nici nu ne permite să trecem repede de la o sarcină la alta. Practic, nu oferi atenţia ta completă nici unui lucru şi este foarte posibil să uiţi anumite sarcini. Ia lucrurile uşor.

  • 10 pasi spre un nou inceput

Marţea eşti mai productivă

Dacă ai un proiect mare care apropie sau ceva sarcini care îţi solicită atenţia, ocupă-te de ele într-o marţi. Dacă te gândeşti un pic, are sens: toate detestăm ziua de luni şi oamenii au tendinţa de a face lucrurile fără pic de entusiasm. Vinerea este finalul de săptămână şi ne gândim doar la asta.  Miercurea este mijlocul săptămânii şi joia deja ai impresia că ţi-ai consumat toată energia.

Comments

comments

Lasă un răspuns