Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Capcanele din hrana animalului de companie

Capcanele din hrana animalului de companie

alimentatie animale de companie

Cu siguranță vă iubiți cățelul sau pisica la fel de mult precum le iubim și noi pe ale noastre, deci vreți să vă asigurați că acesta este fericit și sănătos. La fel ca în cazul nostru, al oamenilor, starea de sănătate se bazează foarte mult pe o alimentație corectă. Totuși, stăpânii de animale de companie au deseori probleme în a alege o hrană de calitate.

Iată ce trebuie să știi despre hrana a patrupedului tău

Atât pisicile, cât și câinii sunt animale carnivore. Chiar dacă pot consuma și anumite legume sau fructe, acestea nu le oferă nutrienții necesari.

De aceea, hrana lor trebuie să conțină cel puțin 20% proteină animală de calitate, iar înlocuitorii trebuie evitați. Astfel, proteinele vegetale sau ligamentele, pielea, oasele și alte țesururi nu sunt recomandate câinilor și pisicilor. Proteinei de calitate i se adaugă și 8% fibre și 10% grăsimi.

Dacă mâncarea consumată nu bifează aceste criterii, animalul va asimila prea puțin din hrană, chiar dacă pare că a mâncat suficient.

Mai mult, se recomandă evitarea cerealelor, mai ales în cazul pisicilor. Cerealele vor fi digerate, însă producătorii de mâncare le adaugă doar pentru a înlocui carnea, fiind mai ieftine. Astfel, animalul tău se va sătura, dar nu va asimila substanțele necesare. Cu alte cuvinte, e ca și cum tu ai mânca doar pâine – te vei umfla, dar vei ajunge să ai probleme de sănătate.

Cum găsești mâncarea potrivită

E la fel de simplu ca în cazul produselor pentru oameni: uită-te pe etichetă. Producătorii sunt obligați să treacă acolo compoziția mâncării, deci evită pe cât posibil mâncarea pe care scrie „carne și derivate din carne – 4% carne de pui”, de exemplu. O hrană de calitate ar trebui să conțină un procent cât mai mare de „carne de pui”, în niciun caz 4% derivate din carne!

Pe unele etichete vei observa și un adaos de sare – evită acele produse! Este important ca animalul tău să bea suficientă apă pentru a se hidrata, dar nu e ok să fie îndopat cu sare pentru a-i fi sete. În schimb, poți folosi o fântână de apă – apa curgătoare va face (în special pisica) să consume mai multă apă.

Mai trebuie evitate și produsele care conțin zahăr. Acesta este folosit de unii producători pentru ca mâncarea lor să placă mai mult animalului de companie. Apoi, când cumperi o altă mâncare, acesta o poate refuza, iar tu vei cumpăra din nou una cu zahăr. Pe scurt, cățelul sau pisica pot deveni dependenți de zahăr!

Fără conservanți

S-a dovedit că antioxidanții, coloranții și conservanții de proastă calitate se dizolvă în grăsimi, se sedimentează în țesuturile adipoase și în ficat și provoacă alergii, disfuncții ale sistemului nervos și ale ficatului și, nu în ultimul rând, cancer. Chiar dacă pe ambalajul hranei este mentionață indicația „Fără conservanți artificiali”, este obligatoriu să verificăm în continuare ce fel de tip de antioxidanți au fost utilizați, pentru că cei de tipul BHA, BHT, Propylgallat și Ethoxyquin sunt deosebit de dăunători.

 

 

Citește și: Cum alegi medicul veterinar potrivit pentru animalul tău de companie?

Citește și: 9 motive pentru care ar trebui să adopți un cățel

 

Sursă foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns