Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Un job pe masura ta

Un job pe masura ta

Cei mai mulţi dintre noi ţi-au căutat (sau căutăm încă) jobul perfect mulat pregătirii profesionale şi dorinţei de câştig. Uitând că locul unde petrecem alături de străini mult mai mult timp decât cu familia are şi alte rigori în afara simplei potriveli dintre cerere şi ofertă în privinţa cunoştinţelor într-un domeniu.

Mediu stresant sau un loc prietenos?

Îţi place munca ta, dar dimineaţa, când sună ceasul, ţi se strânge inima la gândul că trebuie să pleci spre birou? Asta nu înseamnă neapărat că locul de muncă nu-i cel potrivit – poate că atmosfera de la serviciu îţi creează un disconfort emoţional şi depinde şi de tine să schimbi în bine lucrurile.

  • Fii pozitivă, zâmbitoare şi nu aduce la birou (chiar toate) problemele de acasă;
  • Încearcă să nu aderi la bisericuţe, schimbă zilnic câte o vorbă bună cu toţi din preajmă;
  • Fii activă în şedinţe, fă-ţi cunoscute ideile, dar susţine-le fără încrâncenare;
  • Evită parfumurile tari, hainele ţipătoare (chiar dacă firma nu are un dress-code) şi machiajul strident;
  • Poartă-te cu ceilalţi aşa cum îţi doreşti ca ei să se poarte cu tine. 

Şi totuşi ar fi bună o schimbare…

Dacă ai ajuns la această concluzie şi ai pornit la vânătoare de job nou (sau eşti „between jobs“, eufemismul americanilor pentru „şomer“), nu lua în calcul doar calităţile tale profesionale, ci şi temperamentul tău. Nu te repezi către posturile în vânzări dacă eşti o timidă sau de operator pe calculator dacă eşti genul hiperactiv. Indiferent cât de bine îţi faci treaba, pe termen lung, nu te vei simţi confortabil într-un mediu nepotrivit firii tale.

CV-ul perfect

Studiile au demonstrat că peste 75% din candidaţi mint în CV. Din păcate, o prezentare măsluită a abilitaţilor tale te poate ajuta să treci cu bine de recrutare, dar să eşuezi lamentabil după, dacă nu te vei ridica la înălţimea… exagerărilor din istoricul tău şcolar şi profesional. Iată ce trebuie să cuprindă un CV bun, dar realist:
Obiectivul, adică postul pe care doreşti să-l ocupi în companie. Dă bine să personalizezi CV-ul în funcţie de poziţia pentru care candidezi.
Şcolile absolvite şi atestări care scot în evidenţă însuşiri de care ai nevoie pentru jobul vizat.
Experienţa profesională redată atractiv, dar onest. Poţi scrie că ai fost asistent manager – sună mai bine decât „secretară“. Însă nu înşirui atribuţii pe care nu le-ai avut sau abilităţi pe care nu le ai.
Date despre felul tău de-a fi. Menţionează însă dacă eşti meticuloasă, persuasivă, dornică de perfecţionare – calităţi foarte apreciate de angajatori.

Comments

comments

Lasă un răspuns