Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cum îți amenajezi casa în stil italian?

Cum îți amenajezi casa în stil italian?

casa stil italian

Stilul italian de design interior reprezintă esența bunului gust, a armoniei și a luxului. Italienii l-au definitivat de-a lungul a sute de ani și au avut un punct de plecare foarte bun. Stilul de viață opulent al civilizației romane a inspirat generațiile următoare și poate fi observat chiar și astăzi. 

Dar ce face cu adevărat stilul italian să fie atât de apreciat în toată lumea și cum poți să îți amenajezi casa urmând regulile sale?  Italienii se ghidează după principiile atemporalității și  eleganței. Fie că ești în căutarea unor soluții de amenajare sau a unor linii generale, iată câteva coordonate care te vor ajuta.

Creează un punct de atracție și pune accent pe lumină

Pentru italieni, sufletul unei case este dat de living sau zona de relaxare. Aceasta este, de obicei una deschisă, în care lumina naturală abundă, dar poți să beneficiezi de intimitate cu ajutorul unor draperii. Mobila din această încăpere este, de obicei, din catifea în culori închise precum verdele smarald. Ea este și punctul principal de atracție. Poți să completezi cu piese de mobilier din lemn masiv în culori închise, dar și cu inserții de sticlă.

Ferestrele mari sunt un alt atribut al stilului italian, iar culorile pereților sunt de obicei neutre și elegante. Ultima piesă, cea care ar desăvârși stilul italian în living este un candelabru cu lumină reglabilă. Poți să creezi cu ajutorul lui atmosfera pe care o dorești în casă.

Amenajează o terasă

Când te gândești la o casă italiană, nu ai cum să nu îți imaginezi terasa în culori de crem și inserții de piatră. Chiar dacă nu ai mult spațiu la dispoziție, așază două fotolii, o măsuță din lemn și completează cu o plantă în ghiveci, de preferat leandru.

De obicei podelele teraselor sunt din piatră de culoare maro. Fiind destul de greu accesibilă, poți să o înlocuiești cu podea din magazinele de bricolaj în aceeași culoare, cu aspect neuniform. Acum ești gata să te relaxezi pe terasă și să adopți chiar stilul „La dolce far niente”. Pentru italieni, acesta întruchipează plăcerea de fi cu tine însăți și de a te bucura de timpul liber. Și unde este mai potrivit să faci asta dacă nu pe o terasă în stil italian?

Creează o baie sanctuar

La italieni baia înseamnă opulență, răsfăț și lux. Pentru ei nu este vorba doar despre utilitate, ci și despre estetică, de aceea acordă mult timp amenajării băilor. 

Dacă ai mult spațiu la dispoziție, montează o cadă din fontă emailată, cu picioare frumos decorate pe care să o conectezi la Ariston Lydos Plus, sistemul de încălzire a apei care te va ajuta să transformi fiecare baie într-un răsfăț.

Dacă te limitează dimensiunea băii, dar vrei să evoci spiritul italienesc, amenajează o cabină de duș cu podea de piatră. În acest caz, montează o oglindă supradimensionată și mobilier pentru chiuvetă în culori închise. Vei decide, astfel, care este punctul focal al băii tale.

Folosește marmură și piatră

În casele în stil italian piatra și marmura sunt prezente peste tot. Pe terasă, în baie, pe holuri sau chiar în living, cele două sunt nelipsite și sunt complementare lemnului masiv sau fierului forjat. 

Cu toate acestea, nu exagera și nu folosi materialele în încăperi precum dormitoarele, deoarece pot să creeze un efect de spațiu gol.

Adu arta în casa ta

Istoria Italiei este sinonimă cu istoria artei. Încă din Antichitate arta era peste tot în casele romanilor pentru ca mai apoi ea să înflorească în perioada Renașterii. Intră într-o casă în stil italian și vei vedea că tablourile sunt nelipsite, la fel și micile statuete sau vazele de ceramică. De obicei, mobilierul are contururi delicate, arcuite și pot să conțină mici detalii de mozaic.

Cele mai multe case în stil italian urmează câteva reguli simple, dar detaliile sunt cele care fac diferența. Dacă te-ai hotărât să adopți acest stil elegant, aranjează-ți casa pentru a-i pune în valoare toate atuurile și folosește culorile calde care aduc aminte de zilele calde ale peninsulei.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns