Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Bucătăria este inima oricărei case. Cum valorifici chiar și cel mai mic spațiu

Bucătăria este inima oricărei case. Cum valorifici chiar și cel mai mic spațiu

Bucătăriile moderne de astăzi înseamnă mult mai mult decât un simplu spațiu în care prepari mâncarea – ele s-au transformat în încăperi multifuncționale, în care petrecem din ce în ce mai mult timp.

Fie că luăm masa, ne uităm la televizor, gătim sau stăm la o cafea cu familia și prietenii, bucătăria noastră începe să împrumute din funcțiile unui living, așa că este nevoie și de spațiu pentru a face față circulației intense din această încăpere. Când nu ai însă posibilitatea de a mări fizic bucătăria, există alte trucuri de amenajare cu ajutorul cărora poți evita haosul și aglomerația.

Mobilierul compact, cea mai bună soluție în economia spațiului

Poate crezi că ai nevoie de cât mai multe corpuri de bucătărie pentru a-ți depozita vesela, oalele, tăvile și tigăile, însă adevărul este că nu contează atât de mult mărimea dulapurilor, cât modul în care sunt compartimentate. Acestea trebuie să fie compacte și ergonomice, dacă vrei să mai ai loc și pentru o masă încăpătoare, cu multe scaune. Dacă arunci o privire printre aceste corpuri moderne de mobilă pentru bucătărie, vei înțelege imediat cum ar trebui să arate. Privește dulapurile suspendate și observă cât de bine pun ele în valoare spațiul de deasupra blatului, astfel încât să ai loc pentru toate vasele și ustensilele din dotare. Așa îți mai rămâne și suficient spațiu pentru o masă cochetă, perfectă și pentru a servi masa și pentru a petrece o după-amiază relaxantă în compania prietenilor tăi.

Dacă ai copii mici, e nevoie să acorzi mai multă importanță modului în care îți organizezi bucătăria. Dulapurile aflate la înălțime sunt ideale pentru a depozita vesela sensibilă, pe care cei mici o pot sparge accidental, în timp ce masa trebuie să fie cât mai solidă și mai simplă, dar să asigure, în același timp, suficient spațiu pentru când toată familia se așază la micul dejun sau la cină. Alege dulapuri cu mânere curbate, pentru a minimiza riscul unor accidente.

Renunță la culorile plictisitoare, pentru mai mult dinamism

Este drept că nuanțele deschise măresc optic spațiul și pot face ca bucătăria ta să pară mai mare, însă asta nu înseamnă că nu poți îndrăzni să abordezi și culori mai îndrăznețe. Nuanțele pastelate sunt cele mai potrivite, pentru că aduc acel plus de culoare și vivacitate, fără a face încăperea să pară mai mică sau mai aglomerată. La fel de bine poți opta și pentru delimitări ale spațiilor, cu ajutorul unor linii trasate în culori dinamice de roșu, verde sau portocaliu.

O regulă de care este bine să ții cont este că unele culori, în special nuanțele reci de albastru, inhibă apetitul, în timp ce portocaliul și galbenul îți vor face imediat poftă de mâncare. Dacă ai ales un mobilier într-o culoare deschisă, poți crea contraste puternice și texturi interesante cu o zugrăveală într-o nuanță aprinsă sau un tapet cu model în relief, dacă vrei să obții un stil vintage.

Valorifică la maximum potențialul ferestrelor

De multe ori, ferestrele bucătăriilor sunt neglijate, iar importanța lor pare să fie trecută cu vederea. Dacă te uiți prin revistele de design interior, vei observa că unul dintre lucrurile pe care îl au în comun acele bucătării care ți se par imense este că designerii au știut cum să profite din plin de lumina naturală. Folosește vopsea colorată pentru tocurile ferestrelor sau, dacă ai deja instalate geamuri cu tâmplărie din termopan, folosește câteva perdele scurte, cu volane, pentru a da un aspect nou și plin de vitalitate. Acestea trebuie să fie ușor de dat la o parte, pentru a te bucura de razele soarelui în zilele frumoase.

elvila2femeia

Menține ordinea perfectă, dacă vrei să maximizezi utilitatea spațiului

Într-o bucătărie mică, este suficientă o sesiune intensă de gătit pentru a crea haos și a împrăștia vase murdare peste tot. Spală vasele pe măsură ce îți termini treaba cu ele și păstrează mereu ordinea. Dacă privești partea practică, asta te va ajuta nu numai să îți ții lucrurile într-o perfectă organizare, dar te vei obișnui să fii ordonată și să știi mereu unde să găsești obiectele de care ai nevoie.

Cum îmbini funcționalitatea bucătăriei cu confortul unui living

Dacă vrei ca bucătăria ta să fie un hibrid între spațiul de gătit și cel de relaxare, poți amplifica acest efect cu decorațiunile potrivite. Niște perne colorate, pufoase, precum și câteva tablouri sau plante agățate pe perete vor da bucătăriei acel aer de living confortabil și funcțional. Așa vei reuși să transformi camera în locul preferat pentru a-ți primi prietenii la masă sau la un pahar de vin și să întreții conversația în timp ce aștepți să se facă mâncarea. Este mult mai simplu să faci o atmosferă în care invitații tăi să se simtă ca acasă, atunci când nu alergi dintr-o cameră în alta.

O bucătărie în care maximizezi utilitatea spațiului reușește să acopere mai bine nevoile întregii familii și să obțină un plus de funcționalitate, indiferent că o folosești pentru a găti sau pentru a te relaxa. Tu pentru ce utilizezi bucătăria cel mai des?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Monkey Business Images, alexandre zveiger

Comments

comments

One thought on “Bucătăria este inima oricărei case. Cum valorifici chiar și cel mai mic spațiu

Lasă un răspuns