Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cățelul tău – în costum sau nu?

Cățelul tău – în costum sau nu?

Hainele nu sunt un moft pentru cățelul tău, ci o reală necesitate. Iată de ce!

Fiță sau prilej de ridiculizare? Îmbrăcămintea pentru căței se dovedește esențială când temperaturile sunt foarte scăzute. Nu-ți fie jenă să-i pui hăinuță. Chiar dacă are blană, și lui îi este frig, nu doar ție!

Pericole reci

Hăinuțele care îi acoperă tot spatele, până la coadă, îl ajută să se încălzească, iar ghetuțele speciale (se găsesc în petshopuri) împiedică strângerea gheții la nivelul lăbuțelor și-l feresc de degerături și hipotermie. Fenomenul apare când temperatura corpului scade sub 38,5 grade (cea normală a câinilor este între 38,2-39,5 grade) și se manifestă prin tremurat, scăderea ritmului cardiac, letargie, în unele cazuri fiind fatală. Iată un truc pentru acei căței mofturoși care nu se împacă bine cu hăinuța! Nu-l obliga să se simtă confortabil din prima, ci încearcă să-l obișnuiești să poarte un strat suplimentar (pe lângă blăniță, care, oricum, îi ține de cald), ținându-l în casă îmbrăcat câteva minute în fiecare zi. Dacă tot nu-i place, nu sta pe gânduri și scoate-l la plimbare fără să eziți!

Haina potrivită

Nu toți câinii au nevoie de hăinuțe. Cei cu părul scurt, puii (sub 6 luni), câinii subponderali, cei cu picioare scurte, dar și seniorii ori cei cu probleme cronice (artrită, diabet, boli renale, cardiace, sistem imunitar slăbit) sunt cei mai sensibili la frig. Caută să-i cumperi îmbrăcăminte adecvată, care să-i acopere bine gâtul și burta. Un alt aspect important este nu doar acela de a-i ține de cald, ci și calitatea de impermeabil a materialului. Îmbrăcămintea de acest tip, care are pe dedesubt și un strat de material tip polar, îl protejează eficient de temperaturile scăzute, de ploaie sau ninsoare. Acordă atenție și mărimii hăinuței. Înainte de a cumpăra hăinuța, este important să știi cum să-l măsori, ca ea să se potrivească și să nu-l incomodeze la mers. Lungimea spatelui o afli măsurând de la baza cozii la baza gâtului, circumferința pieptului se ia în punctul maxim împrejurul pieptului și spatelui, iar cea a gâtului, de la bază, în zona cea mai lată.

Atenție la detalii!

Câinele trebuie să se simtă confortabil când merge (la fel ca tine!), așadar eventualele inserții la modă ar putea fi evitate − fermoarele, capsele au efect iritant asupra pielii, mai ales dacă îmbrăcămintea este strâmtă. În perioada iernii, timpul alocat ieșirilor trebuie să se reducă semnificativ. Scoate-l afară într-o plimbare scurtă, doar cât să-și facă nevoile, apoi spală-l cu apă călduță unde s-a murdărit, șterge-l cu prosopul și usucă-l cu föhnul.

Rase sensibile

Unii câini, precum husky siberian sau Saint-Bernard, au în codul genetic preferința pentru zăpadă și gheață și sunt înzestrați de la natură cu straturi de protecție, în timp ce alții, cu origini în zonele tropicale sau temperate, au nevoie de o protecție suplimentară când temperaturile scad sub zero grade. Chuhuahua, acest câine de poșetă, nu se va împăca niciodată cu iarna, chiar dacă există și în varianta cu păr mare. Lucru valabil și pentru alte rase de câini mici: Yorkshire terrier, caniche, Jack Russell, bichon, Pinscher pitic.

Sfat

Perie câinele regulat! Când aerul din casă este uscat, blănița pierde din sebum, iar perierea energică îmbunătățește circulația, ajutând la termoreglare. Totodată, firele de blană se întrepătrund și formează o păturică izolatoare ce-i ține de cald.

Cățelul încălțat…

Încălțările îl protejează nu doar de frig, ci și de soluțiile folosite la topirea zăpezii. Acestea au efect coroziv asupra pernuțelor și pot duce la intoxicații, crăpături, caz în care poți folosi o cremă hidratantă de la petshop. După fiecare plimbare, spală-i lăbuțele cu apă călduță, asigurându-te că îndepărtezi resturile de gheață care s-au adunat între degete!

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns