Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 5 detalii de care trebuie să ții cont în amenajarea unei bucătării open-space

5 detalii de care trebuie să ții cont în amenajarea unei bucătării open-space

bucatarie open-space

Bucătăriile de tip open-space au câștigat popularitate mai ales în rândul proprietarilor de locuințe care vor să aibă la dispoziție mai mult spațiu, însă fără să sacrifice confortul și funcționalitatea casei lor.

Deși asociem designul open-space cu perioada contemporană, acesta datează încă din 1880, când faimosul arhitect Frank Lloyd Wright milita pentru avantajele încăperilor multifuncționale, care să favorizeze socializarea. De atunci, spațiile deschise au devenit o soluție modernă pentru locuințele de mici dimensiuni, dar și o provocare pentru cei însărcinați cu amenajarea lor. Dacă te gândești să îți amenajezi o bucătărie open-space la tine acasă, este bine să știi din timp care sunt principalele obstacole de care te poți lovi, dar și câteva sfaturi pentru un design funcțional și confortabil, care să îți ușureze viața de zi cu zi.

Stabilește-ți din timp prioritățile

Înainte de a dărâma pereții și de a începe proiectul de renovare, gândește-te ce așteptări ai de la acest spațiu și cum vrei să profiți de el. De exemplu, dacă ai copii, îți va fi mai ușor să îi supraveghezi în timp ce gătești și ei se joacă în living. Sau poate nu obișnuiești să gătești frecvent și ai nevoie doar de un spațiu mai mare și mai aerisit, în care să îți primești oaspeții. Aceste lucruri sunt importante pentru a stabili inclusiv tipul de design pentru care vei opta, electrocasnicele de care ai nevoie, precum și piesele de mobilier din cele două spații, care trebuie să păstreze o anumită continuitate stilistică.

Ia-ți măsuri împotriva mirosurilor din bucătărie

Poate cea mai importantă preocupare în amenajarea bucătăriei open-space este cum să împiedici mirosul, fumul și grăsimile să se depună sau să se impregneze în mobilierul din living. Atunci când aceste două spații sunt separate, este ușor să închizi ușa bucătăriei și să eviți ca întreaga casă să se umple de mirosul de la gătit, însă, când vorbim de un open-space, va trebui să iei din timp măsuri. Cea mai simplă și eficientă metodă pentru a preveni astfel de neplăceri este să alegi una dintre aceste hote de bucatarie, cu ajutorul căreia mirosul din casă va dispărea rapid, chiar și în zilele în care folosești intens aragazul. După cum vezi, aceste hote au o putere mare de absorbție, sunt silențioase și ușor de utilizat, astfel încât nu va trebui să îți mai faci griji pentru căldura emanată de aragaz, pentru mirosurile împrăștiate în casă, pentru fum sau depunerile de grăsime.

Identifică soluțiile pentru delimitarea spațiilor

Chiar dacă ai o bucătărie open-space, asta nu înseamnă că nu poți delimita cele două spații, astfel încât locuința ta să capete structură, iar designul să fie unul cu bun gust. O insulă de bucătărie este varianta ideală pentru a delimita spațiile, dar și pentru a-ți asigura un plus de funcționalitate: spațiu de depozitare, un banc de lucru și un loc pentru a servi masa. Dacă locuința ta nu este suficient de spațioasă pentru o insulă de bucătărie, poți lua în calcul separarea spațiilor printr-un bar rabatabil, care îți economisește foarte mult spațiu și se potrivește în orice tip de amenajare interioară.

Optează pentru stiluri asemănătoare în amenajare

În momentul în care unești bucătăria cu livingul, trebuie să ai grijă ca designul pentru care optezi să aibă continuitate. Asta înseamnă că va trebui să alegi piese asemănătoare de mobilier sau care să se completeze reciproc și o schemă de culori complementare. Cu toate acestea, nu vei fi condiționată să îți amenajezi locuința într-un stil banal sau care nu te reprezintă. Există numeroase stiluri de design care se potrivesc unei astfel de amenajări a spațiului, de la cel minimalist, la cel retro sau industrial.

Valorifică toate avantajele bucătăriei open-space

Un alt mare avantaj al amenajării de tip open-space este faptul că încăperea va fi mai luminoasă, mai spațioasă și va căpăta aerul unei încăperi strălucitoare. Pentru a maximiza aceste efecte, îți recomandăm să optezi pentru draperii care să permită cu ușurință pătrunderea luminii și să alegi niște corpuri de iluminat ușor de controlat. De exemplu, cele care au o luminozitate reglabilă îți permit să controlezi intensitatea luminii și, implicit, atmosfera din locuința ta.

De asemenea, ai grijă să amenajezi un colț de socializare în living, astfel încât să îți fie ușor să participi la conversații cu oaspeții tăi chiar în timp ce prepari masa. Nu uita că funcționalitatea este cel mai mare atu al bucătăriilor open-space, așa că nu ezita să personalizezi acest spațiu până în punctul în care simți că el corespunde perfect nevoilor tale.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images

Comments

comments

Lasă un răspuns