Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Ai un catel educat?

Ai un catel educat?

Ideal este ca educatia cainelui, indiferent de rasa sa, sa inceapa inca de la 3 luni jumatate. E nevoie doar de perseverenta, consens cu ceilalti membri ai familiei si fermitate. In nici un caz, duritate sau masuri violente!

Toaleta e in… parc

Pentru a fi obisnuit sa fie curat in casa, cainele trebuie scos cat mai des afara. Sunt suficiente 5-10 minute. Des sa fie. Daca nu tine figura, cainele trebuie izolat permanent intr-o cusca de transport aerian, pe masura lui. Nici prea mare, nici prea mica. De aici el trebuie scos, cat se poate de frecvent, doar afara, in curte, pe strada sau in parc. Nu il lasa, nici pentru scurt timp, sa se plimbe prin casa. Efectul educativ se bazeaza pe faptul ca niciodata cainele nu murdareste locul in care sta si cu atat mai putin, cel in care mananca. Dupa 14 zile, lectia este invatata.

Patul e doar pe pres

Nu e recomandat sa doarma in pat cu tine sau, mai rau, cu copilul. Invatat asa, poate oricand surveni un conflict de stapanire de teritoriu si nu cainele va fi cel vinovat! De aceea, din capul locului trebuie invatat cu presul sau perna lui. Ai nevoie de foarte multa rabdare, pentru ca, de fiecare data cand va dori sau se va aseza in alta parte, va trebui sa-l iei de zgarda si sa-l duci la locul lui, repetandu-i cu un glas retinut, dar ferm, comanda „la loc”. Nimeni din familie nu va interveni si nu-l va consola, luandu-l in brate sau asezandu-l in alta parte.

Iepurasul care… latra

Ca orice caine si al tau roade tot, chiar daca nu mai este atat de mic. Pentru a fi oprit, este suficienta comanda „fui” sau un simplu „nu”, spus mai aspru si ferm, urmat de comanda „la loc”. La schimb, e bine sa-i dai, si numai la locul in care doarme, oase din piele de vaca si urechi uscate de porc, pe care le poti oricand procura de la orice magazin pentru caini. Astfel il obisnuiesti sa nu isi plimbe obiectul de ros prin casa.

Milogul balos

Tuturor ni s-a intamplat sa ne stea mancarea in gat pentru ca un catel se uita fix la noi tocmai cand imbucam, asta daca nu cumva ne sarea in brate de-a dreptul, udand totul in jur cu balele care-i siroiau de pofta. De aceea, este obligatoriu ca atunci cand mananci sa il scoti din incapere, trimitandu-l la locul lui. Daca nu o faci, risti sa-i creezi un reflex continuu de salivatie.

Musafirii intrusi

Orice nou-sosit in casa este pentru catelul tau un veritabil invadator. Va dori, de fiecare data, sa-si apere teritoriul. Daca scandalul pe care-l face la aparitia strainilor este prea mare, trebuie izolat in alta incapere. Altfel e suficient daca musafirii il ignora, iar stapanul il trimite ferm la locul lui. Ideea ca nou-venitii trebuie sa-l mangaie ca sa-i castige bunavointa e total gresita, sustin specialistii. Atitudinea de acceptare din partea cainelui e aparenta, putand oricand sa alunece spre agresivitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns