Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 9 proiecte născute în izolare

9 proiecte născute în izolare

Parcurgând în izolare mai mult decât de obicei rețelele de socializare, am constatat pe de o parte că mulți sunt cuprinși de plictiseală, în timp ce alții nu se opresc din muncă. Mai mult, izolarea i-a făcut să se uite înlăuntrul lor, să stea de vorbă cu ei înșiși, să-și ia inima în dinți și să pornească la drum în online. Așa au apărut multe proiecte, unele mai mici, altele mai mari, cu toatele însă pline de creativitate și de umanitate.

 

Vă prezint în cele ce urmează o mână de oameni, în special femei, și proiectele lor de suflet, apărute într-o perioadă de incertitudini, de teamă, în care ei au preferat să nu depună armele, ci să dea drumul unor proiecte la care fie se gândeau de mult, dar nu îndrăzneau să le pună în practică, fie au apărut din necesitate.

 

Laura Ivancioiu – PR-ist, antreprenor, om pasionat de călătorii, de teatru și de scris, masterand

Laura Ivăncioiu

 

Este om de comunicare cu ani mulți de experiență, are propria firmă de PR, Deci se poate, dar și un blog, Noi3.life. Pasionată călătoare și ferventă spectatoare de teatru, din toamna anului 2019 s-a așezat din nou în bancă: a fost admisă prima la Masterul de Scriere Dramatică de la UNATC. Acum, în izolare, a decis să-și facă cunoscute piesele de teatru scrise, așa că le-a pus pe blogul ei. Mărturisesc sincer că mi-a plăcut ce am citit, așa că am vrut să aflu mai multe de la ea:

Ce spune Laura: “M-a pasionat dintotdeauna scrisul și mai ales meșteșugul din spate, nu, așa, scrisul la inspirație. Iar pasiunea asta mai veche pentru scris s-a suprapus peste iubirea mai nouă pentru teatru și au început să facă împreună casă bună în sufletul meu, în timpul meu liber. Și din toamna anului trecut a început nebunia. Eu am un job și chiar unul solicitant aș zice. Masterul vine peste. Asta înseamnă timp pentru mers la cursuri, pentru scris, pentru documentare pentru scris – adică citit tot ce prinzi despre subiect și interviuri cu specialiști, cititul de bibliografie – adică piese de teatru, cărți de teorie teatrală sau despre procesul de creație, privitul de spectacole de teatru, privitul de filme care se potrivesc cu piesele pe care le scriu etc. Nu mai spun că înainte de master aveam și un blog, un podcast… Și o familie, și o casă, și rufe de spălat, și cățel de plimbat! (suntem pe site-ul unei reviste de femei, deci cele care citesc știu ce înseamnă un program încărcat). Așa că acum sunt în plin proces de acumulare, învăț să scriu piese de teatru și îmi place.

Pandemia m-a prins în plin proces de acumulare, învăț zi de zi să scriu piese de teatru. Numai că izolarea asta a venit la pachet cu întrebarea: <Dar cum ar fi dacă aș posta pe blogul meu textele dramatice scrise până acum?> Apropo, pentru oamenii din lumea teatrului este foarte importantă distincția asta – ”piesă” este textul scris de dramaturg, <spectacol de teatru> este ce vedem la teatru. Deci e greșit să spui <Am văzut o piesă de teatru>. Am avut o reținere la început, pentru că, de cele mai multe ori, un blog este un loc destinat experiențelor personale, nu neapărat scrierilor de ficțiune. Și pentru că m-am temut să arăt primele mele încercări, că e ca și cum aș arăta caietul cu liniuțe din clasa întâi. Dar cred că oamenii sunt mai îngăduitori în perioada asta, deci vor mai mai bânzi și sunt, de asemenea, mai liberi, deci vor avea timp să citească și să îmi dea feedback – ceea ce e foarte important în procesul de învățare.”

 

Paula Craioveanu & Ion Diamandi – ea, pictor, arhitect și doctorand în arte vizuale, el, jurnalist și redactor-șef al mai multor publicații home&deco în trecut; împreună au lansat site-ul  www.lifeandstyle.ro

Paula Craioveanu
Ion Diamandi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dincolo de faptul că este o pictoriță și o arhitectă de valoare, Paula este și un om foarte cald, care știe să exprime arta, dar și propriile trăiri atât prin culoare, cât și prin cuvânt. Așa se face că în plină izolare, a lansat alături de Ion Diamandi, site-ul www.lifeandstyle.ro, unde el aduce experiența îndelungată din presa de home&deco, în care a activat ca jurnalist și redactor-șef al mai multor publicații, iar ea, talentul, profesionalismul și experiența de arhitect și doctor în arte vizuale, dar și de autoare a unor studii de istoria arhitecturii bucureștene. Apropierea de lumea artei face să îmbine rigoarea arhitectului cu simțul estetic și poezia. O echipă promițătoare! Proiectul, început în perioada de izolare, își dorește să fie cunoscut și vizitat la fel de mult și în viitorul apropiat, când lumea începe să revină la viața trepidantă.

Ce spune Paula: “De ce lucrăm la acest proiect? În primul rând este un proiect de suflet. Dorim să aducem bucurie oamenilor şi credem că, în acest moment, putem face acest lucru oferind lucruri frumoase, împărtăşind experienţe şi proiecte reuşite. Credem cu tărie că acestea vor aduce satisfacţii spirituale, vor transmite energii pozitive şi inspiraţie persoanelor care vor interacţiona cu noi. Pe acest criteriu ne-am ales şi domeniile site-ului, domenii pe care le cunoaştem şi în care, de multe ori, esteticul primează în faţa funcţionalităţii: arhitectură, design, artă, lifestyle. Va avea succes? Suntem siguri că da, pentru că aşa cum am mai spus, este făcut cu suflet, cu multă muncă, încorporează inovaţii şi ultimele tehnologii de elaborare şi, nu în ultimul rând, transmite emoţii.”

 

Flavia Idriceanu – filolog, interpret de conferință la Instituțiile UE, pasionată de lectură și de a face bine, a pus bazele Clubului de lecturi şi fapte bune, “Prieteni printre cărți”

Flavia Idriceanu

 

Flavia Idriceanu este absolventă a Facultății de Litere din București și, așa cum spune ea, “de profesie cititor curios și interpret de conferință” la Instituțiile UE: Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Având mai mult timp liber acum, în izolare, dar și nostalgică fiind după vremea studenției, când petrecea ore întregi cu colegii și prietenii la un ceai, discutând și întorcând pe fiecare parte cărțile care le atingeau sufletul, dar și pe cele pe care le citeau îmbufnați pentru examen, a propus un Club de lecturi.

Ce spune Flavia: “M-am hotărât să lansez acest club de lectură atunci când mi-am dat seama că, stând aproape tot timpul în casă, nu voi mai putea să strâng formulare de 2% pentru Bogdănel și Cozmin, doi băieței diagnosticați cu tulburări de spectru autist și respectiv ADHD, așa cum făceam în alți ani. De aceea, m-am gândit că ar merita să încerc să îmbin aceste trei fire, în speranța că împreună cu membrii clubului vom reuși să descoperim cărți frumoase, să împărtășim plăcerea lecturii și a discuțiilor despre cărți, să călătorim peste mări și țări şi secole, și să dăm o mână de ajutor unor oameni deosebiți, care nu sunt niciodată prea obosiți sau prea blazați ca să lupte.

Sora mea, Andreea Idriceanu-Calev, și buna noastră prietenă, Alexandra Arnăutu, au primit ideea cu entuziasm. Ele s-au ocupat de partea practică a clubului, de la comunicare la logistică. Datorită lor, proiectul acesta a căpătat contur. Împreună, am selectat patru cauze dragi inimilor noastre: un băiețel care suferă de tulburări de spectru autist, un altul diagnosticat cu ADHD, Patrula de Reciclare – proiect educational și Asociația CARPE, adăpost pentru animale fără stăpân. Cum încercăm să ajutăm? Avem o listă de cărți și o întâlnire săptămânală, online, bineînțeles. Fiecare participant decide ce cauză dorește să ajute prin donații, fiecare după puterile sale. Întâlnirile au două părți. În prima parte, povestim despre autor și despre perioada istorică în care se desfășoară acțiunea cărții. Descoperim întâmplări, personaje istorice, momente tensionate, anecdote, povești de dragoste, trădări. În a doua parte, vorbim despre carte, ce ne-a adus fiecăruia dintre noi, încotro ne-a purtat, care personaje ne-au inspirat, care ne-au făcut să zâmbim sau să râdem, care întâmplări ne-au mișcat sau ne-au adus bucurie.

Grupul s-a închegat repede, fără prea multe formalități. Suntem răspândiți în patru orașe, dar entuziasmul lecturii şi bucuria de a putea ajuta ne apropie. Suntem deja la a cincea întâlnire. Ne-a fascinat “O femeie iubită” de Andreï Makine, ne-a răvășit și ne-a umplut sufletul, așa că ne-am hotărât să îi acordăm încă o întâlnire.

Nu știm ce se va întâmpla după ridicarea restricțiilor, realitatea este o carte care își impune propriul ritm. Nu poți să o citești nici mai repede, nici mai încet decât se scrie. Sper însă că lecturile și empatia vor continua să ne reunească și că ne vom întâlni multă vreme de acum încolo la Clubul de lecturi și fapte bune.”

 

Andra Pascu – specialist în comunicare și în turism, antreprenor, blogger acum la AndraPascu.ro

Andra Pascu
Andra este un bulgăre de energie și de calm deopotrivă. Se ocupă cu aceeași pricepere de comunicare, de turism, dar și de cei doi copii ai ei și ai lui Răzvan Pascu. Acum, este și blogger. În izolare a găsit răgazul să dea drumul la scris pe blogul al cărui domeniu îl avea de multă vreme rezervat.
Ce spune Andra:AndraPascu.ro este cadoul pe care mi l-am oferit la împlinirea a 5 ani de când sunt mamă. Am simțit că merit să fac un pas în afara meseriei de organizator de evenimente, în afara „meseriei” de mamă și soție și mi-am creat acest teren de joacă. Îmi doresc să conturez aici o călătorie despre work life balance, despre copii și cuplu, despre frumusețe și pasiuni.”

Adina Gheorghe – specialist în marketing, ne oferă Evantai

Adina Gheorghe

 

Răspândirea noului virusului a făcut ca multe dintre activitățile ei zilnice să fie întrerupte. Practic, s-a văzut pusă în situația ca, peste noapte să oprească voluntar toate acțiunile ce implică socializarea. Și, după câteva zile de gătit excesiv, a început să se gândească serios la cât de mult o afectează contextul pe care îl trăim. A devorat pur și simplu conținutul din online. După vreo două săptămâni de curiozitate amestecată cu teama de necunoscut, s-a gândit la ea cu adevărat. S-a detașat și și-a conturat pasiunea profesională. A ajuns repede la concluzia că toată activitatea sa profesională, de peste 20 ani, a fost în permanență marcată de organizarea de evenimente.

Ce spune Adina: “Activitățile de marketing pe care le-am desfășurat, fie ele offline sau online, activitățile de PR sau cele de responsabilitate socială au avut toate componenta organizării de evenimente. Evenimentele sunt motorul meu profesional și personal, aș zice, pentru că implicarea într-un eveniment înseamnă mult aport personal. Bun, am zis, și, acum ce faci, Adina? Evenimente nu se pot organiza. Evenimentele din online nu se pun, ele sunt doar în online. Mie îmi plac experiențele aduse de organizarea efectivă, când alergi după locații, concepi cadrul, setezi tehnicul, faci probele de sunet, lista de invitați, momentele de întâmpinare ale acestora, conținutul prezentării de pe scenă etc. Și m-am gândit că este momentul meu de tihnă, pe care nu l-am regăsit niciodată în cei peste 20 ani de când lucrez, în care să cresc brandul meu de evenimente offline: EVNT.AI (Evantai), pentru momentul acela când dorința de a te întâlni, de a socializa în cadrul unui eveniment de calitate, va fi mai mare ca oricând. Estimez că anul viitor, cam din luna mai, industria de evenimente va reveni la potențialul cunoscut. Perioada asta destul de lungă de timp petrecută mai ales online va aduce schimbări în aventurile off-line. Cu siguranță va crește numărul de team building-uri și cel al petrecerilor de familie, fie ele nunți, botezuri, dar va fi o creștere foarte mare a aniversărilor organizate prin consultanți de evenimente. Vor exploda festivalurile care asigură campare la cort și, de asemenea, întâlnirile de business & networking de mai mică sau mai mare aploare, nu neaparat conferințele (care se vor menține la aproximativ același nivel ca și până acum). EVNT.AI va oferi sfaturi sincere și creative, grijă pentru buget, atenție la detalii și, cel mai important, atenție la ce își dorește clientul. Rămâneți alături de mine pe proaspăta pagină de facebook: https://www.facebook.com/EVNTAI și pe cea de instagram: https://www.instagram.com/evnt.ai/ pentru conținut bine ales și creat special în această perioadă.”

 

Daiana Rădulescu – antreprenor; predă yoga online

Daiana Rădulescu

 

Ca antreprenoare cu un studio de yoga în București, în care se vedea seară de seară la ceai, la îmbrătișări și la multă, multă relaxare, pandemia a însemnat pentru ea închiderea business-ului fizic.

Dar a reînceput imediat cursurile online, adică nu a oprit sesiunile de Yoga Tradițională nici măcar o zi, pentru că nu avea de gând, nici ea, nici cursantele să aștepte „momentul perfect” din punct de vedere tehnic.

Ce spune Daiana: “Am început să ne vedem online, profitând de tot ce aveam la îndemână prin casă: salteluța de yoga, telefon, laptop, aplicații de streaming online. N-am avut nici măcar muzică, fiecare își punea de acasă playlist-ul de la studio, pe care l-am împărtășit. Important a fost să continuăm relaxarea și să ne păstrăm echilibrul, acum mai mult ca oricând.

Cu cât starea de urgență a continuat, cu atât m-am simțit mai inspirată, dar și responsabilă să ofer mai mult, să fiu prezentă atunci când lumea striga pe rețelele de socializare că are atacuri de panică, că nu mai știe să iasă din anxietate nicicum. Din această nevoie, am creat un program de Yoga Lifestyle Coaching pentru femei, complet gratuit, ca pe o provocare de 7 zile, în care femeile participante să-și recapete încrederea în sine, echilibrul, dar și să-și crească sursele de venit.

Am început și alte colaborări, oferind yoga pentru copii – tot online, bineîntețeles. Practic, sunt mai ocupată ca niciodată. Business-ul meu de yoga și coaching și-a găsit o nouă căsuță în mediul online, în care marea mea bucurie este că, deși ne îmbrățisăm de la distanță, măcar mult mai multe femei au avut curaj să facă acest pas și să se aprope de sinele lor.”

Lucia Radu – trainer, speaker, blogger la mamicaautentica.ro; a creat un program de dezvoltare personală, desfăşurat online, la nivel internaţional

Lucia Radu

 

Pentru ea pandemia a însemnat închiderea unor uşi şi deschiderea unor ferestre de oportunitate. După o resetare la nivel de valori, și-a regândit activităţile în care se implic. A ales să investească nopţile de pandemie în construcţia unui program nou, journeytounfold.com, axat pe dezvoltarea personală și desfăşurat online, la nivel internaţional.

Ce spune Lucia: “În acest proiect îmi propun să ajut în mod special femeile să îşi identifice potenţialul şi să se reinventeze, fie că asta înseamnă să lanseze o afacere la care deja se gândeau, fie să schimbe modul în care privesc oportunităţile şi provocările din jurul lor. Va fi un program de o lună de zile, ce va cuprinde webinarii, sesiuni de lucru de grup şi individuale, materiale şi instrumente uşor de folosit.

Mai mult, am lansat şi o nouă pagină personală, www.luciaradu.com unde vă invit să aflaţi veştile despre proiect şi nu numai.

În pandemie m-am reinventat şi ca mamă, mă reinventez ca femeie de afaceri şi m-am reinventat ca om, căci o criză de genul acesta vine mereu cu darul de a te descompune până la nivelul celor mai adânci valori şi frici, pentru ca apoi să te poţi recompune mai puternic, mai autentic, mai bun.

 

Monica Popescu- jurnalist și specialist în comunicare, acum blogger la monipopescu.ro

Monica Popescu

 

De peste 15 ani a lucrat mai mult ca PR, în proiecte şi evenimente pentru copii şi părinţi, proiecte de sănatate şi wellbeing pentru femei. După 12 martie, multe din proiectele la care lucra și care presupuneau contactul direct cu publicul, evenimente mari şi dragi ei, au fost amânate fără a se şti sigur când vor mai fi sau dacă vor mai fi în forma știută.

Ce spune Monica: “Deşi am continuat să lucrez zi de zi online şi să susţin oamenii sau proiectele care s-au adaptat rapid şi s-au adresat publicului aici, am avut timp să mă întorc la o altă mare plăcere, care face parte din meseria mea de bază – scrisul. Am lansat exact de ziua mea primul meu blog (monipopescu.ro), unde vreau să adun interviuri cu toţi oamenii minunaţi pe care am norocul să îi cunosc, interviuri ca de la suflet la suflet, fără niciun obiectiv de comunicare, fără niciun alt scop decât acela de a împărtăşi ceea ce cred eu că am foarte valoros în viaţă – oameni frumoşi!

Odată cu revenirea la o viaţă mai activă voi împărtăşi pe blog şi experienţele şi evenimentele la care voi fi prezentă ca PR sau jurnalist, păstrând însă plăcerea de a scrie despre ce simt şi ce trăiesc în fiecare zi! Sunt recunoscătoare acestei perioade de izolare pentru că m-a ajutat să realizez că amânam ceva ce ţine de abilităţile mele principale, de sufletul meu, o plăcere reală, mereu uitată!”

Raluca Chişu – antreprenor; face kinetoterapie online

Raluca Chișu

 

Ultima zi în Centrul de Recuperare KinetoBebe a fost ca un final de roman trist. Și-a chemat toată echipa (32 de oameni, toţi dragi ei), a împărţit măşti şi s-au aşezat în aceeaşi sală.

Ce spune Raluca: “Am căzut toţi de acord că este cel mai bine să facem acest pas şi…gata. La final, la uşa de la ieşire din Centru, ne-am îmbrăţişat şi eu am rămas ultima, în spaţiul gol, fără copii, fără colegi, fără râsete şi zâmbete familiare.

Abia după acest moment, am încercat să construiesc şi să reconstruiesc planuri, gânduri, idei… Şi înainte să admit că da, m-am reinventat atât profesional, cât şi personal în această perioadă, vă recunosc că am murit de zeci de ori! Incertitudinea şi lipsa de informaţii clare şi concise au fost factorii care au crescut atât anxietatea, cât şi teama de ce va urma şi mai ales panica de a nu-mi putea duce mai departe obligaţiile pe care le am faţă de echipa mea. A fost important să le conştientizez şi ce m-a ajutat cel mai mult să îmi recalibrez forţele a fost nevoia pe care o aveau alţii de mine, anteprenorul puternic, şi anume pacienţii, terapeuţii, echipa, partenerii, furnizorii.

Alături de echipa managerială am pus repede pe picioare un plan al unui program social, integral gratuit, #facem_sport_acasa, care are 5 componente: programe zilnice de sport acasă, organizate pe grupe de vârstă și obiective de dezvoltare motorie și cognitive; grup de suport pentru toți pacienții Centrelor KinetoBebe; emisiune zilnică la Radio Itsy Bitsy pentru un start activ al zilei, webinarii live pentru părinți și viitori părinți si linia telefonică KinetoTel, la care răspunde colegul meu Kt. Iulian Nicolae, coordonatorul echipei de kinetoterapeți ai celor 3 centre, oricărui părinte care are nevoie de ajutor.

Ca anteprenor social, am realizat că, atunci când echipa te susţine, iubeşti ce faci şi simți responsabilitatea faţă de angajaţi şi beneficiari, soluţiile vin!!! Personal, îmi este dor de tot: de îmbrăţişări, de piticii care sunt veseli în sălile de terapie şi de planuri noi!”

 

Articol realizat de Cătălina Oprea

Foto: arhiva personală

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns