Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Avantajele unui stil de viață minimalist

Avantajele unui stil de viață minimalist

După ce ne-am aglomerat casa și viața cu obiecte și sentimente inutile, e timpul să facem curățenie prin sertare și dulăpioare și să scăpăm de excesul de lucruri și simțiri care amenință ne sufoce.

Trăim într-o societate care promovează consumerismul, care încurajează achiziționarea cât mai multor bunuri materiale. Suntem constant asaltate de reclame la diverse produse, fără de care, chipurile, n-am putea trăi o viață împlinită, și ajungem să tânjim după senzația de satisfacție imediată pe care o simțim când ne cumpărăm obiecte care ne sunt mai mult sau mai puțin necesare. Adoptând un stil de viață minimalist, putem să aruncăm (sau, mai bine, să donăm ) ceea ce nu ne trebuie din locuința și viața noastră și să ne concentrăm pe strictul necesar, care ne simplifică viața.

Mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult

Există beneficii evidente care vin la pachet cu adoptarea unul stil de viață minimalist, precum o mai mare curățenie prin casă, mai puțin stres și mai mulți bani. Astfel, reducem nu numai aglomerația de lucruri și obiecte, ci și ceva mult mai important: când ne golim sertarele supraaglomerate și rafturile din dulapuri și debara de lucrurile pe care nu le folosim în mod curent, scăpăm și de senzația de claustrofobie și parcă putem respira din nou.

Mai multă libertate

Acumularea cât mai multor lucruri ajunge să ne țintuiască locului, să ne facă „prizonieri“ ai propriei locuință – în loc să avem ieșiri mai dese și să ne bucurăm de ce au de oferit orașul sau chiar destinațiile mai îndepărtate. Cumva, devenim temători că ne-am putea pierde „comorile“ și tindem să avem mai multă grijă de ele decât de noi. Odată ce ne despărțim de o bună parte din ele, începem să ne simțim eliberați, să punem accent pe alte preocupări decât achiziționarea și aranjarea lor nesfârșită. Astfel, vom simți eliberarea de lăcomie, datorii, obsesii și exces de acumulări.

Concentrați-vă asupra sănătății și hobby-urilor

Dacă petreceți mai puțin timp prin magazine sau pe internet în căutare de noi achiziții, aveți mai multă vreme de voi însevă, pentru pasiunile de care n-ați apucat până acum să vă ocupați sau chiar pentru grija de propria sănătate. Puteți pune în balanță ce e mai important pentru voi: dețineți cât mai multe obiecte sau să faceți ce vă place mai mult (exceptând shoppingul, desigur)? O zi petrecută în parc cu copiii, la o cafea cu prietenele sau în compania partenerului de viață ar trebui să cântărească mai mult decât orice rochiță nou cumpărată, nu?

Concentrați-vă mai puțin pe posesii materiale…

Banii nu ne cumpără fericirea, ci confortul. Cu asta suntem toți de acord! Dar, odată bifat, acel confort necesar tuturor se poate ajunge pe nesimțite la obsesia pentru bani și pentru ce putem face cu ei. Și aici nu ne referim la investiții, ci la acumulare nesfârșită de lucruri.

Mesajele cu care suntem bombardați zilnic prin intermediul canalelor de comunicare în masă ne promit fericirea prin mijloace materiale. Nu e de mirare că suntem nevoiți constant să decidem între a cumpăra sau a nu cumpăra. Și, din păcate, e tot mai greu să facem față tentațiilor de a umple acel gol pe care multe dintre noi îl simt din când în când și care dispare în momentul în care ne procurăm o (nouă) bucurie și ne luăm ceva drăguț. Satisfacția imediată pe care o simțim când achiziționăm noi lucruri nu trebuie confundată cu fericirea! Dimpotrivă, poate fi chiar opusul ei.

Dobândirea liniștii sufletești

Prin achiziționarea constantă de bunuri materiale, dăm naștere unui nou stres, acela de a nu pierde cumva lucrurile noi. Dacă ne simplificăm viața, pierdem și acest atașament nociv pentru obiecte și avem astfel șansa de a ne ușura existența, de a ne mai elibera mintea de atâtea griji. Cu cât avem mai puține lucruri pentru care să ne facem griji, cu atât suntem mai liniștiți.

Odată ce începem să trăim numai printre lucrurile de care avem nevoie cu adevărat, situația ni se clarifică. Vom găsi împlinirea prin simplul fapt că suntem mai eficienți, ne vom putea concentra mai bine la ceea ce avem de făcut și putem stabili prioritățile în funcție de adevărata lor importanță. În plus, ne vom bucura de un ritm de viață mai lent, care ne învață apreciem mai mult compania celor dragi nouă, în detrimentul atașamentului de niște obiecte.

Și, nu în ultimul rând, vom scăpa de teama constantă de eșec. Când nu ai nimic de pierdut, nu te mai temi, nu? Grijile, cum spuneam, vin la pachet cu acumularea de bucuri materiale. „Vreau mai mult!“, „dacă pierd totul?!“ sunt gânduri care nu ne dau pace când suntem angrenați în nevoia de a achiziționa cât mai mult. Stilul de viață minimalist promovează individualitatea și încrederea în sine. Iar aceste calități nou dobândite vă vor face mai încrezătoare în căutarea și dobândirea fericirii adevărate.       

Primii pași pentru adoptarea unui stil de viață minimalist:

Notează motivele. o listă cu toate motivele pentru care vrei să îți simplifici viața. Te-ai săturat de datorii, nu ai niciodată timp pentru familie, nu poți să adormi noaptea din cauza grijilor financiare? Scriindu-le, îți vei aminti zi de zi ce contează cu adevărat.

Scapă de dubluri. Intră prin toate încăperile casei, umblă prin toate sertarele și rafturile și caută obiecte în dublu sau chiar triplu exemplar, pune-le într-o cutie și donează-le. Copii ale unor cărți sau DVD-uri, mai multe seturi identice de șervețele de masă. La ce îți trebuie atâtea?

Stabilește o zonă curățată. Poate fi masa din bucătărie sau noptiera, un raft într-un dulap și folosește acea zonă ca inspirație pentru un mod de a trăi cu mai puțin în loc de mai mult. Și, dacă îți place acel spațiu curat, extinde zona neaglomerată cu obiecte, iar casa poate deveni treptat căminul minimalist la care visai.

Împachetează puține lucruri când pleci în concediu. Dacă pleci undeva pentru 4 zile, împachetează pentru numai două zile. Pe lângă satisfacția pe care o ai când cari un bagaj mai ușor, este și un antrenament eficient pentru o viață mai simplă și mai împlinită.

Poartă mai puține haine. Americanii au născocit Proiectul 333, care constă într-o garderobă formată din 33 de piese vestimentare purtate pe o perioadă de 3 luni. Mii de oameni au testat acest concept și s-au declarat încântați de rezultate.

Economisește 5.000 de lei. Consideră-l un fond de economii care să-ți fie disponibil în caz de urgențe. Dacă ai datorii, va dura mai mult până îi vei strânge, însă important e să îți propui și să te străduiești să realizezi asta. E, de asemenea, un exercițiu care îți va asigura o plasă de siguranță și care te va învăța să reduci cheltuielile.    

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

 

 

Comments

comments

5 thoughts on “Avantajele unui stil de viață minimalist

  1. Eventual să avem doar un cearceaf care să ne folosească şi ca linţoi de înmormântare. De ce nu? De ce să nu aruncăm tablouri, mobilă, covoare, obiecta de artă – moşteniri de la părinţi etc. pt. ca să avem un stil de viaţă minimalist?De ce să nu ne facem o casă în pom, unde să avem doar o scândură în loc de pat? Articol RIDICOL

    1. Nu cred ca era un text ridicol. Era o propunere, o sugestie, un stil, o abordare. In stilul minimalist isi fac loc si tablourile – sunt chiar necesare, dar si decoratiunile. Pe de alta parte neputinta de a arunca sau de a renunta la lucrui vorbeste despre o serie de probleme. Nu putem trai sufocati d elucrurile din jurul nostru!

      1. Minunat, bravo, sunt de acord pentru ca în toate se ascunde credință im Dumnezeu si umilința!!!!

    2. era doar o sugestie, nu esti obligata sa o aplici. textul nu are nimic imperativ. unii chiar adopta acest stil de viata fara a fi ridicoli….

  2. Cred ca e un art binevenit pt oameni ca mine care nu exista sa intru intr un magazin si sa nu cumpar ceva ca mi trebuie….defapt nu mi trebuie dar imi place sa am….e o pr acest vreau…mi am bucurat sufletul in tinerete cu cate un fleac pe care l cumparam cand eram trista….si acum imi dau seama ca ma amageam….

Lasă un răspuns