Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Otilia Caloian: Din dragoste de flori

Otilia Caloian: Din dragoste de flori

Acum șase ani, când bebelușul său dormea, Otilia, de profesie jurnalist, a fost purtată de gânduri către o veche pasiune. A creat imediat un plan pentru o afacere de suflet: o florărie online.

Dintotdeauna i-au plăcut florile, însă rar a primit buchete pe placul său. Nu a agreat niciodată obiceiul florăreselor de a insera ierburi și de a înveli florile în celofan sclipitor, legat cu rafie. Nici când a fost mireasă nu s-a bucurat de un buchet frumos. În loc de trandafiri roșii, a primit unii ofiliți și vopsiți cu spray. Când a fost să ofere, a preferat mereu să le cumpere la fir și să realizeze singură aranjamentul. Dar, la 19 ani, Otilia Caloian a ales să devină jurnalist, nu florăreasă. Și-ar fi dorit, însă lipsa timpului o împiedica să aibă propria afacere. Dar, după zece ani de presă, a îndrăznit să facă schimbarea. Și a-nflorit!

Buchet de senzație

„În 2010, la nașterea băiețelului meu, David, am primit un aranjament floral de senzație. Mai frumos decât oricare altul pe care-l văzusem până atunci”, spune Otilia. Perioada liniștită când a stat acasă cu bebelușul a fost un bun prilej să-și lanseze florăria online, www.florifrumoase.ro. „Am angajat un desi­gner floral foarte bun, am investit mult în marketing online, am creat o bază solidă de clienți și iată că facem cinci ani de la lansare”, se mândrește ea. Inițial, a crezut că va putea să le ducă pe toate, dar i-a fost greu să se împartă. „Am pus în balanță ce e mai important pentru mine: să ajung după 8 seara acasă, să merg și duminica la serviciu, să fiu plecată în delegații și să las afacerea pe mâna unui străin ori să-mi dezvolt proiectul cu florile, să fiu propria șefă, să-mi fac singură programul de lucru și de stat cu copilul. Am ales a doua variantă.” Dar nu i-a fost ușor.

Un pas greu

Sprijin i-a fost soțul, care a ales să renunțe la meseria pe care o avea și s-a alăturat proiectului. Părinții au acceptat mai greu. „În special tatălui nu prea i-a plăcut ideea, dar în timp, văzând că eu sunt împlinită atât sufle­tește, cât și financiar, s-au împăcat cu gândul.” Chiar dacă uneori îi dau lacrimile când își amintește de euforia descoperirii unei știri, Otilia nu se mai vede în postura angajatului care își roagă șeful să o lase să-și ia copilul de la grădiniță ori să-l ducă la doctor. Meseria de jurnalist a ajutat-o însă foarte mult în noua activitate. „Am învățat că imaginea este extrem de importantă și că nu trebuie să mă zgârcesc la investițiile în promovare”, recunoaște ea.

Omul bun la toate

Otilia se ocupă nu doar de relația cu clienții sau de managementul firmei. A urmat cursuri de design floral și acum lucrează cot la cot cu colegii. Creează aranjamente ikebana, mai sobre, pe placul clienților care lucrează în diverse companii și care le trimit partenerilor de afaceri, dar face și aranjamente vesele, precum ursuleți, cățeluși sau pisici din flori. Din portofoliu nu lipsesc petrecerile private, în special nunți și botezuri. La una dintre primele nunți organizate, a avut parte de un incident neplăcut. „Exact în săptămâna evenimentului, Olanda a blocat exporturile de flori către România. În afară de niște crizanteme degerate și niște garoafe ofilite, nu găseai nimic la depozitele de profil. Am fost nevoită să cumpăr flori la suprapreț. Nici nu s-a mai pus problema de vreun câștig, dar mulțu­mirea clienților a fost mai importantă. Dacă eu am fost o mireasă cu un buchet oribil, nu vreau să mai treacă nimeni prin asta”, spune ea.

Experiențe haioase

La florăria Otiliei ajung și mulți bărbați care își înșală iubitele, iar fosta ziaristă le ascultă poveștile relatate uneori cu lux de amănunte și chiar concepe mesajele de dragoste atașate buchetelor. „Niciodată nu sunt iertați de la primul buchet, ci doar de la al treilea sau al patrulea”, dezvăluie ea.

Curaj pentru schimbare

Îndrăzneala Otiliei este un exemplu. „Dacă vă vine vreo idee, puneți-o pe hârtie, faceți calcule și, dacă rezultatele sunt favorabile, încercați măcar s-o puneți în practică. Deveniți mame cât sunteți încă tinere, un copil nu vă îngreunează cariera! Alături de el ai o perioadă de cel puțin câteva luni în care poți să te gândești și la tine, la visurile și la pasiunile tale. De asemenea, te ambiționează să progresezi, pentru că îți vei dori să-i oferi tot ce e mai bun”, acesta e sfatul ei. Dacă, după ce l-a născut pe David, a deschis florăria online, după Diana, al doilea copil, Otilia a fost atrasă și de domeniul filantropiei, punând bazele Asociației Fight for Life Charity, prin intermediul căreia încearcă să ajute cât mai mulți copii bolnavi și nevoiași.

Citește și:

Irina Alionte: Afaceri din vremea studenției

Jucării cu viață

Zâmbetul: când arta întâlnește știința

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: Radu Vintilescu

Foto: Radu Vintilescu  Machiaj: Carmen Dincă  Coafură: Niculina Boja

Sedința foto a fost realizată la Retro Boutique. Mulțumim pentru sprijin.

Comments

comments

Lasă un răspuns