Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Balconul cu legume și fructe

Balconul cu legume și fructe

O explozie de viață, culoare și savoare – astfel poate fi descris colțul tău verde din balcon. Prin grădinărit, te bucuri de roadele naturii și, în același timp, te relaxezi. Iată ce ai de făcut!

Ardei

Într-o salată asortată sau copt, ardeiul este un ingredient nelipsit din meniul de vară. Plantează semințele în jardiniere sau lădițe adânci de 30 cm. Poți folosi pământ universal amestecat cu nisip și pietriș, pentru o mai bună aerisire. Ardeiului îi plac căldura și lumina puternică, dar nu-l uda în exces.

Roșii la ghiveci

Dintre toate legumele din balconul tău, vei vedea că roșiile sunt cele mai pretențioase. Dar cu răbdare și urmând cu strictețe câteva sfaturi, vei obține o recoltă frumușică. Pământul trebuie să fie bogat în humus și substanțe nutritive. Planta nu trebuie udată mult, însă nici uscăciunea nu-i priește. Așază ghivecele astfel încât să aibă lumină cel puțin șase ore pe zi. Din când în când, taie frunzulițele de la baza ramurilor. Nu uita de araci, ca tulpina să crească înaltă.

Lavandă

Fiind o plantă de origine mediteraneeană, are nevoie de mult soare și căldură din belșug. Preferă solul nisipos și bine drenat. Lasă pământul să se usuce bine între două udări și tunde tufa periodic.

Căpșune

Sunt plante prietenoase, fiindcă se dezvoltă armonios chiar și în spații mici. Au nevoie de substrat uşor acid – un amestec de mraniţă, nisip şi pământ de grădină. Pune ca bază puțin pietriş, pentru un bun drenaj. Cele mai roditoare sunt soiurile remontate.

Salată

Dacă vrei să ai zilnic pe masă o porție sănătoasă de salată verde, seamănă semințele în ghivece măricele, cu diametrul mai mare de 14 cm. Salata ta va crește repede, în doar o lună și jumătate fiind gata de jumulit și de pus în farfurie. Totul este să-i asiguri un sol fertil, în care ai adăugat compost, și să o uzi suficient de des.

Chili

Umblă vorba că-i un mofturos, dar nu-i adevărat. Ca să se transforme repede în condimentul dorit, are nevoie de substrat afânat, îngrășământ natural și multă căldură. La început, nu-l uda prea des, iar atunci când o faci, folosește apă călduță.

Rozmarin

Ar fi bine să-l cultivi în balcon dacă vrei să ai la îndemână un condiment clasic pentru friptură. Unde mai pui că-ți este util și ca plantă medicinală. Se dezvoltă armonios și din semințe, și din butași. Folosește un ghiveci înalt, cu multe aerisiri. Pune la bază nisip sau pietriș amestecat cu nisip. Pretențiile lui sunt să-l uzi des și să nu-l muți.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/26.05.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Balconul cu legume și fructe

  1. Ce ziceți dv.. aici e pentru o întreagă grădină zău. .cât de mare sa aibă românul balconul dacă și apartamentele sun cutii de chibrit. ????….

Lasă un răspuns