Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 3 lucruri esențiale despre „vitamina F“ sau beneficiile uimitoare ale florilor asupra sănătății tale și a psihicului tău

3 lucruri esențiale despre „vitamina F“ sau beneficiile uimitoare ale florilor asupra sănătății tale și a psihicului tău

Gândește-te la momentul când cineva îți oferă un buchet de flori.  Plantele te fac să zâmbești toată ziua și abia aștepți să ajungi acasă cu ele, să le pui într-o vază și să prelungești sentimentul.

Exact asta fac florile pentru tine și familia ta. Uită de mediație, suplimente și diete. Cea mai simplă și sinceră formă de fericire se găsește la orice florările. Și nici nu trebuie să aștepți ca aceasta să vină de la cineva.

Un studiu efectuat de Universitatea Rutgers arată că legătura dintre flori și satisfacția în viața  ta de zi cu zi este mai importantă decât se credea. Buchetele de flori plasate în vaze deosebite care au rolul de decorațiuni în casă, cresc sentimentul de fericire, reduc depresia și anxietatea și încurajează contactul emoțional cu prietenii și familia, aspect care are de suferit din cauza programului solicitant de muncă de azi. Un studiu separat, efectuat de astă dată de Univeritatea Harvard scoate în evidența aceleași rezultate: nivel ridicat de compasiune, mai mult optimism și mai multă energie la locul de muncă. Florile și plantele ajută la soluționarea rapidă a problemelor și cresc creativitatea. Nu este de mirare că florile au fost denumite și „vitamina F“, pentru efectul pe care îl au asupra organismului și a spiritului.

Când se anunța venirea unor musafiri, facem conștiincios curățenie, ordine iar la final ne bucurăm de mirosul de proaspăt care rămâne în urmă. Dacă adăugăm un buchet de flori proaspete, aceștia au senzația supremă de ospitalitate și îți văd locuința ca pe o oază de confort și zen. De ce să nu ne tratăm la fel și pe noi, în fiecare zi?

  1. Există anumite culori ale florilor care contribuie la starea noastră de sănătate și fericire?

Florile în culori deschise și intense au capacitatea de a genera mai multă energie. Dar, în alegerea lor, ar trebui să să te lași influnețată și de scopul camerei în care dorești să le plasezi. E vorba de o încăpere în care ai nevoie să te relaxezi, să lucrezi sau să fii energică? Gândește-te puțin. În dormitor îți vei dori să te odihnești și să te deconectezi – ai nevoie de flori în tonuri pastelate, culori pale. În living toată lumea vrea să se simtă energia și să încurajeze socializarea – culorile intense se vor ocupa de asta.

  1. Are vreo importanța vaza și locul din casă unde sunt ele păstrate?

Vasele decorative transformă  orice buchet de flori într-o operă de artă. Ele sunt pentru flori ceea ce este pânza și rama pentru tablouri. Un vas decorativ Parsley , spre exemplu, are o eleganța aparte dar și o universalitate care poate transforma și un banal buchet de spice de grâu într-un element decorativ. O vază într-o nuanța puternică, pe de altă parte, precum un portocaliu, pregătește terenul pentru contraste și o joacă continuă cu alegerea florilor.

Pune vase cu flori în locurile pe care le frecventezi cel mai des în locuință.  Poți începe cu un buchet de flori pe noptieră pentru a atrage gândurile pozitive înainte să adormi și pentru a te trezi inspirată și copleșită de frumusețea simplă a florilor tale favorite. În baie și în bucătărie mai poți pune flori pentru a da viața acestor spații care, prin definiție, există prin funcționalitatea lor. O vază cu flori la intrare, pe o măsuța sau chiar pe pantofar te va face să te bucuri și mai mult cu fiecare revenire în locuință. Nu uita și de biroul tău sau spațiul de lucru – petreci 8 ore pe zi acolo – ai nevoie de verde și de culorile proaspete ale florilor ca să sporești productivitatea.

  1. Ce fel de flori sunt ideale pentru îmbunătățirea stării de spirit?

Preferințele în ceea ce privește speciile de flori sunt total subiective. Fiecare simbolizează sau inspiră ceva diferit în oameni. Cumpără întotdeaua florile care îți plac mult și care îți dau energie. Că e vorba de tuberoze și de mirosul lor fermecător, de crizanteme și longevitatea lor, de hortensii și opulența lor ori de trandafiri și sensibilitatea lor, florile pe care le alegi trebuie să te inspire prin frumusețea și calitățile lor particulare.

Dincolo de îmbunătățirea stării de spirit, florile proaspete activează amintiri, alimentează creativitatea dintr-un cămin și te fac să te simți incredibil de bine în propria locuință. O investiție minimă în fiecare săptămână pentru niște beneficii de necontestat.

 

 

Sursă foto: Shutterstock.com, Copyright: bikeriderlondon

 

Comments

comments

Lasă un răspuns