Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Busuiocul, planta-minune

Busuiocul, planta-minune

Preferatul gastronomiei, personajul principal al legendelor, alesul superstițiilor, baza leacurilor băbești și parfumul apreciat de cele mai fine nasuri, busuiocul nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

Originar din India, este cunoscut din timpuri străvechi pentru aroma sa, dar și pentru beneficiile aduse sănătății.

Ușor de îngrijit

Deloc pretențios, poate fi cultivat atât în grădină, cât și în ghiveci. Vrea doar lumină, căldură și udare moderată. În plus e numai bun de decor, se spune că-ți aduce și spor! Indiferent de locul unde îl vei ține, inițial trebuie să-l cultivi în ghiveci de ceramică – ține cel mai bine umezeala, primăvara devreme. Pământul trebuie bine fertilizat, iar în comerț găsești chiar unul special pentru plantele aromatice. Apoi, în aprilie – cultivatorii spun că cea mai bună dată este de Sfântul Gheorghe – îl poți planta în grădină dacă vrei. Busuiocul are un ritm mai lent de creștere, dar odată ce se face mare, te poți servi din el când dorești!

Trebuie udat frecvent, însă apa nu e bine să băltească la baza lui sau în farfuria plantei. Taie lăstarii exteriori și frunzele mature, ca să îndesești tufa și să previi creșterea ei în înălțime.

Secrete: Taie inflorescențele, ca să ai mereu frunze proaspete!

Ținut la geam, va ține insectele la distanță.

Ținut în casă, înlocuiește orice odorizant!

Secretul din bucate

Întâlnit în special în bucătăria mediteraneeană și cea asiatică, se folosește pentru aromarea diverselor preparate, la sosuri pentru paste, la baițurile de marinare a cărnii și chiar pentru colorarea brânzeturilor. „Regele condimentelor” este preferat în mâncăruri inclusiv de cei mai renumiți bucătari, ca Jamie Oliver.

În mâncăruri, se recomandă ca busuiocul să fie proaspăt pentru un plus de savoare.

Sfat: frunzele de busuioc se pot păstra în congelator ca să nu-și piardă aroma intensă.

Legende și obiceiuri

Înzestrat cu puteri mitice, legendele despre el sunt nenumărate. Grecii antici credeau că busuiocul răsare numai în locurile cu blesteme, pentru a le alunga. Egiptenii spuneau că această iarbă deschidea porțile iadului lui Anubis. În timpurile medievale, busuiocul era văzut ca plantă a dragostei, cu el făcându-se vrăji pentru legăminte.

În zona Mediteranei, oamenii oferă busuioc când cineva se mută în casă nouă, ca să o ferească de rele și să aducă prosperitate.

La noi, busuiocul este legat tot de dragoste în credința populară. Așa se face că fetele singure își pun busuioc sfințit sub pernă în ajung de Bobotează ca să-și viseze ursitul.

Medicament naturist

Încă din timpul fenicienilor, busuiocul era văzut ca având puteri magice în vindecarea diverselor afecțiuni. Diminuează crampele, taie greața, redă pofta de mâncare, accelerează digestia, calmează tusea și diminuează gazele. Alții spun că este ideal și pentru astenii, insomnii, depresii și oboseală, fiind un tonifiant pentru sistemul nervos.

Busuiocul ține loc și de creme, ca terapie externă, pentru acnee, iritații, afte. Mai mult, sucul proaspăt se pune în urechi pentru a trata inflamații și otite.

Infuzie de busuioc: Se poate face în două feluri – cu busuioc proaspăt: câteva rămurele la un litru de apă și se bea o cană de trei ori pe zi; cu busuioc uscat: o lingură de plantă uscată se pune într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă 15 minute acoperit, se strecoară și se bea de două ori pe zi cu înghițituri mici

Apă de busuioc: Într-un litru de apă rece, pui trei linguri de busuioc. Lași o oră, strecori și bei de-a lungul zilei pentru o digestie corectă.

Ulei esențial: se găsește în farmaciile naturiste și îl poți administra pentru ameliorarea oricărei probleme de mai sus.

  • Cu 50 de ani în urmă, în Italia, femeia care scotea un ghiveci cu busuioc la geam era gata să-și întâlnească dragostea.
  • Femeile care beau ceai de busuioc îi pot face farmece alesului, să le iubească toată viața ca-n prima zi!
  • Busuiocul este o plantă afrodisiacă. Mai mult, crește fertilitatea!
  • Consumul de preparate cu busuioc ține răcelile la distanță!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns