Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Studiu: Suntem mai relaxate la serviciu decât acasă

Studiu: Suntem mai relaxate la serviciu decât acasă

Ne-am obișnuit să credem că acasă este locul unde ne simțim cel mai bine și unde ne putem relaxa pe deplin, însă un studiu al cercetătorilor americani ține să ne contrazică.

O analiză realizată de o echipă de cercetători americani de la Universitatea Penn State și citată de Huffington Post a concluzionat că femeile se simt mai stresate acasă decât la serviciu. Acest lucru se întâmplă în mod special pentru femeile care au și copii. Pare paradoxal, însă explicațiile pentru această stare nu sunt nici pe departe rupte de realitate.

De ce se simt femeile mai stresate acasă decât la birou? Explicații și soluții

Pregătirea meselor, curățenia, chiuveta plină de vase și nevoia firească de atenție a prichindeilor (poate chiar la prima oră într-o zi de sâmbătă) le face pe femei să se simtă mai stresate acasă decât la serviciu. Acum, pentru că știi motivele care au conturat rezultatul analizei, parcă nu mai pare ieșită din comun concluzia lui, nu-i așa? De câte ori nu te-a întâmpinat acasă o chiuvetă plină ochi de vase determinându-te, parcă, să faci cale întoarsă?

Cum stresul este boala omului modern și cel responsabil de o mulțime de alte afecțiuni, este recomandat să te folosești de toți aliații pe care îi ai la dispoziție pentru a te feri de stresul de acasă. Soluții există din plin și tot ce trebuie să faci este să fii receptivă la ele. În loc să te stresezi în fiecare seară cu vasele, de să nu apelezi la o astfel de soluție mult mai simplă? În cazul în care considerai până acum că o asemenea achiziție este un moft, realitatea te învață că ea devine o necesitate mai ales dacă te gândești la cât de mult timp și energie economisești.

Un alt motiv pentru care ne simțim mai stresate acasă decât la serviciu este legat de faptul că atunci când suntem la serviciu nu ne gândim la casă, dar când suntem acasă, ne gândim și la serviciu. Cu alte cuvinte, când ești la birou te concentrezi doar pe activitatea de acolo, însă atunci când ajungi acasă ai de-a face și cu treburile casnice, dar în același timp te gândești și la problemele de la serviciu și la eventuale soluții. Rezolvarea, în acest caz, stă în a rezista tentației de a-ți verifica mailurile, dar și în câteva alte trucuri de relaxare – exerciții fizice alături de cel mic, grădinărit, exerciții de respirație, yoga, muzica relaxantă.

Bărbații sunt mai puțin stresați acasă decât femeile

Femeile nu reușesc să se relaxeze în weekenduri sau la finalul zilei, atunci când ajung acasă, din cauza numeroaselor responsabilități casnice care sunt puse într-o familiei pe seama lor, însă în cazul bărbaților lucrurile stau puțin altfel.

Bărbații sunt mai puțin stresați acasă decât femeile. Explicația este intuitivă – se ocupă de mult mai puține treburi casnice. Deși în ultimii ani tot mai mulți bărbați se ocupă de treburile casnice și se implică din ce în ce mai mult în creșterea copiilor, volumul activităților casnice de care se ocupă ei rămâne mai scăzut decât cel de care se ocupă femeile, arată un studiu realizat la nivelul a 29 de țări. În cele mai multe dintre țările analizate, femeile alocă treburilor casnice de circa două ori mai mult timp decât partenerii lor.

Domnii sunt mai relaxați acasă și pentru că au joburi mai solicitante, mai arată analiza cercetătorilor americani. Din acest motiv ei se simt mult mai liniștiți acasă decât la serviciu.

Deși am fost sceptice când am văzut concluziile studiului, acum că știm ce date au dus la acest rezultat, înclinăm să fim de acord cu el. Tu ce părere ai? Te simți mai stresată acasă decât la serviciu?  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns