Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Ce trebuie să faci acum în bucătărie pentru a-ți proteja sănătatea

Ce trebuie să faci acum în bucătărie pentru a-ți proteja sănătatea

Obiectele din bucătărie sunt o un mediu perfect pentru bacteriile periculoase pentru sănătatea ta. Pentru a avea parte de un mediu cât mai sănătos în bucătărie, trebuie să acorzi o atenție sporită curățeniei și produselor pe care le utilizezi în această cameră. Iată câteva obiecte din bucătărie care sunt mai murdare decât crezi și cum să le cureți ca la carte.

Buretele de vase, unul dintre cele mai murdare obiecte din casă

Un studiu realizat de Organizația pentru Sănătate Publică (NSF) din Statele Unite ale Americii a evidențiat faptul că peste 75% dintre bureții și lavetele de vase folosite în mod curent în bucătărie adăpostesc bacterii periculoase precum E.coli. De pe buretele de vase, germenii ajung direct pe farfuriile de pe care mănânci împreună cu familia.

Este recomandat să schimbi bureții și lavetele de vase cel puțin o dată pe săptămână sau să le dezinfectezi umezindu-le și lăsându-le în cuptorul cu microunde pentru 2 minute în fiecare zi. Cel mai sigur este însă să folosești o astfel de mașină pentru spălarea vaselor. Curățenia este garantată, deoarece temperatura de spălare ajunge până la 75 de grade Celsius și, bineînțeles, ea ușurează enorm munca în bucătărie.

Chiuveta, mediul preferat al bacteriilor

În chiuveta de la bucătărie există milioane de bacterii patogene, cele mai multe dintre ele la nivelul scurgerilor. Mulți dintre microbii de pe alimentele pe care le speli, în special de pe carne, rămân în chiuvetă, iar de acolo se răspândesc ușor și în alte locuri, devenind astfel un adevărat risc pentru sănătate.

Sfatul medicilor este să cureți bine chiuveta imediat ce ai clătit în ea fructe, legume, carne sau bolul animalelor de casă. Nu folosi un detergent de vase, ci un dezinfectant, lasă-l să acționeze pentru câteva minute și apoi clătește bine.

Cafetiera și cuptorul cu microunde

Folosești în fiecare zi aceste două obiecte, însă cu siguranță nu știai câte bacterii se ascund în ele. Umezeala din cafetieră face acest aparat mediul propice pentru dezvoltarea microbilor, care îți pot provoca reacții alergice neplăcute.

O dată pe săptămână umple rezervorul cafetierei cu oțet, lasă-l să acționeze timp de 30 de minute, apoi pornește aparatul (cu oțetul în el) ca atunci când îți prepari cafeaua. După ce s-a terminat ciclul, golește cana, pune apă în rezervor și mai pornește o dată sau de două ori aparatul. La final scoate toate componentele și lasă-le să se usuce bine.

Și în cuptorul cu microunde se adună o mulțime de bacterii și pentru a-l curăța bine este recomandat să-l ștergi o dată pe săptămână cu dezinfectant. Petele de mâncare duc la înmulțirea microbilor, așa că o variantă pe care ar trebui să o iei în calcul este folosirea unui capac termorezistent – vei găsi astfel de capace în magazinele de menaj – și pe care să-l speli după fiecare utilizare.

Sacoșele pentru cumpărături

Tot mai multe persoane au renunțat deja la pungile de plastic pentru cumpărăturile de zi cu zi. Sacoșele de pânză sunt mai rezistente și mult mai prietenoase cu mediul înconjurător, însă ele adună și multe bacterii. Gândește-te că în sacoșa respectivă pui și legume de la piață și produse ambalate care au stat în depozite prăfuite. Ea adună foarte mulți microbi, motiv pentru care ar trebui să optezi pentru o sacoșă din bumbac pe care să o speli o dată la una – două săptămâni la o temperatură înaltă.

Coșul de gunoi

Era firesc să includem și acest obiect în lista noastră, el este, până la urmă, o principală sursă de bacterii. Chiar dacă folosești pungi pentru gunoi, tot va trebui să speli măcar o dată pe săptămână coșul. Folosește un dezinfectant pe bază de clor pentru a elimina microbii și mirosurile neplăcute.

Tu cum procedezi de obicei când vine vorba despre igienizarea bucătăriei?  

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns