Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Ac de cojocul țânțarilor

Ac de cojocul țânțarilor

Țânțarii – acele insecte insistente și enervante ce-ți tulbură liniștea unei seri relaxate în aer liber ori tihna somnului. Există o mulțime de ”arme” împotriva lor, dar îi putem ține la distanță și cu ajutorul unor plante pe care le putem planta în ghivece fie în balcon, fie pe terase sau grădină. Iar mirosul acestora pare să aibă ac de cojocul țânțarilor.

Decorative, foarte colorate și parfumate, unele dintre plantele și florile verii au o mare calitate: aceea de a ne proteja de unele insecte, atât de bâzâitul lor insistent, cât și de mușcăturile dureroase și de multe ori inestetice ale acestora. Și dacă unele flori se transformă într-un scut pentru liniștea serilor calde de vară, de ce n-am încerca să le plantăm? Haideți să vedem care sunt ”armele” pe care le putem cultiva și care sunt cele mai bune trucuri pentru a ne bucura de ele întreaga vară?

Lavanda

Mirosul ei inconfundabil, care ne încântă pe cei mai mulți dintre noi, este una dintre florile de care țânțarii nici nu se apropie. Cu cât îi vei acorda mai mult spațiu, să zicem o jardinieră întreagă – pentru că iubește mult spațiul -, cu atât mai mult se va transforma într-un scut împotriva nesuferitelor insecte. Pentru a se dezvolta frumos, lavanda are nevoie de un vas adânc, de cel puțin 35-40 de cm, de cel mai însorit loc de pe balcon, de udare regulată, fără a lăsa apa să se adune în tăviță, și de un plus de atenție în perioada de înflorire când, ramurile parțial înflorite trebuie tăiate, pentru a stimula dezvoltarea altora. Tot ceea ce tai poți pune fie prin casă, fie prin dulapurile cu haine pentru aroma naturală. Florile lavandei nu se rup, ci se taie cu foarfeca, și este necesar să tunzi regulat planta pentru a evita îmbătrânirea ei, dar și pentru a-i stimula creșterea de noi ramuri cu flori. După tundere, florile se leagă și se usucă într-un loc cu umbră, bine aerisit și își vor păstra culoarea diafană chiar și după uscare. Și nu doar atât, ele vor ține în continuare la distanță insectele neprietenoase.

Roinița

Cunoscută și sub numele de melisa sau iarbă de lămâiță, roinița este o plantă mediteraneeană și este înrudită cu menta. Frunzele ei răspândesc o aromă inconfundabilă de lămâie, mai ales atunci când le strivești ușor între degete. Pentru că poate atinge înălțimea de 75-100 cm, planta are nevoie de mai mult spațiu, de un loc însorit, ferită de curenți, de sol bine drenat, care să nu păstreze mult timp apa pentru a nu-i afecta rădăcinile. Tunde planta regulat, astfel încât să amâni cât mai mult posibil înflorirea roiniței, moment care coincide cu etapa din care uleiul volatil pe care îl conține își pierde din intensitate. Pentru o protecție maximă împotriva țânțarilor, strivește între degete o frunză și șterge-ți zonele de piele expusă (față, brațe, picioare). Un alt scut împotriva țânțarilor, mai ales pentru serile petrecute în aer liber, în camping, este punerea unor frunze de melisă zdrobite într-un castronel în care ai adăugat și oțet alimentar. Cu siguranță, țânțarii te vor ocoli.

Crăița

Cu rochițele lor dantelate în culorile soarelui, micile crăițe îți vor bucura privirea și nu vor lăsa țânțarii să te viziteze la lăsarea serii. Îngrijirea crăițelor este ușoară pentru că planta nu are nevoie de condiții speciale pentru a se dezvolta. Asigură-i un sol bine drenat, o udare moderată, astfel încât pământul să se usuce la suprafață între două udări, multă lumină și de ceva îngrășământ lichid, hidrosolubil, adăugat primăvara și vara pentru a prelungi viața florilor. Pentru a te bucura de cât mai multe flori, îndepărtează-le pe cele ofilite și rărește mugurii prea deși.

Mușcata

Extrem de colorate și decorative atât prin frunzele dantelate, cât și prin florile așezate în formă de buchet, mușcatele acționează ca un scut împotriva țânțarilor. Toate soiurile de mușcată sunt sensibile la umezeală mare, astfel că trebuie să te asiguri că o cultivi în ghivece/jardiniere prevăzute cu orificii de scurgere a apei. Dacă le vei așeza în plin soare, udă-le zilnic, de preferat dimineața, înainte de instalarea căldurii, sau seara, după apus. În perioadele foarte călduroase, poți chiar să-i faci duș plantei, răcorind-o după ziua toridă. Asigură-i de două ori pe lună un îngrășământ lichid, special pentru mușcate, îndepărtează florile ofilite pentru a stimula apariția altora noi, ciupește vârful lăstarilor pentru a spori ramificarea crengilor și apariția florilor. După o perioadă intensă de înflorire, mușcata intră în repaus, astfel că trebuie so uzi mai rar și să nu-i pui îngrășământ.

Busuiocul

Îl iubim în salatele de roșii ori în pesto. Mirosul lui puternic și parfumat nu este la fel de ispititor pentru insecte, astfel că ele vor ocoli zona în care vor detecta aromele mediteraneene ale busuiocului. Dacă ții ghiveciul cu busuioc în soare intens, udă-l zilnic. Este foarte important ca apa să nu băltească în ghiveci, pentru că are rădăcini foarte sensibile ce pot putrezi în foarte scurt timp. Pentru a avea cât mai multe frunze, tunde busuiocul regulat, dar nu mai mult de o treime din el, și neapărat să îndepărtezi inflorescențele imediat ce apar, pentru a obține frunze proaspete cât mai mult timp. Apariția florilor duce la scăderea cantității de ulei volatil din frunze și cu siguranță nu-ți dorești asta.

Rozmarinul

O plantă aromatică extraordinară, pe care o apreciem mai ales în preparatele din carne (pește, miel/berbecuț). Rozmarinul iubește zonele însorite, ferite de curenți puternici, solul bine drenat și nu are nevoie de prea multă udare. Tăierea plantei stimulează apariția noilor lăstari, dar este de preferat ca operațiunea să se facă primăvara.

Truc. Când durerea de cap devine de nesuportat, strivește între degete 2-3 frunze proaspete de rozmarin și inspiră adânc uleiurile volatile degajate.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns