Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Amenajări de sezon: 8 arbori și arbuști decorativi pentru grădina ta

Amenajări de sezon: 8 arbori și arbuști decorativi pentru grădina ta

arbori

Grădinile sunt un minunat loc de repaus și relaxare, ferite de poluarea orașelor aglomerate. Nenumărate studii subliniază beneficiile pe care spațiile verzi și grădinăritul le aduc oamenilor. Dacă ești fericita posesoare a unui colț de natură, profită de acest avantaj. Deși vremea rece pare mai puțin potrivită pentru a petrece timp afară, aerul curat este o sursă de energie și sănătate. În plus, sezonul poate fi perfect pentru realizarea anumitor lucrări de amenajare a grădinii tale.

Odată cu venirea sezonului rece, poate fi tentant să petreci mai mult timp în casă. Însă natura este o sursă inepuizabilă de energie și sănătate, de care ar trebui să profiți indiferent de perioadă. În plus, atât toamna cât și primăvara sunt anotimpuri perfecte pentru a aduce îmbunatățiri grădinii tale. O idee pe care merită să o iei în considerare este să plantezi câțiva arbori sau arbuști decorativi. Aceștia vor oferi un farmec aparte grădinii și vor atrage ca un magnet privirile trecătorilor. Află din cele ce urmează care sunt cele mai apreciate specii.

Magnolia

Magnolia este unul dintre cei mai apreciați arbori decorativi, impresionând prin eleganța sa. Înflorește la mijlocul primăverii iar florile, de diferite culori, în funcție de specie, sunt mari și bogate. Dacă preferi galbenul, alege un arbore Magnolia Yellow River sau pentru inflorescențe de culoare mov închis optează pentru Magnolia Susan. Acest tip de arbore preferă lumina și soarele.

Cununița sau Floarea miresei

Spiraea vanhouttei este un arbust ornamental originar din China și Japonia și se remarcă prin înflorirea abundentă, florile mici și albe împodobind lujerii arcuiți ai plantei. Poate crește până la o înălțime de 2 metri și este în special recomandat pentru realizarea gardurilor vii. Este rezistent, suportă fără probleme seceta sau înghețul și nu necesită îngrijiri speciale.

Liliacul de vară

Liliacul de vară este un arbust cu o creștere rapidă, deosebit de apreciat pentru multitudinea de flori. După cum sugerează și denumirea, înflorește la mijlocul verii, când umple gradina de culoare. Se găsește în tonuri puternice de mov, roșu, galben sau roz și se dezvoltă fie sub formă de tufă, fie ca arbust, dacă este curățat permanent de lăstari. Înălțimea maximă pe care o poate atinge depășește 2 metri.

Salcia japoneză

Acest tip de salcie va acorda o notă aparte grădinii tale. Coroana sferică are ramuri dese, cu frunze roz deschis, albe și verzi. Culorile frunzelor îi conferă unicitate și dau impresia că ar fi mereu în floare. Pentru a se dezvolta armonios, acest copac are nevoie de lumină și soare. Totodată, la fel ca orice salcie, preferă umiditatea. Nu necesită îngrijiri speciale, având o rezistență crescută.

Stejarul Roșu

Stejarul roșu este un arbore ce poate depăși înălțimea de 10-20 de metri. Are o coroană cu frunziș bogat, foarte decorativă în timpul toamnei, atunci când frunzele sale devin roșii. Dacă iți dorești un arbore la a cărui umbră să te așezi pe timpul verii, acesta ar putea fi alegerea potrivită. În plus, se vor bucura de prezența sa și generațiile viitoare, acest tip de stejar având o longevitate de peste 300 de ani.

Chiparosul albastru

Acest arbust din familia coniferelor este de asemenea unul foarte elegant. Reflexiile sale albastre vor ieși în evidență în special iarna, aducând un strop de culoare în peisajul înghețat. Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris este folosit pentru crearea gardurilor vii sau a diferitelor aranjamente decorative. Se recomandă plantarea sa înainte de jumătatea lunii decembrie. Având în vedere că pe parcurs ce va crește se va îndesi destul de mult, nu se recomandă plantarea a mai mult de trei pe o suprafață de un metru.

Bradul Coreean

Bradul Coreean, cu denumirea științifică de Abies Koreana este un alt conifer ce impresionează orice privitor. Acele sale sunt argintii pe o parte și verzi pe cealaltă, dar ceea ce este cu adevărat fascinant la această specie sunt conurile violet-albăstrui. Acestea cresc până la 7 centimetri și împodobesc chiar și copacii mai tineri.

Ienupărul

Ienupărul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști decorativi. Acesta este totodată cunoscut și pentru proprietățile sale terapeutice, antiseptice, digestive și diuretice. În acest scop este folosit sub formă de ceai, tinctură sau ulei esențial. În ceea e privește rolul său ornamental, există mai multe specii, de exemplu columnar sau târâtor. Fă alegerea în funcție de spațiul în care urmează să-l plantezi.

Arborii și arbuștii ornamentali nu ar trebui să lipsească din nicio grădină. Ideali pentru realizarea unor garduri vii, a aranjamentelor decorative, sau pentru a da un plus de culoare grădinii, vor atrage multe priviri pline de admirație.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns