Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Florina Șerban: Când mă uit în oglindă, văd o femeie împlinită

Florina Șerban: Când mă uit în oglindă, văd o femeie împlinită

Directorul executiv Oriflame România ne dezvăluie trucurile de înfrumusețare ale propriei vieți și un traseu profesional rupt parcă dintr-un vis american.

Pare acea superfemeie pe care o admirăm la nesfârșit pe marele ecran. Și fără mari exagerări, chiar este! Atât timp cât poate strecura în programul ei profesional atât de aglomerat, călătorii de vis în familie, ieșiri relaxante cu prietenele, gesturi și întâlniri romantice cu cel care-i este soț de 25 de ani, acest director executiv al unei companii internaționale de mare succes are parte de toată admirația noastră! Fără doar și poate, povestea ei este o sursă de inspirație pentru toate femeile care-și doresc mai mult de la viață!   

Ați făcut Liceul Pedagogic și v-ați pregătit pentru o cu totul altă profesie decât cea de acum. De ce ați ales pedagogia și care au fost satisfacțiile ca învățătoare?

Pedagogia a fost mai mult decât un vis, a fost realitatea cu care am crescut. Mama mea a fost învățătoare, surorile ei au fost învățătoare, iar sora mea mai mare este educatoare. Am crescut în acest mediu și nu mi-am imaginat niciun moment că aș putea avea altă meserie. Satisfacțiile sunt imense! Primești puii de om dezorientați în clasa I, iar după patru ani, le predai profesorilor niște copii echilibrați, care știu să scrie, să citească, să socotească, copii care iau decizii și care au învățat să fie independenți și interdependenți. Cred cu tărie că, dintre toate cadrele didactice, învățătoarea își pune cel mai tare amprenta în dezvoltarea copiilor.

Ce v-a îndemnat să vă reprofilați? Când și cum s-a petrecut schimbarea jobului?

De fapt nu m-am reprofilat niciodată complet! Doar am făcut pași, uneori mai mari decât credeam că pot face, uneori mai departe decât credeam că se poate ajunge. Totul a început de la o mare nevoie financiară. Ne-am mutat în București crezând că o să le putem oferi copiilor noștri mai multe opțiuni, dar creditul pe care îl luasem să ne cumpărăm un apartament modest ne-a sufocat. M-am surprins de prea multe ori spunând “nu ne putem permite”, “nu avem bani”, “nu putem să mergem în concediu”, încât am înțeles că îmi limitam deja mental copiii. Atunci am hotărât că mai pot face și altceva pe lânga meseria mea. Astfel, noua mea activitate (n.r. de reprezentant Oriflame) a venit în paralel cu jobul meu de învățătoare și așa a continuat timp de 2 ani. 

Cât de greu sau de ușor v-a fost să ieșiți din zona dvs. de confort pentru a o lua de la zero în carieră?

Partea frumoasă a noului meu job am descoperit-o destul de repede. Ușor n-a fost, dar dacă ar fi fost ușor, care ar mai fi fost satisfacția? N-a fost nici greu, pentru că tot ce fac fac cu drag! Îmi plac provocările și îmi place să ies din zona de confort. Fac asta de multe ori, intenționat. Altfel, n-ar exista evoluție. Ca învățătoare, nu prea mai aveam provocări. În compania în care lucrez acum, am descoperit că nu există limite pentru creștere.

Ce greșeli regretați din întregul dvs. traseu profesional?

Nu regret nimic din tot traseul meu profesional! Fiecare “greșeală” a fost o experiență din care am învățat ceva, astfel încât să fac lucrurile mai bine data viitoare. 

Ce sfaturi le puteți oferi altor femei care își doresc reprofilarea? 

Încurajez fiecare femeie să adauge activități, nu neapărat să se reprofileze. Să facă mai mult decât rutina zilnică. Să caute modalități prin care să interacționeze cu oameni diferiți și să învețe ceva nou în fiecare etapă a vieții. Din păcate, de cele mai multe ori procesul de învățare se termină odată cu terminarea studiilor. Dar sunt atât de multe oportunități în jurul nostru! Fiecare femeie poate să facă mai mult decât face în acest moment! 

Vă e vreodată dor de catedră?

De fiecare dată când îmi este dor de catedră, mă întorc la catedră! În calitate de trainer autorizat John Maxwell pot să merg în școli și să le predau copiilor lecții de leadership și antreprenoriat. Chiar anul trecut am avut colaborări cu câteva școli din București și am revenit pentru câteva ore la meseria mea de profesor. 

V-ați născut în Topoloveni. Cum s-a petrecut mutarea în capitala țării?

Topoloveni este un orășel pe care-l străbați în câteva minute și în care mi-a fost foarte ușor să-mi cresc primii doi copii. Eu sunt o persoană plină de energie! La un moment dat am început să-mi doresc mai mult! Aveam 29 de ani și mă simțeam ca o tânără pensionară. Totul devenise prea așezat, prea confortabil. Atunci am hotărât împreună cu soțul meu să ne mutăm în București, o decizie aproape inconștientă, pentru că aveam în cont doar 1000 de dolari… (râde)

O decizie inconștientă, cum spuneți, dar care a meritat efortul totuși. Doar ați ajuns director executiv dintr-un simplu reprezentant!

Ascensiunea mea nu a fost lină, pentru că nu am știut de la început ce îmi doresc. La început îmi doream doar un venit suplimentar. Apoi mi-am dorit să mai câștig încă un salariu. Când am reușit ceea ce-mi propusesem, mi-a fost ușor să intru în zona de confort. Apoi au apărut provocări sub forma unor călătorii. Oriflame știe să-și recompenseze și să-și provoace colaboratorii. Eu sunt o mare iubitoare de călătorii, așa că n-am putut să stau deoparte! Am început să mă implic mai mult și să-mi urmăresc rezultatele. Nici măcar eu nu mi-am imaginat că pot să mă dezvolt atât de mult și atât de complex. Acum sunt provocată permanent de oameni. Iubesc să-i scot din zona de confort și să le demontez toate scuzele. 

Aveți trei copii. Ce pasiuni au ei, ce vor să se facă la maturitate? 

Am trei copii cu adevărat minunați! Radu are 24 de ani, Antonia are 23, iar Filip, mezinul familiei, are 8 ani. Despre cei mari pot spune că sunt deja maturi. Radu lucrează în organizarea de evenimente, iar Antonia tocmai și-a terminat studiile la Boston. Filip este cel care ne condimentează viața și care ne umple de energie. Vreau să cred că toți sunt pasionați de creștere, în orice fac.

Serviciul dvs. actual presupune călătorii la mari distanță și probabil multe ore petrecute la birou. Cum jonglați cu responsabilitățile părintești și cele profesionale?

Cred foarte tare în echilibru. Cred că o femeie le poate face pe toate. Cred că, pe măsură ce faci mai multe, îți dezvolți capacitatea de cuprindere, iar realizările tale îți aduc împlinire și îți dau un plus de putere.  

Ați fost dintotdeauna o femeie cochetă, doamna Florina Șerban, sau de-abia acum ați descoperit beneficiile produselor cosmetice?

Am fost o adolescentă destul de băiețoasă! Mai tot timpul cu părul scurt și îmbrăcată în trening sau jeanși, întotdeauna pregătită de acțiune. (râde) Când am ajuns la catedră, am fost nevoită să-mi schimb garderoba, iar în timp mi-am creat propriul stil, elegant și confortabil.

Ce nu lipsește niciodată din trusa dvs. de machiaj?

Din trusa mea nu lipsesc niciodata rujul și rimelul. Sunt cele două accente care dau încredere oricărei femei.

Când vă uitați în oglindă, ce vedeți?

Când mă uit în oglindă văd o femeie împlinită!

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat de când v-ați alăturat companiei la care lucrați acum?

Am învățat o mulțime de lucruri. O afacere Multi-level-Marketing este o îmbinare de marketing cu leadership, de psihologie cu abilități de comunicare, de antreprenoriat cu vânzări.

Ce aspirații profesionale mai aveți?

Îmi place să am întotdeauna un scop, pentru că, dacă nu știi încotro te îndrepți, nu ajungi nicăieri.

Oriflame este o companie prezentă în 63 de țări și are milioane de consultanți în întreaga lume. Visul meu este să ajung în TOP 15 mondial! 

Cum v-ați defini viața din prezent?

Am viața pe care mi-o doresc, viața pe care și-o poate dori oricine. Merg în vacanțe de 8 ori pe an, pot să lucrez de pe plajă sau în pijama, mă bucur de recunoaștere și de evoluție.

În descrierea dvs. online ați trecut Business Mentor și Lifestyle Coach. Doriți să detaliați?

În compania la care lucrez, după ce ești director, crești doar ajutând pe alții să ajungă directori. Noi nu folosim oameni să dezvoltăm afacerea, ci folosim afacerea să dezvoltăm oamenii. Jobul meu este să ajut oamenii să-și stabilească obiective, să îi învăț să și le urmărească, să-i pregătesc, să-i ajut să-și eficientizeze timpul astfel încât să aibă o viață de calitate. 

Ce vă aduc în plus călătoriile pe care le faceți în interes de serviciu? Care este destinația dvs. ideală?

Conferințele Internaționale Oriflame sunt adevărate experiențe care te modelează. După prima mea conferință am decis să-mi dau demisia din învățământ pentru că am simțit îmbinarea dintre evoluție, recunoaștere și respect pe care mi le doream atât de mult. Îmi iau porția de inspirație și de energie de la oamenii atât de diferiți din celelalte țări și mă întorc de fiecare dată să le dăruiesc celor care vor să le primească.

Dar ați luat vreodată în calcul stabilirea definitivă în altă țară?

Niciodată nu mă voi muta definitiv din România, dar sunt o iubitoare de soare și mare și mă gândesc serios să pot pleca iarna, câte două luni, în țările calde. (râde).

Sunteți director executiv la o companie internațională, mamă a trei copii, femeie cochetă și soție. Cum găsiți timp și energie pentru tot ce faceți, mai e loc de romantism în doi, de ieșit cu prietenele la o cafea, de citit o carte bună?

Timpul e relativ. Timpul este despre prioritizări, eficiență și delegare. Deși coordonez peste 10.000 de clienți și consultanți, reușesc să citesc în fiecare seară câteva pagini, ies cu prietenele sau cu familia, îmi surprind soțul cu mesaje, gesturi sau întâlniri în doi chiar după 25 de ani de mariaj, și am timp pentru toți oamenii care au nevoie de mine. Pur și simplu, nu cred în sintagma “nu am timp!” 

 

Material preluat din numărul de octombrie 2018 al Revistei Femeia.

Text: Alexandra Rotărescu

Foto: arhiva personală

 

Citește și:

Comments

comments

2 thoughts on “Florina Șerban: Când mă uit în oglindă, văd o femeie împlinită

  1. Pozitia de director executiv Oriflame România, asa cum este prezentat in articol, este in fapt un titlu onorific acordat pentru atingerea unor obiective comerciale, nu are legatura de board-ul companiei sus amintite.

  2. De fapt, desi totul este imbracat intr-o poleiala aurita, e vorba de a umbla din om in om si de a vinde produsele, putand in acelasi timp sa-ti faci o retea cu alti distribuitori. Cand ai adaugat suficient de multi distribuitori poti castiga destul de bine. E clasicul MLM, putini sunt cei care reusesc sa traiasca din asta, in general cei care au prins de la inceput afacerea.

Lasă un răspuns