Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Lucia Goreaev: Frumusețea se întreține cu disciplină

Lucia Goreaev: Frumusețea se întreține cu disciplină

Căutăm în produse venite din cele mai îndepărtate țări și în componența cărora intră cele mai exotice ingrediente elixirul frumuseții și al tinereții, când de fapt avem la îndemână chintesența naturii, pământului și minții românești, în produse autohtone.

Deseori gândindu-te la oamenii de afaceri, îți închipui fie că sunt niște supraoameni, fie că au beneficiat de condiții extraordinare care le-au facilitat succesul. Ei bine, o imagine total falsă dacă te apropii cu adevărat de lumea alergătorilor de cursă lungă! Ne-o dovedește și Lucia Goreaev, femeie de afaceri, director general și creatoare a brandului Ceta SIBIU.

Cine este Lucia Goreaev?

M-am născut și am copilărit la Sibiu, un oraș de care mă simt atașată, unde locuiesc și în prezent, împreună cu soțul meu. Am crescut într-o familie frumoasă și am creat aici o altă familie frumoasă – familia Ceta SIBIU. Pentru mine este locul în care mă simt acasă și unde revin de fiecare dată cu plăcere din orice colț de lume. Am urmat Liceul de Matematică-Fizică „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, secția germană, apoi Universitatea Politehnică din Timișoara, unde l-am și cunoscut pe soțul meu. Sunt inginer energetician la bază, dar, dacă ar fi să mulțumesc unei persoane pentru cine este Lucia Goreaev astăzi, trebuie să-i mulțumesc mamei mele. Ea este cea care mi-a insuflat dragostea și respectul pentru natură și pentru puterile ei miraculoase. A fost o femeie specială, iubea plantele și plantele o iubeau pe ea. De profesie farmacistă, ea a creat primele rețete și cu ea a început totul. Din păcate, mama nu a mai avut timp să-și  pună în practică toate ideile, plecând mult prea repede dintre noi. Am rămas eu să continui visul. Aveam doar 28 de ani când am preluat afacerea și pentru mine a fost o ocazie de a învăța necontenit. Este pasiunea mea. Astăzi, sunt un om mai puternic, care iubește la fel de mult natura. Călătoresc mult, dar cel mai bine mă simt în mijlocul naturii. Acolo renasc și acolo îmi găsesc inspirația. Ador însă orice formă de frumos, fie că este vorba de arhitectură, artă, port ori tradiții și obiceiuri de acasă sau de peste mări și țări. Acum, am început o nouă călătorie împreună cu soțul meu. Descoperim și redescoperim împreună  meleagurile noastre românești.

Când și cum a luat naștere afacerea?

Compania a fost înființată de mama mea la Sibiu, în 1995. Pe vremea aceea, exista în Sibiu un singur magazin cu plante medicinale. Era pe o străduță prăfuită din Orașul de Jos, aproape de piață, dar care pe atunci era sufletul orașului. În lumea simplă și curată din acea vreme, când rafturile nu erau ticsite de medicamente, suplimente, loțiuni, tincturi și câte și mai câte, lumea venea la mama în căutare de
leacuri. Oamenii veneau cu respect. Și continuau să se întoarcă ori de câte ori aveau nevoie. Mama mea este cea care a creat prima rețetă, cea a unguentului de gălbenele, pe care astăzi îl știe o țară întreagă. Cred că toată lumea recunoaște eticheta aceea portocalie a unguentului nostru de gălbenele. Apoi, au fost alte și alte rețete, cu mușețel, arnică, tătăneasă, cătină, rostopască, sunătoare etc., rețete care s-au păstrat până astăzi, când deja produsele Ceta SIBIU se găsesc în mai toate magazinele natu­riste, farmacii și rețele hipermarket.

Care sunt principiile călăuzitoare în toată această activitate? 

Calitatea, respectul pentru lucrul bine făcut și devotamentul. Încerc prin tot ceea ce fac să aduc bucurie și să fac bine oamenilor. Mai întâi, testez totul pe pielea mea. Mă gândesc cum aș dori să fie cremele, ce să facă, cum să se simtă pe piele… Până nu sunt mulțumită de rezultat, nu mă opresc.

Dacă nu ați fi lucrat în acest domeniu, ce profesie ați fi ales?

Este greu de spus cum ar fi evoluat viața mea dacă, la un moment dat, nu aș fi decis să risc totul și să încerc să construiesc ceva. Chiar dacă, în momentele dificile, am crezut că mi-am pierdut drumul sau energia și, de multe ori, chiar și inspirația, până la urmă, am reușit să mă regăsesc și să revin. Probabil că aș fi rămas în continuare la profesia de bază dacă nu îmi spuneam: „Ce ar fi dacă…?” Privind lucrurile cu detașarea pe care ți-o dă timpul, cred că, de fapt, nu am avut de ales. Chemarea a fost atât de puternică, încât nu am rezistat. Am simțit-o ca pe o provocare. Și am dorit să dau o șansă visului mamei mele.

Cât de greu este pentru o femeie să răzbată în lumea afacerilor, o lume a bărbaților? Tinerețea și frumusețea au fost și sunt niște avantaje?

Ce vă pot spune cu siguranță este că tinerețea îți dă încredere și energie. Orice este posibil și nu există limite. Au fost și momente dificile, pe care le-am tratat cu nonșalanță și cu inconștiența pe care ți-o dă lipsa de experiență. Am greșit, am reușit, am mers un pas înainte, apoi am bătut pasul pe loc, apoi iar am mers un pas înainte. Cert este că nimic nu a fost de la sine înțeles și nimic nu a venit ușor și gratis. În spatele fiecărui lucru realizat se află muncă și energie. Și creație. Și multe nopți nedormite. Nu aș putea spune că m-am simțit discriminată ca femeie, dar, cu siguranță, de multe ori nu am fost luată în serios. Cât despre frumusețea fizică, ea este extraordinară cu o singură condiție, și anume: să nu fie singurul lucru care te definește.

Cum se întreține frumusețea? Care este secretul ritualului dvs. de îngrijire? 

Frumusețea se întreține cu disciplină. Nu am adormit nici măcar o dată fără să mă demachiez, oricât de obosită am fost și oricât de târziu m-am culcat. Ritualul meu de frumusețe nu este unul foarte elaborat, iar dacă nu am ocazii speciale, nici măcar nu mă machiez. Folosesc produse de întreținere, dar nu foarte multe, iar unguentul de gălbenele nu-mi lipsește. Îl folosim eu, soțul, prietenii mei, prietenii prietenilor mei. Și, mai nou, ador crema cu arnică din noua gamă cu fosfolipide. Anul acesta, am lansat o gamă nouă de cosmetice pentru îngrijirea feței și a corpului, care combină fosfolipide esențiale și plante tradiționale românești. Este vorba despre o formulă unică și inovatoare pe piața românească, fiind singura gamă de cosmetice produsă în România care utilizează în formula de bază fosfolipidele. Acestea sunt ingrediente naturale, componente ale membranei celulare, cu rol esențial în procesul de hidratare, emoliere și restructurare celulară și, mai ales, în penetrarea și asimilarea substanțelor active ale plantelor în straturile profunde ale pielii. Sunt componente nonalergice foarte bine tolerate de piele, chiar și atunci când vorbim de un ten foarte sensibil. Cremele sunt potrivite pentru toate tipurile de ten și pentru orice vârstă. Sunt naturale, nu îngreunează epiderma, se absorb rapid și pot fi o excelentă bază pentru machiaj.

De ce să alegem aceste produse și nu altele?

Produsele noastre au trecut cu brio proba timpului. Suntem de 20 ani pe piață. Suntem printre primii producători de unguente din țară. Am creat unele dintre cele mai concentrate creme de pe piață, produse care astăzi sunt deja apreciate și iubite de români, atât pentru proprietățile terapeutice, cât și pentru utilizarea lor în cosmetică. De 20 de ani ajută și aduc alinare. Și asta, la un preț accesibil tuturor. Primele unguente au fost create de mama mea, pe masa din bucătăria de la bloc. De atunci au trecut mulți ani, dar rețetele mamei chiar sunt grozave. Și funcționează. Acum pare ceva de la sine înțeles, dar în spatele rețetelor simple și eficiente au stat luni întregi de încercări și probe până să ajungă la esența curativă a plantelor. Cremele nu conțin parabeni, coloranți, conservanți sau parfum. Nu au efecte secundare. Am păstrat autenticitatea și calitatea rețetelor de altădată. Câteodată, răsfoiesc caietele ei cu rețete și în scrisul acela curat de mână regăsesc spiritul de pionierat și energia inovatoare care au împins lumea înainte pas cu pas.

De dvs. și de familie când mai aveți timp? Cum vă relaxați?

În ultimii ani, nu prea am avut timp liber. Încerc să mențin însă un echilibru. Îmi place să călătoresc, să citesc sau să petrec timp alături de prietenii mei și fac tot posibilul să găsesc timp pentru toate acestea. Îmi iubesc grădina, de care mă ocup constant, și aici îmi place să mă relaxez după ce vin de la birou. Mă relaxează să gătesc și să mă joc cu rottweilerul meu.

Ce factori v-au ajutat în par­cursul ascendent? Educația, familia, determinarea…

Cred că în primul rând au fost determinarea și convingerea mea că nimic nu este imposibil. Această credință mă însoțește în continuare. Cu siguranță, obsesia pentru calitate, respectul pentru lucrul bine făcut și devotamentul le-am primit prin educație, de la mama. La această combinație aș adăuga răbdarea de a aștepta clipa potrivită în care pot fi făcute lucrurile.

Care-i rețeta dvs. spre succes?

În primul rând, este viziunea. Ea îți dă energia să mergi înainte când nimeni nu vede încotro. Viziunea este cea care te face să vezi ce alții nu văd. Din experiența mea, vă pot spune că, dacă nu știi unde vrei să ajungi, este foarte greu să te urnești. Apoi, ar mai fi determinarea și tenacitatea. Când totul pare împotriva ta, când nimeni nu te ajută și te împiedici la orice pas, trebuie să știi ce vrei și chiar să-ți spui că ești capabil. Iar când totul este la locul potrivit, urmează munca și iarăși munca. În ce privește succesul companiei mele, pot să spun că nu am făcut niciodată rabat la calitate. Nu am ales niciodată scurtăturile și nici nu am sărit etape.
Ne-am dezvoltat organic și fără compromisuri. Am produs bine și accesibil și am făcut bine oamenilor.

Citește și:

Bianca Dăncilă: Fetele niciodata nu se dau batute

Din grijă pentru oameni

Româncele care au schimbat istoria lumii

Articol preluat din ediția de octombrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns