Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Zâna Merciluță: Zâmbet de copil pentru o viață!

Zâna Merciluță: Zâmbet de copil pentru o viață!

Poate cel mai trist pe lumea asta ar fi să nu mai vedem copiii râzând cu gura până la urechi și căutând, cu toată inocența lor, bucuria din fiecare lucru mărunt. Iar atunci când avem comunități întregi defavorizate, situația e cu atât mai tristă. Asociația Merci Charity Boutique derulează de șase ani programe în premieră dedicate celor mici.

Asociația Merci Charity a fost fondată de Alina Țiplea în 2012. În 2014, s-a alăturat Daniela Staicu. Împreună, au lansat în 2015 primul atelier social de croitorie în scopul de a oferi sprijin cauzelor umanitare legate de cazuri sociale și medicale. Sprijinită în principal de Fundația Vodafone, asociația a reușit să dezvolte unele dintre cele mai apreciate proiecte pentru copiii din România: Zâna Merciluță.

Serviciile stomatologice de la sate, inexistente

Problemele financiare și cele de infrastructură sunt primele piedici în calea persoanelor din mediul rural când au nevoie să beneficieze de orice serviciu de sănătate. Când vorbim strict de cabinetele stomatologice, situația se înrăutățește și mai mult: în câteva județe din România nici măcar nu mai există cabinet stomatologic de stat, iar majoritatea cabinetelor de medicină dentară se află în mediul urban. Asociația ne-a pus la dispoziție cifrele îngrijorătoare: peste 75% din copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari, mulți nu s-au spălat vreodată pe dinți și chiar mai mulți nu au fost la un consult stomatologic. Dincolo de primul efect al unei cavități bucale neglijate – pierderea dinților –, bacteriile din spatele bolii gingiilor sunt legate de creșterea riscului de cancer, iar parodontita este boala asociată mortalității înregistrate pe fondul cancerului pancreatic.

„Zâna Merciluță este proiectul ce a apărut în 2014 din această nevoie acută de servicii. Reprezintă primul cabinet stomatologic mobil din România (un van echipat ca un cabinet stomatologic normal) în care echipa voluntari, toți medici pedodonți, oferă servicii stomatologice gratuite copiilor cu afecțiuni oncologice de la Institutul Oncologic București și copiilor din comunitățile rurale sărace din țară. Aceștia primesc gratuit proceduri de prevenție (periaj, fluorizare, sigilări), tratamente și educație orală.

Îngrijirea dinților pe înțelesul copiilor

Asociația Meci Charity dorește să ajungă la cât mai mulți copii din România și să-i determine să lege o prietenie pe viață cu periuța de dinți. Astfel, eforturile s-au concretizat prin cartea „Dințică în Regatul Zânei Merciluță. Este o poveste care își propune să-i împrietenească pe copii cu periuța și pasta de dinți și, de ce nu, chiar și cu medicul stomatolog. Scopul cărții este unul umanitar: 100% din profit merge către susținerea proiectului. 1.000 de copii, vizitați de Zâna Merci­lu­ță, vor primi gratuit cartea”, a povestit Daniela Staicu, managerul de comunicare al Asociației Merci.

Sănătatea orală a copiilor

Zâna Merciluță a reușit să ajungă la peste 1.400 de copii din 31 de sate din județele Mureș, Iași, Bacău, Brașov, Vaslui, Brașov și Dolj, care au fost consultați și au primit gratuit servicii de prevenție dentară. „Cabinetul mobil își va continua în următoarele luni traseul prin țară, până în iulie 2019, fiind programate vizite în județele Dolj, Constan­ța, Tulcea, Buzău, Prahova, Ilfov și la Institutul Oncologic Fundeni din București. Primele opriri vor fi făcute în trei sate din Dolj. Pe lângă sesiunile de consultații și tratament pe care le asigură în fiecare sat vizitat, echipa de voluntari a proiectului va realiza, ca noutate a ediției actuale, un studiu despre sănătatea orală a copiilor din sate și a copiilor cu afecțiuni oncologice. Studiul va analiza afecțiunile stomatologice întâlnite cel mai des și cauzele apariției cariilor dentare, precum și gradul de acces al copiilor la rețeaua de cabinete stomatologice din mediul rural, numărul persoanelor care au încheiat contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și numărul copiilor care beneficiază de pachetul gratuit de servicii de sănătate orală. Pentru colectarea de date și analiza lor, asociația Merci Charity și Fundația Vodafone România vor dezvolta o aplica­ție online pentru cabinete și unități medicale mobile pe care urmează să o testeze în prima jumă­ta­te a anului 2019”, a precizat Daniela Staicu.

Planurile nu se opresc aici. Zâna Merciluță va intra, în primă fază, în școlile din Dolj și București printr-un program de prevenție orală, în parteneriat cu compania Kaufland.

Mai mult pentru școală

Asociația Merci Charity a dezvoltat și programul BURSE pentru continuarea studiilor liceale de către copiii de la sate. „Cu ajutorul partenerilor Viva Credit și Mihai Matei susținem 8 copii de la sate din județele Mureș și Olt pentru continuarea studiilor la liceu, în oraș, cu burse lunare ce acoperă internatul și masa, rechizitele, echipamentele pentru orele de practică și transportul, a spus Daniela Staicu. Mai mult, copiii beneficiază de susținere pe tot parcursul studiilor lor. „Este un proiect cu continuitate, ce a îmbunătățit viețile acestor copii care acum au ajuns în clasa a XI-a sub aripa noastră.

Prin alte proiecte, asociația a creat și a dotat laboratoare de informatică în școlile de la sate.

Voluntar sub orice formă

Ca orice proiecte umanitare extrem de necesare, și acestea se bazează pe oameni buni care fac fapte bune! Dincolo de donațiile primite și voluntarii din teren, o primă formă de susținere la îndemână pentru oricine este Atelier Merci, un atelier social de croitorie situat în București. „L-am deschis în noiembrie 2015 sub umbrela asociației noastre, Merci Charity Boutique. Suntem trei, Alina, Nadia și Dani, iar toate produsele noastre poartă eticheta Port cu mine o faptă bună. Este un proiect social, pentru că 100% din profit merge către cauzele pe care asociația le susține. În atelier facem și reci­clare: spre exemplu, am primit donație cămăși bărbătești pe care le-am transformat în traiste
fermecate!, a mărturisit Daniela Staicu.

Apoi, atelierul poate fi locul ideal pentru diverse evenimente: „Spațiul în care ne-am mutat de curând, etajul 2 dintr-o casă din zona Foișorul de Foc, ne permite să găzduim evenimente pentru 20-30 de persoane care doresc să organizeze traininguri, prezentări, aniversări și să și contribuie pentru una dintre cauzele organizației.

Ajută și tu!

Cumpără o haină din AtelierMerci.ro sau donează cauzei: mercicharity.ro/fa-o-donatie.

Toate produsele croite în Atelierul Merci au eticheta „Port cu mine o faptă bună“ pentru că 100% din profit merge către cauzele pe care asociația le susține.

Ești medic stomatolog și vrei să fii voluntar?  zanamerciluta.ro/vreau-sa-ajut

Reține:

! Toate produsele croite în Atelierul Merci au eticheta „Port cu mine o faptă bună” pentru că 100% din profit merge către cauzele pe care asociația le susține.

! Zâna Merciluță a obținut premiul I la Gala Societății Civile, categoria „proiecte și campanii de voluntariat”, și premiul Departamentului de Stat American “International Women of Courage”.

! Merci va oferi ore de cusut sau croitorie găzduite în atelier.

! Zâna Merciluță pregătește al doilea cabinet stomatologic mobil ce va ajunge prin satele din România.

În șase ani de existență, proiectele Merci Charity dedicate sănătății și educației copiilor au ajutat 2.000 de copii.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns