Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Maria Sulyok: Frumusețea vine din starea de bine

Maria Sulyok: Frumusețea vine din starea de bine

Plăpândă, cu un chip copilăros și o voce caldă, Maria Sulyok pare mai degrabă o fetiță ce a dat iama în fardurile mamei. De fapt, este ea însăși mămică, îndrăgostită de viață, de familia sa și de culori, de machiaj.

Cu ajutorul fardurilor și sub îndrumarea Mariei Sulyok, viața multor femei capătă nuanțe nebănuite: este make-up artist și, mai mult, le învață pe femei să se fardeze, să-și descopere și să-și pună în valoare frumusețea și feminitatea.

Cine ești tu, dragă Maria?

Dacă ar trebui să mă descriu în doar câteva cuvinte, aș spune: încântată în fiecare moment de ceea ce fac, în competiție continuă cu mine însămi (niciodată cu oamenii din preajmă), fericită să pot aduce zâmbetul pe chipurile celorlalți, curioasă și entuziasmată în fața a ce mi-ar putea oferi viața. Sunt trăsături care mă ajută atât în profesia de make-up artist, cât și în interacțiunea cu oamenii din jur.

Cu ce te ocupi? De când? Asta ți-ai dorit dintotdeauna sau a fost o întâmplare că ai ajuns să te ocupi de machiaj?

În acest moment sunt make-up artist în cadrul studioului Sulyok Imaging, proiect pe care îl dezvolt de peste zece ani împreună cu soțul meu. Inițial m-am alăturat afacerii din dorința de a avea libertatea pe care nu am cunoscut-o ca angajat în departamentele de marketing ale companiilor pentru care am lucrat după terminarea facultății. După venirea pe lume a băiatului nostru am trecut printr-o perioadă de căutări și întrebări existențiale; pe de o parte îmi doream să fiu activă, să mă ocup de propriul meu destin profesional, pe de altă parte simțeam că locul meu este lângă copil și că îl pot ajuta să crească mai frumos dacă mă dedic lui și familiei în totalitate. Astfel, în primii doi ani am învățat postprocesare de imagine și machetare, activități pe care le puteam face de acasă. 

Aveam însă nevoie de identitate proprie, trebuia să mă exprim cumva, eu având un spirit de artist care, din rațiuni pragmatice, a ratat școlile de artă și a absolvit un liceu cu profil real, iar apoi o facultate pur teoretică din cadrul ASE. Astfel, am hotărât să mă orientez către make-up, făcând o școală care m-a introdus în această lume a culorilor. Încă o dată mi s-a demonstrat că destinul este rezultatul deciziilor bine gândite și al dorințelor pornite din suflet.

Ce presupune munca ta? Cu ce fel de oameni lucrezi? Ce încerci să le transmiți?
Clienții studioului vin aici pentru a-și face fotografii, fiind încă de la început relaxați și bine dispuși. Spațiul în care îi primim este intim și încărcat cu magie, cel puțin așa ne spun cei care ajung pentru prima oară aici. Poate de aceea avem impresia că nu este nevoie de prea mult efort pentru a-i face fericiți, sau poate pentru că ocupația noastră este foarte plăcută. 

O parte din doamnele care își doresc să învețe să se machieze singure vin convinse că nu s-a inventat machiajul care să le facă să se simtă frumoase așa cum sunt. Cu atât mai mare este satisfacția mea când observ încântarea de pe chipurile lor privindu-se în oglindă. Consider că frumusețea vine din starea de bine, machiajul sau fotografiile doar ne ajută să creăm această bună dispoziție.

Ce înseamnă pentru tine feminitatea?

Reperul meu în materie de feminitate este mama, al cărei parfum discret și proaspăt mi-a rămas în memorie împreună cu trăirile de copil. Feminitatea presupune eleganță interioară, o prezență caldă, protectoare, hotărâre lipsită de agresivitate, o energie bună care transpare din tot ce spunem sau facem. Hainele sau machiajul doar completează această stare de echilibru, nu o creează.

Ce vezi prima dată la o femeie? Ce crezi a fi cel mai important în machiajul nostru zilnic?

Îmi place să cred că simt mai mult decât văd sau gândesc. Starea de spirit, emoțiile fiecărui moment imprimă pe chip riduri odată cu trecerea timpului. Dacă trăirile noastre sunt pozitive, ridurile pot fi chiar frumoase. 

Machiajul zilnic ar trebui să fie aplicat peste un ten îngrijit. Fondul de ten nu ar trebui să se observe dacă pielea este hidratată, iar produsele folosite sunt potrivite nevoilor tenului.

Care sunt ecourile muncii tale cu femeile? Cât și cum le ajută machiajul?

În cadrul cursului de automachiaj vorbesc mult despre importanța aplicării produselor potrivite nevoilor tenului. Este important să parcurgem toți pașii, începând cu demachierea corectă și folosirea cremei dedicate zonei ochilor sau a primerului potrivit înaintea fondului de ten și a anticearcănului. Machiajul minimalist, cel care corectează sau accentuează anumite trăsături, este potrivit unei zile de lucru la birou sau la școală. Poate fi ușor accentuat pentru o seară în oraș, fiind  esențial pentru starea de bine și pentru încrederea în sine. Nu pledez pentru machiajul-mască în nicio împrejurare. De obicei, la curs ajung femei care nu se machiază foarte mult și conștientizează că au nevoie să învețe să își evidențieze trăsăturile frumoase.

De obicei, la curs ajung femei care nu se machiază foarte mult și doresc să învețe să își evidențieze trăsăturile interesante. O parte dintre ele se găsesc într-un moment al vieții în care au nevoie de o schimbare. Cel mai bun feedback l-am primit de la Dana, o frumoasă doamnă: „Am petrecut trei ore la acest curs sâmbăta și mai simt și azi, după câteva zile, efectul bucuriei. Este o experiență unică, pe care mă felicit că nu am ratat-o. Este un exercițiu extrem de eficient de încredere, de profundă descoperire, de acceptare și iubire. Cu toată sinceritatea și dincolo de tot ce am învățat tehnic despre machiaj, e mai mult decât atât, este o terapie.

Tu ai un ritual de machiaj? Te machiezi zilnic, ocazional? Ce nu-ți lipsește niciodată din rutina zilnică?

Chiar dacă nu folosesc zi de zi fondul de ten, nu uit să mă demachiez atât dimineața, cât și seara și să aplic cremă cu SPF 50 înainte să ies din casă, iar seara, o cremă nutritivă, hidratantă. De două ori pe săptămână folosesc o mască pe care mi-o prepar singură din miere, vitamina C stabilizată și ulei din semințe de cactus. Mă machiez minimalist în zilele în care am de susținut un curs, iar pentru evenimentele speciale folosesc puțin mai mult fard pe pleoape.

Dă-ne un sfat în ceea ce privește machiajul!

Multe doamne se plâng că nu au achiziționat un blush bun, că nu îl pot întinde sau că este prea pigmentat. Ideea este că pentru a aplica frumos un fard de obraz sub formă de pudră trebuie folosită pudra transparentă pentru fixare între fondul de ten și blush. Dacă nu sunteți adeptele pudrei, puteți renunța la fardul de obraz cu formulă pudrată în favoarea unui blush cremă. Acesta poate fi aplicat prin mișcări de tapotare direct peste fondul de ten, rezultatul fiind o apariție mai proaspătă, un ten mai întins.

Ce înseamnă culoarea pentru tine?

Culorile definesc fiecare emoție sau gând. Nu folosesc culorile doar în machiaj sau în fotografie. Pentru mine, culoarea înseamnă libertate de exprimare, plăcerea pe care o simt când lucrez, bucuria de a cunoaște oameni frumoși.

Planuri pentru 2018?

Îmi propun să încerc să mă bucur de fiecare moment, să văd utilitatea întâmplărilor care nu îmi sunt mereu favorabile, să fac machiaje tot mai reușite.

Cum ar descrie băiatul tău ocupația mamei?

Băiatul meu nu înțelege de ce trebuie să se trezească devreme să meargă la școală, iar părinții lui să se distreze făcând fotografii sau socializând cu prietenii. El consideră că ocupația noastră nu poate fi considerată muncă. Poate pentru că o facem extrem de relaxați și de fericiți.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Cătălina Oprea
Foto: arhiva personală (Adrian Sulyok-Sulyok Imaging)

Comments

comments

Lasă un răspuns