Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cum alegi rozătoarea potrivită pentru copilul tău

Cum alegi rozătoarea potrivită pentru copilul tău

rozatoare

Dacă cel mic își dorește un animal de companie, dar consideri că încă nu este pregătit pentru un cățel sau o pisică, mai ai și varianta unei rozătoare. Din această categorie cei mai populari sunt hamsterii, gerbilii, porcușorii de Guineea și șoarecii.

Pentru a face alegerea potrivită, iată cele mai importante informații despre ei:

Hamsteri

Hamsterii sirieni au dimensiuni mici (maxim 17 cm, 200 grame), trăiesc în jur de 2,5-3 ani și trebuie găzduiți individual. Din cauza simțului teritorial foarte dezvoltat, obișnuiesc să atace și chiar să ucidă un alt hamster.

Hamsterii pitici sunt chiar mai mici, ajungând până la 8-12 cm și doar 40-50 grame și trăiesc mai puțin – doar 1,5-2,5 ani. Aceste rozătoare sunt sociabile, deci poți cumpăra mai mulți. Bineînțeles, există întotdeuna posibilitatea ca doi sau mai mulți hamsteri pitici să nu se înțeleagă, deci trebuie ținuți separat.

Hamsterii chinezești au în jur de 7-9 cm și trăiesc 2-3 ani. E bine să fie ținuți cu alți hamsteri, pentru că dacă „locuiesc” singuri sunt mai puțin activi.

Hamsterii Roborovski nu sunt recomandați copiilor, fiind rapizi, agili, dar și timizi. Preferă să nu fie mângâiați, iar un copil va fi frustrat din acest motiv.

Gerbili

Aceste rozătoare pot ajunge la 30 cm lungime (cu tot cu coadă, care are în medie 12 cm) și trăiesc 2-3 ani. SUnt jucăuși și sociabili, dar este greu să le faci cunoștiință când sunt deja adulți. Și de această dată e posibil să se bată, deci ar trebui să mai ai o cușcă în plus.

Porcușori de Guineea

Porcușorii de Guineea sunt ceva mai mari, având 20-25 cm lungime și 700-1200 grame. În mod natural trăiesc în grupuri, deci au nevoie de multă atenție sau de un alt porcușor. Se țin împreună ori două femele, ori o femelă și un mascul (de preferat castral), dar trebuie evitat să țineți împreună doi masculi.

Șoareci

Trăiesc în jur de 1-3 ani și au dimensiuni mici (cam 3 cm plus coadă), sunt animale sociale și e de preferat să fie ținuți în perechi. Dacă doi masculi stau împreună, există riscul să se bată. Sunt jucăuși și pot fi blânzi după ce se obișnuiesc cu stăpânul.

După ce ai făcut alegerea potrivită pentru copilul tău, va trebui să cumperi și:

  • o cușcă specială, suficient de spațioasă;
  • castron pentru mâncare;
  • adăpător;
  • diferite accesorii pentru cușcă: căsuță, jucării, tuneluri, poduri, o roată;
  • rumeguș;
  • mâncare specială

Cușca costă minim 100-150 lei, însă accesoriile, jucăriile, rumegușul și mâncarea sunt ieftine.

Atenție! Există întotdeuna riscul ca rozătoarea să muște, fie dacă este chinuită de către copil sau dacă degetul miroase a mâncare.

 

Sursă foto: iStock, Pixabay, Getty Images

 

Citește și: Cum oprești pisica din a se urca pe blatul de bucătărie, masă și alte suprafețe?

Citește și: Pregătește-ți câinele de vacanță

Comments

comments

Lasă un răspuns