Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 4 îmbunătățiri pentru locuința ta care te vor ajuta să faci economii pe termen lung

4 îmbunătățiri pentru locuința ta care te vor ajuta să faci economii pe termen lung

Primăvara este momentul cel mai bun să planifici niște mici modificări în locuință. Cu ajutorul unor investiții bine gândite, poți avea facturi mai mici lună de lună de acum încolo.

Sezonul cald este de obicei cel dedicat renovărilor și modificărilor, așa că te poți gândi încă de pe acum la câteva soluții pentru a-ți spori confortul, dar și pentru a micșora bugetul dedicat facturilor lunare. Iată ce îmbunătățiri în locuința ta te vor ajuta să ai facturi mai mici și confort sporit pe termen lung:

  • Cel mai bun moment să iei în considerare o soluție independentă de încălzire a casei

Iarna tocmai s-a încheiat, așa că sunt proaspete în minte facturile piperate de la căldură, cât și neplăcerile pe care le poate provoca sistemul centralizat de încălzire. Dacă încă te bazezi pe CET-uri pentru încălzirea casei și pentru apa caldă, e cazul să iei în calcul o soluție pentru a-ți câștiga independența din acest punct de vedere.

O investiție pe termen lung este instalarea unei astfel de centrale termice cu ajutorul căreia vei avea parte de o temperatură plăcută în casă și nu te vei mai confrunta cu probleme de furnizare a căldurii sau a apei calde. În plus, facturile lunare pentru aceste utilități vor fi mult mai mici, atât pe timpul verii, cât și iarna. O centrală de apartament reduce facturile cu până la 45% față de varianta încălzirii centralizate, iar confortul este cu mult îmbunătățit. Poți porni caloriferele oricând dorești și poți controla căldura de care ai parte în casă. Investiția nu este una mică, însă ea se amortizează în circa cinci ani, iar în cazul unui apartament mai mic în și mai puțin timp.

  • Schimbă caloriferele din casă

Am discutat despre o soluție alternativă pentru încălzirea locuinței, însă trebuie să știi că, indiferent de ce alegere faci pentru încălzirea casei, dacă ai calorifere vechi, confortul tău va avea de suferit. Dacă știi că vreunul dintre caloriferele tale nu mai funcționează la capacitatea optimă, acum este momentul cel mai bun să-l schimbi.

Nu aștepta ca problema să se agraveze și să îți provoace neplăceri exact când ai cea mai mare nevoie de căldură. Alegerea cea mai avantajoasă din toate punctele de vedere o reprezintă caloriferele din oțel, însă și cele din aluminiu sunt o variantă de avut în vedere.

  • Dacă ai plan o renovare, ia în calcul și izolarea termică

O altă investiție ce merită luată în calcul este izolarea locuinței tale. În cazul în care locuiești la bloc și nu există o inițiativă colectivă în acest sens, poți să izolezi apartamentul la interior. Izolarea termică te ajută atât iarna, cât și vara, micșorând facturile la gaze și la încălzire în timpul sezonului rece și costurile la energia electrică determinate de folosirea aerului condiționat în timpul verii.

Și această investiție se va amortiza în câțiva ani, însă confortul tău este în mod cert sporit, iar diferența o vei simți aproape imediat.

  • Nu uita de celelalte elemente de care depinde confortul termic din locuința ta

Alți factori de care depind confortul termic din casa ta și costurile utilităților sunt ferestrele și ușa de la intrare. De multe ori în zona acestora se pierde foarte multă căldură. Alege ferestre tip four-seasons, care te ajută să ții departe frigul iarna și căldura vara. Simpla înlocuire a ferestrelor va micșora considerabil facturile la energia electrică și la gaze.

O altă schimbare de luat în considerare este înlocuirea ușilor de la intrarea în casă, respectiv de la balcon sau terasă. Alege uși care să se închidă etanș și să nu permită transferul termic, astfel încât și facturile de la utilități să fie cât mai mici.

Tu ce îmbunătățiri ai de gând să faci anul acesta în locuința ta? Cum ți se par propunerile noastre?  

 

Sursa foto: Shutterstock 

Comments

comments

Lasă un răspuns