Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Alegerea isteață a animalului de companie

Alegerea isteață a animalului de companie

Chiar dacă pare o misiune simplă, alegerea animalului de companie nu este o misiune ușoară. Sunt cazuri când se dovedește că a fost o alegere mai puțin inspirată, iar experiența de a avea un animal de companie nu este chiar ce ți-ai dorit.

Plimbatul și periatul zilnic, mofturile la mâncare, mersul la veterinar, refuzul prietenei de a găzdui cățelul sau pisica când pleci într-o vacanță sau într-o călătorie de afaceri, găsirea unui pet sitter sau a unui loc civilizat în care ți-ai putea lăsa animalul de companie sunt aspecte la care nu te-ai gândit când ai cedat în fața unui impuls de moment. „Un animal de companie este o adevărată bucurie, îți va colora zilele, dar în același timp îți poate întoarce viața pe dos dacă nu alegi cu grijă rasa potrivită, sexul animalului, dacă va fi pui sau adult, cu pedigree sau de la adăpost“, ne-a spus Cristina Csoric, pet sitter/dog walker din Capitală, cu care am stat de vorbă despre greșelile proprietarilor de animale, despre nevoile reale ale patrupedelor, dar și despre cum îți alegi un pet sitter atunci când ai o urgență.

Nevoi reale. Îngrijiri pe măsură

„O greșeală frecvent întâlnită este alegerea animalului de companie în funcție de caracteristicile fizice, de cât de „drăguț“ și „scump“ este. Ca să nu cazi în plasa asta, trebuie în primul rând să te gândești ce rol va avea noul cățel în căminul tău și ce așteptări vei avea de la el. Stilul tău de viață, fie el sedentar sau activ, trebuie să se potrivească cu nivelul de energie al viitorului cățel pentru că este esențial să-i consumi energia prin activități sănătoase pentru a evita eventuale comportamente distructive și să aibă de suferit pantofii sau mobila ta. Fiecare rasă are propriile nevoi – de grooming (îngrijire), mișcare, spațiu etc. – așadar, trebuie analizat la rece dacă îi poți satisface toate aceste nevoi, pentru că doar iubirea și mângâierile tale nu vor fi suficiente. Orice câine vei alege, va avea în primul rând nevoie de plimbări regulate, indiferent de vreme sau starea ta de sănătate (chiar dacă se bucură de o curte generoasă). Concediile, plecările și sărbătorile tale vor fi organizate ținând cont și de el, deci întreabă-te dacă ești cu adevărat pregătit pentru acest sacrificiu. Dacă nu ești pregătit, o alternativă la fel bună poate fi o pisică.“

Grooming. Un moft sau o necesitate?

Îngrijirea blăniței, a gheruțelor și a dinților sunt la fel de importante ca igiena în cazul oamenilor. Se recomandă tăierea ghearelor și eventual vidarea glandelor la intervale de 1-2 luni. Tartrul apare și la companionul nostru canin și un detartraj pe an îl poate scăpa de probleme mai grave pe viitor, dar, fiind o procedură care se face sub anestezie, recomandarea veterinarului e importantă. Tunderea blăniței se face doar la anumite rase și nu se recomandă niciodată chelirea până la piele, deoarece blana are roluri importante de protecție și de izolare împotriva frigului și a razelor UV. Pe timpul verii, câinii năpârlesc natural, iar noi îi putem ajuta cu o periere mai frecventă și o baie ocazională – o blană curată face aerul să circule mai ușor.

Dresajul și educația câinelui

„Educația câinelui ar trebui să fie la fel de importantă precum cei șapte ani de acasă pentru un copil și ar trebui să înceapă din prima zi acasă“, ne-a povestit Cristina. Pentru a avea un cățel echilibrat trebuie stabilit cât mai curând un set de reguli, trebuie descurajate comportamentele nedorite și recompensate cele care sunt acceptate. În acest fel, blănosul va crește armonios în familia ta și îi va respecta pe toți membrii ei. Fie că te decizi să apelezi la un profesionist sau ești autodidact și vrei să te ocupi personal de el, începe din prima zi!

Cum îți alegi pet sitterul/dog walkerul

Oferta de profesioniști în acest domeniu poate fi destul de bogată, mai ales în Capitală, aspect care transformă căutarea ta într-o adevărată provocare. Există însă câteva caracteristici importante la care trebuie să fii atent:

-Ai angaja o bonă înainte să îi prezinți copilul tău? E la fel și pentru animăluțul tău. Aceasta este ocazia în care afli dacă există compatibilitate cu puiul tău și puteți lucra împreună.

-Un profesionist în acest domeniu trebuie să fie în general o persoană calmă, de încredere și capabilă să reacționeze în situații de urgență. Flexibilitatea este foarte apreciată în cadrul pet sitterilor, astfel că în anumite situații neprevăzute (curse anulate, ședințe prelungite la birou etc.) tu poți sta liniștită știind că animăluțul tău este îngrijit în continuare.

-Referințele, recomandările și review-urile clienților sunt cartea de vizită a oricărui pet sitter.  Nu te sfii să le ceri în prealabil.

-Află dacă acesta este un job full-time sau doar un hobby, dacă animalul tău va fi permanent supravegheat sau va rămâne un timp și singur. Probabil vecina de la doi sau studentul de vizavi (cu toate că au cele mai bune intenții) nu vor fi capabili să gestioneze situațiile neprevăzute care apar (și, crede-mă, vor apărea!), de aceea recomand din tot sufletul să apelezi la un profesionist.

-Un dog walker responsabil îți va trimite fotografii și filmulețe din plimbări, te va ține la curent cu starea câinelui tău și va fi atent inclusiv la scaunul animalului, care poate oferi multe indicii despre starea lui de sănătate.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns