Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 4 lucruri esențiale de care trebuie să ții cont când alegi perdelele și draperiile

4 lucruri esențiale de care trebuie să ții cont când alegi perdelele și draperiile

perdele si draperii

Știi cum poți împrospăta rapid aspectul unei încăperi? Redecorând ferestrele, desigur. Draperiile și perdelele au un rol important în designul interior, însă deseori alegerea lor se poate dovedi dificilă. Trebuie să iei în considerare o mulțime de detalii, precum forma ferestrei, stilul și culoarea obiectelor de mobilier, destinația camerei, tipul și culoarea țesăturii.

Ți-am pregătit o listă care-și va dovedi utilitatea atunci când va trebui să alegi între numeroasele modele de draperii și perdele disponibile în magazine. Mai jos îți spunem în funcție de ce elemente trebuie să le alegi pentru a fi sigură că iei cea mai bună decizie.

Ține cont de funcția camerei

Perdelele pentru bucătărie nu sunt interșanjabile cu cele pentru camera de zi, la fel cum nu poți monta în camera copiilor niște draperii somptuoase, cu cordoane care atârnă și care ar putea reprezenta un pericol pentru cei mici. Pentru bucătărie poți alege perdele scurte cu imprimeuri florale sau în carouri, dacă vrei să obții o atmosferă primitoare. Acestea au însă dezavantajul că se vor murdări mai repede decât cele din restul camerelor, așa că dacă nu vrei să le speli prea des, mai bine optezi pentru niște storuri interioare. În dormitor este important să creezi o atmosferă care te îmbie la somn și relaxare, așadar ai nevoie de niște perdele prin care lumina nu trece cu ușurință, dar care se pot da la o parte atunci când vrei să-ți începi ziua salutând soarele.

Ține cont de rolul perdelelor și draperiilor

Aici este simplu: dacă vrei mai multă intimitate într-o cameră și o atmosferă misterioasă, optează pentru materiale grele, de tipul catifelei sau brocartului, iar dacă vrei să lași lumina să intre în voie în încăpere, alege materiale ușoare, transparente.

Ține cont de densitatea țesăturii

Dacă vrei să împiedici lumina soarelui să intre în dormitor, alege perdele realizate din țesături cu densitate mare. Altfel, dacă preferi o perdea dintr-o țesătură cu densitate mică, va trebui să adaugi niște draperii din materiale grele care să-ți asigure confortul dorit.

Ține cont de culoarea pereților

Perdelele domină perspectiva la nivelul ochilor, ceea ce le dă un rol important în designul camerei. În funcție de culoarea pereților, poți obține cu ajutorul lor diverse efecte. Astfel, dacă vrei să faci camera să pară mai mare, poți alege perdele în aceeași nuanță cu cea a pereților, pentru a elimina demarcațiile dintre pereți și ferestre. Dacă preferi farmecul contrastului cromatic, dar nu știi ce perdele s-ar potrivi într-o încăpere cu pereții vopsiți într-o culoare primară, cel mai ușor este să optezi pentru unele cu un imprimeu în care se regăsesc nuanțe neutre, dar și culoarea primară a pereților. De exemplu, dacă pereții sunt vopsiți într-o nuanță luminoasă de portocaliu, poți decora ferestrele cu perdele imprimate cu flori albe cu puțin portocaliu. Evită perdelele cu imprimeu în cazul încăperilor ai căror pereți sunt acoperiți de un tapet cu imprimeu.

Ține cont de suprafața camerei

Având un rol important în aspectul încăperii, perdelele te pot ajuta să manevrezi optic spațiul. Astfel, într-o cameră mică, e recomandat să eviți draperiile și perdelele în culori închise, pentru că dau senzația de apropiere, în timp ce culorile deschise dau iluzia de spațiu. Dacă încăperea are tavanul prea scund, agață perdelele cât mai aproape de tavan, nu exact deasupra ferestrei. Perdelele scurte au doar avantaje practice (sunt utile în camera copiilor, pentru că nu se pot agăța de ele, sau în bucătărie, pentru că sunt mai ușor de curățat), într-o încăpere precum livingul sau dormitorul acestea micșorând optic spațiul. Dacă optezi totuși pentru niște perdele scurte, ai grijă să se oprească la nivelul unei linii perpendiculare pe perete (pervazul sau masca caloriferului).

Alege perdelele și draperiile în funcție de preferințele tale, urmând în același timp sfaturile de mai sus, și vei stăpâni arta transformării unei camere în cel mai scurt timp.

 

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Vivre

Comments

comments

Lasă un răspuns