Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Laura Nicolau: Ia este parte din familie, nu trend

Laura Nicolau: Ia este parte din familie, nu trend

Laura Nicolau este brand manager Meli Melo, lucrează în lumea frumuseții vestimentare, în care accesoriile fac magie. O face cu pasiune și dă frâu liber creativității cu fiecare colecție. Însă inima îi bate la fel de puternic pentru ii și pentru tradiții. A crescut la Breaza, un loc unde meșteșugul iilor încă este viu. Pentru ea, ia este pasiune, e povestea din spatele acului, o bucurie pe pânză, o moștenire valoroasă pe care o duce mai departe și o transformă din port popular într-un accesoriu modern. Iar prin LINia13 (Laura Ioana Nicolau, cu ia în suflet, născută într-o zi de 13), Laura ne aduce ia de Breaza, cusută manual, la țară, după modele din bătrâni.

Ai crescut în locul în care se meștesugeau iile. Cum s-a văzut acest meșteșug prin ochii unui copil?

În copilărie am asistat mult mai puțin la acest meșteșug decât o fac acum. Dar de atunci mi s-a părut foarte migălos și îmi amintesc că eram fascinată și atentă la cum se petrecea tot acel spectacol. Era sărbătoare atunci când stăteam lângă bunica și îi urmăream fascinată mișcările acului.

Cum era prima ta ie?

Prima ie a fost una a mamei mele. Încă o păstrez cu grijă și este vedeta locului în care țin iile frumos aliniate. Am purtat-o la prima serbare de la grădiniță, așa cum făcuse și mama. E o ie cusută de bunica acum mai bine de 50 de ani, cu fir auriu și roșu, cu un motiv foarte vechi, specific zonei noastre, Breaza, Prahova, respectiv „coarnele berbecului”. O păstrez alături de fotă, ca atunci când am urcat pe scenă, foarte mândră de costumația mea cu poveste. Pentru mine, ia este parte din familie, este tradiție, nu trend. Crescând înconjurată de pânze, pe care se broda mereu câte ceva, și de fire de mătase, nu pot decât să îmi doresc să țin vie această îndeletnicire, să duc povestea mai departe. Pentru cei care fac parte din poveste, pentru cei care iubesc tradiția și lucrurile realizate cu pasiune și suflet, îmi doresc să reprezinte acea comoară pe care nu dorești să o vezi vreodată îngropată.

Știu că ai foarte multe ii, care este preferata ta?

Am câteva ii vechi care, incontestabil, sunt neprețuite. Cele care-mi sunt cel mai aproape de suflet sunt cele pe care mama le cosea special pentru mine, păstrând motivele cu poveste, moștenite pe o pânză îngălbenită și reinterpretate. Fiecare spune ceva despre mine.

Ce ne poți spune despre mesajele încriptate în ii?

Ia de Breaza, cea pe care o realizăm la LINia13, are broderiile specifice zonei Muntenia, încrețitul din jurul gâtului realizat foarte minuțios, iar printre cele mai reprezentative motive este „creasta cocoșului”. Broderiile reprezintă inspirația culeasă chiar din curțile femeilor care le realizau odinioară. De la creasta cocoșului până la scara pe care se urcau în podul casei și stelele de pe cer, toate acestea alcătuiesc acum poveștile de pe bucățile de pânză.

Porți ia în ținutele de zi cu zi. Cum le integrezi în ținutele pentru evenimente de seară?

Ia este o piesă pe cât de complexă și delicată, pe atât de versatilă. Așadar, bluza noastră românească poate fi purtată așa cum îți place, integrată în multiple ținute. Fie adaptată unui dress-code pretențios, poate cusută cu fir auriu, strălucitor sau all-black, ori, dimpotrivă, casual, relaxat.

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Cel mai bine, cred eu, prin ochii celorlalți. Cei care-mi sunt necondiționat aproape îmi spun că sunt pozitivă, perseverentă, punctuală, dar și sensibilă. Sunt o Balanță născută într-o duminică de octombrie, pe 13.

Ești o promotoare a culturii românești. Bănuiesc că reacțiile celor din jur sunt diverse. Care au fost cele care te-au motivat să faci asta în continuare?

Într-o lume a consumerismului și a modei pe repede înainte, când tendințele sunt înlocuite rapid, de la o lună la alta, întoarcerea la tradiție, la viața la țară, la autenticitate poate fi abordată la un moment dat exact ca un nou trend. Cu ani în urmă, ia era purtată doar de către cei de la sat, cu ocazia sărbătorilor importante de peste an, sau duminicile, la biserică. Apoi, ea a reprezentat inspirație pentru mari designeri și a apărut, reinterpretată, pe marile podiumuri de modă. Cei care doar au vrut să bifeze un alt trend, un must-have trecător și să se alinieze unei tendințe, au depășit deja perioada, așa cum se poate observa într-o anumită măsură.

Ceea ce mă motivează în continuare sunt feedbackurile persoanelor care mi-au fost alături cu încurajări încă de la primele mele demersuri stângace. Și, nu în cele din urmă, liniștea și echilibrul pe care mi le conferă oaza pe care am construit-o și în care mă refugiez ori de câte ori vreau să îmi iau doza de energie la finalul unei zile cu multe provocări.

Ești foarte ocupată, dar, dacă ai avea mai mult timp liber, ți-ar plăcea să coși ii?

Voi scrie și voi vorbi despre iile LINia13, le voi purta și voi duce cât mai mult tradiția de familie și povestea mai departe, însă lucrul minuțios îl las celor talentați, care știu să facă asta foarte bine.

Ce proiecte pe termen lung ai legat de tradiția românească?

Timpul în care mă pot ocupa de acest proiect de suflet este destul de limitat. Însă, LINia13, poate, în curând la un alt nivel. Proiecte și visuri de împlinit sunt multe, iar timpul le va așeza așa cum știe el mai bine. Am devenit o persoană răbdătoare și s-a dovedit că rezultatele nu au întârziat să apară. Să trăim autentic, să ne bucurăm de lucrurile simple (nu este deloc un clișeu) și să fim sinceri cu noi înșine, apoi toate se așază și devin din planuri visuri și dorințe, realizări și împliniri.

Ce semnificație au pentru tine sărbătorile?

Ori de câte ori merg în poiana mea, așa cum îi spun eu, este sărbătoare. Atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Acolo petrecem sărbătorile, acolo pulsează energia bună prin vene, acolo mi-e oaza de bine și inspirație. Tot acolo, atunci când nu se cos ii, se fac ședințe foto ad-hoc cu cele finalizate sau în lucru, cu etape și detalii din cadrul minunatului proces de execuție. Iar semnificația acestui timp de calitate petrecut în zilele libere, de sărbătoare, ar fi: liniște, familie.

Cum vei petrece Crăciunul?

Crăciunul, ca de fiecare dată, ne aduce în jurul bradului din fața casei, pe care tata l-a plantat nu doar în acest scop, însă ne bucurăm să îl vedem cum crește și cum în fiecare an avem nevoie de și mai multe decorațiuni pentru a-i cuprinde toate ramurile argintii. Vom prinde în brad globurile pictate manual cu mesaje pentru întreaga familie și vom desface cadourile tot acolo, în grădină, în seara de Ajun. Liniște, gânduri bune și ÎMPREUNĂ!

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de decembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns