Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Anda Racșa, din pasiune pentru flori și cifre

Anda Racșa, din pasiune pentru flori și cifre

A avut mereu soluții creative pentru proiectele de consultanță în afaceri, însă nu și-a imaginat că se poate exprima și artistic, prin aranjamente din flori! De un an încoace, alături de marea sa pasiune pentru finanțe stau „Cadourile Florale“, pe care le modelează cu același entuziasm.

Toamna trecută, Anda Racșa a creat primul aranjament floral, împreună cu fiica sa, care și-a propus să-i ofere dirigintei „ceva lucrat de mâna ei“. Erau crizanteme albe și galbene, accesorizate cu panglică roșie și aranjate într-o ceașcă din ceramică. Apoi, într-o „dimineață superbă, de neuitat“, Anda a făcut un alt aranjament floral într-o ceașcă de cafea, pe care i l-a dăruit mamei. A urmat un tortuleț decorativ din crizanteme albe și roz pentru aniversarea fiicei. „Mi s-a umplut inima când am văzut surprinderea, emoția și fericirea ei“, își amintește Anda. Atunci a fost momentul în care a început povestea Cadourilor Florale, construită pe ideea de cadouri florale pentru fiecare persoană, moment, loc. „Anda, tu nu ești doar finanțist și florist, tu ești un artist!“, a complimentat-o un tânăr după o prezentare cu și despre flori.

La aniversare

A lansat proiectul în urmă cu exact un an, pe Facebook (www.facebook.com/CadouriFlorale), deși cândva respingea ideea unui profil pe celebra rețea de socializare. Reacțiile au fost împărțite. Unii au felicitat-o, alții o știau „cu preocupări mai serioase“, dar ambele reacții au făcut să se ducă vorba și să apară primele comenzi, de la prieteni, colegi, dar și de la persoane pe care nu le cunoștea. Pentru promovare, a făcut pliante care conțineau două, trei aranjamente florale și datele de contact, cu care a mers în câteva farmacii, sucursale bancare și saloane de înfrumusețare din cartierul Dristor. De la un coafor din zonă au venit primele comenzi, la începutul lui noiembrie 2013.

Citește și: Parada florilor de toamna

Antreprenor de cursă lungă

Anda Racșa compară viața de antreprenor cu experiența într-un montagne-russe: plină de adrenalină, cu momente de agonie și extaz. Pentru ea, cifrele au un farmec aparte și îi place să vadă „dincolo“ de ele, să ajungă la esența lor. La început a fost liceul de matematică-fizică, apoi facultatea de științe economice și au urmat numeroase programe de training în domeniile financiar, marketing, management, leadership, resurse umane. Anul acesta împlinește 20 de ani de experiență profesională, din care zece a fost manager în companii private, iar alți zece antreprenor. Din 2004 conduce propria companie, care furnizează servicii de consultanță în management și optimizarea afacerii – ABC Training Consulting. Cum dintotdeauna i-a plăcut să facă regulile mai interesante, nu e deloc o întâmplare că pasiunea veche, legată de cifre, și cea actuală, artistică, merg mână-n mână. „Descopăr altă lume și mă redescopăr. Domeniile fiind diferite, de fiecare dată trebuie să mă recalibrez ca stare și mediu de lucru. Dar îmi place foarte mult ceea ce fac și reușesc
să-mi organizez bine timpul, ideile, puterea de muncă și emoțiile“, spune Anda.

Viață pe suport floral

De când se ocupă de proiectul cu flori, viața sa e mult mai dinamică. „Într-o zi acord prioritate activităților de promovare și de întâlnire cu clienții ori lucrez la elaborarea unui suport de curs financiar, în altă zi mă implic în concepție, aprovizionare și realizarea aranjamentelor ori mă documentez despre tendințele internaționale în domeniul floristicii“, spune Anda. Au fost și zile în care dimineața susținea seminare, la prânz făcea aprovizionarea cu flori, după-amiaza se ocupa de aranjamente, iar seara participa la diverse evenimente. „Nu am o delimitare între timpul de muncă și timpul liber, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac și pentru că viața de antreprenor înseamnă să fii «pe fază» 24 din 24. Mereu am ceva de făcut, de citit, de vizionat, de discutat.“ Adoră să stea de vorbă cu fiecare client, să-i ofere alternative pentru tradiționalele buchete, să îi prezinte aranjamente inedite sub formă de torturi decorative, poșete, coronițe, coliere și alte „bijuterii vii“.

Citește și: Fata care gateste cu flori

Surse de inspirație

Cadourile Andei merg către birouri, unde aduc un strop de culoare, către evenimente și momente de neuitat ori pur și simplu vin să anime momentele de relaxare de acasă. Ea se ocupă zilnic de creșterea și dezvoltarea proiectului Cadouri Florale, atât de strategie, cât și de partea opera-țională. „Mă implic în realizarea tuturor aranjamentelor, dar pentru comenzile mai mari am ajutoare. Atunci, rămân pe creație și supervizare.“ Mi-au plăcut în special cele din suporturi mai puțin obișnuite: minibicicletă, glob din sticlă, statuetă, peretar, tablou, copertă de carte, ramă foto, instrument muzical, scoarță de lemn, nucă de cocos. Creatoarea proiectului mi-a spus că orice obiect și floare o inspiră, la fel discuția cu oamenii. Andei îi place să afle multe detalii când lansează cineva o comandă, astfel încât să-i poată oferi alternative de formă, dimensiune, culoare, precum și sfaturi ca florile să reziste cât mai mult.

Citește și: Cum pastrezi florile mai multa vreme

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns