
Animalul de companie, câine sau pisică, poate fi o provocare când nu ești obișnuit cu un patruped. Dar poate fi, în același timp, o mare bucurie. Pentru că el îți oferă acea dragoste necondiționată și compasiune de care fiecare dintre noi are nevoie.
Puțini sunt cei care nu simt o afecțiune specială pentru animalele abandonate, pentru cele pe care le vezi umblând pe străzi sau pentru cele despre care auzim din reportaje TV sau din presă. Din fericire, în ultimii ani, numărul animalelor abandonate pe străzi este în scădere datorită unor oameni inimoși, care le adună și au grijă de ele în numeroase asociații caritabile și adăposturi, oferindu-le apoi spre adopție adevăraților iubitori de animale.
Decizia de a aduce în familie un nou membru, patruped și blănos, este îndreptată de multe ori către un câine de rasă. Dar și un câine adoptat dintr-un adăpost ți-ar aduce tot atât de multă bucurie și mai ales recunoștință din partea patrupedului. Ca și în cazul deciziei pe care ai lua-o pentru un câine cu pedigree, trebuie să iei în calcul timpul pe care-l ai la dispoziție pentru a-l petrece alături de el, spațiul necesar în locuință pentru noul membru și, nu în ultimul rând, nu trebuie să uiți că un câine depinde de tine pentru a face mișcare. Dacă ai un răspuns pozitiv pentru acestea, cu siguranță ești pregătit pentru noul tău prieten patruped.
Găsirea animalului de companie dintr-un adăpost nu este un lucru complicat. Sunt o mulțime de asociații, ONG-uri și adăposturi unde vei găsi câini ce așteaptă noi stăpâni. Toți aceștia sunt vaccinați, sănătoși, înregistrați în RECS, sociabili, cuminți și foarte atașați de oameni, ne-a spus Olimpia Nicolescu, din partea asociației „Green Dog”. Adopția este gratuită și nu trebuie să stabilești decât o vizită la centru pentru a-ți întâlni viitorul prieten patruped. „Ziua porților deschise” la Green Dog are loc o dată pe lună. Atunci, prietenii și prietenii acestora se adună aici și vizitează cățeii, făcând ziua de neuitat”, ne-a mai spus dna Olimpia. „Cățeii verzi sunt cățeii noștri dragi, salvați de la eutanasiere, de pe câmpuri și șosele, din situații urgente și extreme, sunt hrăniți, îngrijiți, învățați să socializeze, să fie pregătiți pentru adopții în familii responsabile. Fiecare cățel pe care reușim să îl facem să fie sociabil este lăsat să trăiască liber, neîngrădit, aceasta ajutându-l enorm la integrarea cu succes în viitoarea familie adoptivă.”
Poveste cu happy end
„O poveste frumoasă este povestea Bălanei. A fost salvată de Green Dog în ajun de Crăciun, în anul 2016, din adăpostul de stat cu eutanasiere, Bocșa. Traumatizată, speriată, plângea zi și noapte. Tratată la Green Dog cu grijă, empatie și multă responsabilitate, Bălana a devenit o cățelușă veselă, sociabilă, atașată de oameni și de celelalte animale. Premiul Bălanei nu a întârziat să apară. Din luna martie 2019, după trei ani de viață la Green Dog, Bălana a fost adoptată de o familie din Germania. A ajuns așa de departe, pentru că în România oamenii buni, adevărați iubitori de animale, au deja mai mulți căței, iar majoritatea românilor preferă cățeii de rasă celor metiși. Povestea Bălanei, acum Zara pentru familia sa adoptivă, este povestea multor altor căței salvați de Green Dog.“
Adopție la distanță
Dacă iubești câinii, dar timpul nu-ți permite să ai grijă de ei, poți adopta „la distanță”. Griuța este o cățelușă foarte bătrână, are peste 15 ani de viață. O cățelușă eroină care în tinerețe a donat sânge și a salvat trei câini ce fuseseră otrăviți. Griuța are acum zece „mămici”, care au adoptat-o la distanță; astfel, poate fi hrănită și îngrijită.
Și tu poți ajuta!
O data pe lună, în ultima sâmbăta din lună, Green Dog organizează în București, în fața Parcului Tineretului, la intrarea Gheorghe Șincai, o colectă de hrană pentru cei trei sute de căței pe care îi au în grijă. Bobițe, castronele, medicamente și orice le este util, primesc cu recunoștință.
Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay