Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să-ți decorezi ferestrele

5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să-ți decorezi ferestrele

draperii

Dacă plănuiești să-ți redecorezi ferestrele sau să alegi cele mai potrivite perdele și draperii pentru o casă nouă, îți va fi mai ușor să alegi modelele potrivite după ce răspunzi la întrebările din acest articol. Acestea te vor ajuta să clarifici rolurile ferestrelor dintr-o încăpere și măsura în care perdelele alese îți îndeplinesc nevoile, armonizându-se, în același timp, cu stilul amenajării interioare.

Vei vedea că, atunci când știi concret care este scopul acestor materiale decorative în living, dormitor, bucătărie sau camera copilului și care vrei să fie efectul lor asupra atmosferei dintr-un anumit spațiu, nu vei mai ezita în fața sutelor de modele, materiale, culori și imprimeuri.

Ai nevoie de intimitate?

Dacă apartamentul în care locuiești se află la un etaj inferior sau dacă stai la casă, vei dori să blochezi privirile curioase fără ca acest lucru să afecteze cantitatea de lumină naturală care pătrunde în locuință.

Ai nevoie de o perdea dintr-un material transparent care îți oferă vizibilitate în exterior, dar care nu permite celor de afară să vadă detalii din încăpere în timpul zilei. În general, perdelele din muselină îți oferă aceste avantaje, dar noaptea lucrurile vor sta exact invers (îți va fi greu să distingi ceva în exterior, în schimb de afară se va putea vedea bine înăuntru), așa că ar trebui  să iei în calcul varianta unor draperii opace. O altă variantă este să montezi pe tavan o șină dublă care poate susține două perdele din materiale diferite.

Vrei să ascunzi o priveliște nu tocmai plăcută?

Deseori, atmosfera dintr-un apartament amenajat impecabil poate avea de suferit din cauza priveliștii pe care o oferă ferestrele: blocuri cenușii, șantiere sau parcări. Dacă te orientezi către perdele opace, vei afecta luminozitatea naturală a încăperii. În acest caz, tot varianta unor perdele translucide este mai potrivită.

Vrei să conturezi și să accentuezi o priveliște frumoasă?

Dacă vorbim despre o fereastră care dă spre grădina cu flori, atunci încearcă să integrezi peisajul în ambianța camerei. Aceasta este, de altfel, una dintre caracteristicile stilului minimalist de amenajare interioară, în care punctul central al decorului este reprezentat de fereastră. Totuși, pentru a beneficia de intimitate atunci când ai nevoie, e recomandat să optezi pentru transperante sau jaluzele tip rulou.

Te gândești să reglezi temperatura în cameră cu ajutorul perdelelor?

Dacă vrei să reglezi temperatura într-o cameră care vara se supraîncălzește și iarna se răcește repede, atunci vei avea nevoie de două seturi de materiale pentru decorarea ferestrelor: din voal pentru cele de vară și dintr-un material cu densitate mare pentru iarnă. Draperiile din bumbac cu căptușeală și cele din catifea nu permit căldurii să iasă din încăpere, păstrând o atmosferă primitoare și confortabilă.

Vrei să faci camera să pară mai mare?

Dacă locuiești într-un apartament de bloc, probabil că știi cât de important este să apelezi la mici trucuri de design interior pentru a face camerele să pară mai spațioase. Astfel, perdelele și draperiile în aceeași nuanță cu cea a pereților creează iluzia unei camere mai mari. Nemaifiind întreruptă de liniile de separație dintre ferestre și pereți, privirea percepe imaginea ca pe un întreg și dă senzația unor dimensiuni mai generoase. Evită draperiile grele, din materiale somptuoase, și perdelele în culori închise, care dau senzația de apropiere și micșorează optic camera.

Perdelele acoperă o suprafață mare din încăpere și au un efect important asupra atmosferei din cameră, așa că achiziționarea lor nu trebuie să depindă nici de întâmplare și nici de un simplu capriciu. Plimbă-te mai întâi prin magazine, atinge mai multe materiale pentru a te familiariza cu diferitele texturi și vizualizează cum ar arăta diversele modele de perdele în locuința ta. Abia  după aceea vei putea face o alegere informată.

 

 

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Vivre.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns