Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ruxandra Ion despre iubire, talent si fiica ei de suflet

Ruxandra Ion despre iubire, talent si fiica ei de suflet

Ruxandra Ion

S-a desprins de trustul Pro după aproape două decenii, iar pentru că-şi pusese în gând să facă ceva pentru tinerii talentaţi, a dat startul Tv&Film Academy by Ruxandra Ion, o şcoală de actorie, film şi televiziune unde lucrurile merg ca pe roate.

Şi-a început cariera ca asistent de regie la Teatrul Mic, iar imediat după revoluţie, s-a angajat la TVR, unde a trecut repede de la statutul de regizor de montaj la cel de realizator al emisiunii fenomen Abracadabra. A acceptat apoi propunerea trustului Pro şi a avut succes după succes: a lansat canalul Acasă TV, a devenit primul producător independent din Europa de Est, a realizat prima telenovelă românească şi multe altele după ea. A descoperit şi a făcut cunoscute nenumărate vedete, iar asta îşi doreşte în continuare – flerul şi intuiţia îi permit să simtă talentul de la distanţă şi să atragă succesul ca un magnet.

Desprinderea de Pro a fost un moment important, cum l-aţi depăşit?

Anii petrecuţi acolo fac parte din viaţa mea, din istoria mea, dar a venit momentul să ne luăm la revedere. Am avut noroc şi Dumnezeu m-a ajutat să fac întotdeauna lucrurile care mi-au plăcut cel mai tare, aşa că am pornit această şcoală. Este un mod de a o lua de la început, chiar dacă nu-i uşor. Ne dorim să demarăm proiecte importante, poate că se vor materializa chiar anul acesta – facem într-adevăr lucruri, nu stăm degeaba!

Ce aduce nou Tv&Film Academy?

Cursul de producţie, regie, scenariu este singurul din România care acoperă în întregime zona asta, copiii învaţă toate aceste trei meserii şi chiar le fac. Ei scriu scenariul, ei regizează, montează și produc. Direcţia şi-o aleg în funcţie de talentul pe care-l au. Nu vii la secţia de actorie numai ca să te faci actor, ci ca să te debarasezi un pic de jene, să reuşeşti să te deschizi; practic, îi pregătim pentru viaţă. Este minunat să-i vezi cum intră şi apoi cum ies din curs. Anul şcolar va ţine, ca în orice universitate sau şcoală normală, din septembrie până în mai. Vara, sunt cursuri de actorie specifice – școala de vară de anul ăsta a primit elevi din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii, precum Belgia, Elveţia.

Ce contează mai mult, munca sau talentul?

Şi talentul, şi munca sunt foarte importante. Fără muncă poţi să ai o tonă de talent pe care-l iroseşti, iar dacă doar munceşti şi nu există o umbră de dat de la Dumnezeu, e la fel de greu. Nu e matematică, ci este creaţie, tocmai de aceea trebuie să existe talent.

Dintotdeauna aţi ştiut ce vreţi să faceţi, v-au îndrumat părinţii sau a venit totul natural?
Tatăl meu a fost sportiv, mama nu s-a ocupat de asta, aşa că pasiunea mea nu vine de la ei. Semnele au fost de când eram mică: pasionată de teatru, de film, după care am început cu televiziunea imediat după ’89. Am făcut asta pentru că mi-a plăcut. Nu sunt genul de om care să facă lucruri doar pentru că trebuie. Dacă nu mă duc la serviciu cu plăcere, dacă nu fac asta cu pasiune, dacă inima nu se amestecă puţin în ce face creierul, nu funcţionez.

Cum faceţi să aveţi timp pentru cei dragi?

Familia m-a sprijinit mereu, chiar dacă au fost momente grele. Sigur că nu-i uşor când, într-o o săptămână, lucrezi 14 ore pe zi. E complicat să-ţi vezi nepoţii numai duminica. Dar am încercat întotdeauna să echilibrez balanţa. La noi în familie, de exemplu, există o tradiţie. În fiecare duminică, toţi ne strângem la mine acasă: băiatul mai mare, care are doi copii, cel mic, care o să fie şi el tată, absolut toţi suntem acolo și povestim ce am făcut în timpul săptămânii. Suntem o familie foarte unită, bazată pe foartă multă iubire. Eu cred că viaţa fără iubire – că e serviciu ori familie – nu funcţionează.

A trebuit să renunţaţi la ceva ca să vă faceți meseria aşa de bine?

Îmi place enorm să citesc, iar în timpul săptămânii nu am timp, dar mă străduiesc să acopăr în weekenduri cât apuc. În schimb, recuperez în vacanţe, când citesc tone. Văd filme pe bandă rulantă, asta reuşesc să fac şi noaptea; din acest motiv, dorm foarte puţin, dar rezist. Vin şi momente de epuizare, pe care le rezolv. În general, încerc să am două vacanţe pe an, una iarna şi alta vara, când îmi încarc bateriile.

Ce locuri cu adevărat spectaculoase aţi vizitat?

Sunt câteva destinaţii exotice de care sunt îndrăgostită. Thailanda, mai nou; m-a ajutat Dumnezeu şi am ajuns o dată în Bora Bora, unde este paradisul pe pământ, de vis, absolut senzaţional! Marea şi oceanul mă fascinează, iar dacă am vreo părere de rău, este că nu m-am născut lângă ocean.

V-aţi muta vreodată în altă ţară?

Niciodată, pentru că nu aş putea să trăiesc fără familia mea, fără oamenii pe care-i iubesc. Iar aici mă refer nu doar la băieţi, la soţ, ci şi la fetiţa mea, Criss, şi la Vlad.

Cum aţi devenit aşa de apropiata de Cristina?

A fost aşa cum fac eu toate lucrurile-n viaţă, nu ştiu dacă e bine sau nu. Mă uitam într-o seară la „Dansez pentru tine“ şi am văzut o fetiţă care era un caz social, cu nişte ochi albaştri care m-au fermecat. Am dat câteva telefoane, ne-am întâlnit şi am stabilit că se mută la mine să facă şcoala. Acum pot spune că e copilul meu. Nu în acte, dar e copilul meu, o cresc de şase ani, băieţii mei o tratează ca pe o soră, iar soţul – ca pe o fiică. I-am învăţat pe toţi să se ghideze după iubire, să aibă familii şi relaţii frumoase. La Criss şi Vlad nu se pune problema de căsătorie încă, dar se iubesc şi au o relaţie stabilă, foarte frumoasă.

Dacă ar vrea să se căsătorească devreme, ce i-aţi spune?

Eu m-am măritat la 19, aşa că n-aş putea să-i spun ei nu. Doar că lucrurile astea o să vină de la ei, atunci când va sosi momentul.

Care-i secretul unei relaţii pe viaţă? Sunteţi alături de acelaşi bărbat de 40 de ani.

Să ştii să cedezi, să-l înţelegi pe omul de lângă tine, să-l respecţi şi să-l iubeşti. Totul e să-ţi doreşti cu adevărat.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns