Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Diana Buf: Orice îmi ajunge pe mână poate deveni un accesoriu

Diana Buf: Orice îmi ajunge pe mână poate deveni un accesoriu

După absolvirea Facultății de Psihologie, brașoveanca Diana Buf a luat drumul Capitalei în căutarea „oportunităților despre care se tot vorbește”. Doar că, după patru ani de multinațională, Diana a realizat că Bucureștiul nu e deloc „acel” oraș și, împreună cu jumătatea sa, s-a întors la Brașov și a luat hotărârea să muncească pentru sine.

Au trecut de atunci cinci ani. Și, după cum a mărturisit, „locuiesc la țară (la 40 km de Brașov), am trei câini și o priveliște minunată de la geamul micului meu atelier, care a devenit din an în an mai neîncăpător. «LaCercei» a început la momentul potrivit, în sensul că am plecat din București și din multinațională și am schimbat urbanul pe rural. Și nu regret nicio secundă decizia pe care am luat-o!”

Cum ai descoperit pasiunea pentru bijuterii?

În copilărie mă fascinau bijuteriile mamei și felul în care asorta tot ce punea pe ea. Am avut o pasiune pentru o pereche de cercei din lemn pe care mi-a și făcut-o cadou în cele din urmă, fără prea multe insistențe din partea mea. Nu știu să spun exact de unde a pornit pentru că a fost un cumul de factori. Cred că mă plafonasem la locul de muncă și singura opțiune era să caut un job nou, dar la fel. Știu doar că am început în perioada aceea să fac cercei din lemn pictați, apoi am înlocuit pictura cu tehnica șervețelului și într-un final am descoperit lucrul cu rășină și am trecut la bijuteriile steampunk. Așa a început LaCercei.ro. Restul e istorie.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le-a oferit crearea bijuteriilor?

Cele mai mari satisfacții vin din feedbackul primit de la clienți. Pentru mine, pe lângă faptul că pot câștiga bani făcând ceea ce îmi place, înseamnă foarte mult faptul că bijuteriile mele produc bucurie. Toate aprecierile sunt faine. De la un simplu SMS până la un e-mail sau un review pe pagina de facebook, toate sunt extraordinare și mă împing mai departe. Însă cea mai deosebită apreciere primită de la cei care au cumpărat a fost o scrisoare de mulțumire scrisă cu stiloul pe hârtie și trimisă cu Poșta, pe care am păstrat-o cu drag și la care mă uit de fiecare dată când am îndoieli.

Ai o bijuterie de suflet (foto)? Care e povestea ei?

Da. Am participat la un curs de bijuterie și mi-am făcut un pandantiv din argint inspirat… dintr-un joc video. Are și nume: The Talisman of the Balance.

E mai mult business sau mai multă pasiune? În ce măsură?

La început a fost doar pasiune, dar, pe măsură ce timpul a trecut, s-a transformat tot mai mult în business, în sensul că, în loc să creez ce mă taie pe mine capul, mă orientez spre a face ceea ce se cere. Cu trecerea timpului, am descoperit și că partea de creație, pasiunea și joaca ocupă din ce în ce mai puțin timp comparativ cu activitățile administrative și organizatorice de tot felul. Pentru mine a devenit clar că trebuie să existe echilibru între cele două; deși nu e prea ușor, altfel nu se poate.

Cum ți-ai caracteriza propriile bijuterii și ce crezi că le deosebește de cele ale altor designeri?

Deși curentul steampunk a crescut și am tot văzut apărând pe piață produse ce urmează aceeași idee și aceleași tehnici, consider că nu există asemănare între noi. Am stilul meu, pun foarte mare preț pe așezarea pieselor și pe felul în care ele umplu spațiul și datorită acestui lucru există diferențe pe care clienții le observă din ce în ce mai des.

Ce presupune designul bijuteriilor, care sunt pașii pe care îi urmărești în crearea lor?

Fiecare bijuterie este unică, pentru că lucrez în mare parte cu materiale reciclate, iar probabilitatea să existe două produse la fel este mică. Singurele piese pe care mă străduiesc să le fac identice sunt cele care vin două câte două, cum ar fi cerceii sau butonii. Inspirația vine când nu te-aștepți și trebuie profitat de ea… Materialele vin de peste tot, de pe internet, din magazinele de specialitate și neapărat de la târgurile de vechituri. Am reciclat toate ceasurile vechi ale cunoștințelor, dar am cumpărat și de la ceasornicari. Pe măsură ce am gândit produse noi, am diversificat tehnicile de lucru, iar atelierul arată ca un magazin de bricolaj în ultima vreme. Lucrez cu rășină, lemn, metal, plastic, orice. Practic, orice îmi ajunge pe mână poate deveni ceva de purtat. Nu sunt tehnici deosebit de complicate, însă toate cer timp, răbdare, multă migală și atenție la detalii.

Cum arată purtătoarea ideală a bijuteriilor pe care le creezi?

Purtătoarea ideală este încrezătoare și feminină… indiferent de vârstă. O astfel de femeie știe să poarte bijuteria și să o pună în valoare. Dar nu numai despre ele este vorba. Produsele pe care le fac se adresează unui spectru mult mai larg și nu sunt neapărat doar podoabe. O parte din creațiile mele sunt destinate mediului de afaceri, ele fiind foarte potrivite pentru cadouri corporate ori pentru evenimente de tot felul.

Ai avut momente grele în viața de creator de bijuterii? Care au fost și cum le-ai depășit?

Mai mereu apar lucruri neprevăzute când te-apuci să faci câte ceva. Unele momente sunt complicate, altele mai puțin, dar cred că, învățând din greșeli și adaptându-mă cât mai bine posibil la diverse situații, am reușit să le depășesc.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns