Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Personalitatea culorilor. Cum alegi tonurile potrivite pentru casa ta

Personalitatea culorilor. Cum alegi tonurile potrivite pentru casa ta

culori

Chiar daca oamenii de stiinta nu stiu inca sa explice mecanismul prin care culorile pot influenta starea de spirit, este clar pentru toata lumea ca acest lucru se intampla. Si cum culorile pe care le alegem pentru casa noastra ne influenteaza comportamentul, gandirea si sentimentele, ar trebui sa luam in considerare personalitatea culorilor atunci cand facem schema pentru casa noastra.

Odata insusita, psihologia culorilor te poate ajuta sa alegi tonuri care sa se potriveasca cu personalitatea ta sau cu obiectivele pe care le ai de indeplinit.

Atentie! Regulile de mai jos functioneaza doar pentru culoarea dominanta. Si ai in vedere si ca diferite nuante din aceeasi culoare pot sa induca stari diferite. De exemplu, rosul, sinonim cu agresivitatea, te va agita si iti va da o stare energica, in timp ce rozul va domoli tendintele agresive.

Culori calde vs. culori reci

Atunci cand alegi schema de culori pentru camera pe care vrei sa o renovezi, aminteste-ti sa creezi un mix de culori calde si reci. Gasesti aici o gama variata de lavabile de cea mai buna calitate, usor de aplicat si practice. Poti analiza datele tehnice si proprietatile si le poti compara astfel incat sa alegi vopseaua cea mai avantajoasa si mai potrivita pentru suprafata pe care o vei aplica.

Culorile calde – precum rosu-orange, rosu, galben sau galben-verzui sunt culori radiante si primitoare. De multe ori par sa se desprinda de pe pereti, asa ca incaperile mici vor parea si mai mici, iar cele mari, vor capata un aer mai intim.

Culorile reci – sunt situate la polul opus fata de culorile calde pe roata tonurilor si includ movuri si violet, albastru si albastru-verzui. Pot avea un efect calmat. O camera vopsita in astfel de culori va parea mai mare decat este. Functioneaza foarte bine in camere care sunt inundate de lumina soarelui pe parcursul intregii zile, insa nu la fel de bine in incaperi cu putina lumina naturala.

Culorile neutre – sunt deseori definite drept non-culori si includ albul, griul si negrul. In designul interior aceasta definitie nu mai este valabila, pentru ca aici non-culorile pot avea tonuri calde sau reci si cuprind o serie intreaga de nuante.

Culorile primare

Culorile primare trebuie folosite cu inteligenta si pricepere. Asta daca nu vrei ca locuinta ta sa arate ca o cresa prost vopsita. Pentru a crea un ambient matur cu ajutorul culorilor primare, acestea trebuie combinate cu fibre si texturi naturale.

Albastru – te poate relaxa, alina si calma. Este o alegere foarte populara pentru dormitoare. In acelasi timp, albastrul poate imbunatati concentrarea si productivitatea, asa ca un bleu poate fi alegerea perfecta pentru un birou sau pentru o camera de studiu pentru copii. Considerata culoarea curateniei, poate fi folosita cu succes in bai sau in camera unde ai pus masina de spalat. Tonurile inchise de albastru pot induce o stare de tristete, iar camerele unde se foloseste prea mult aceasta culoare pot parea reci, mai ales daca in ele nu patrunde prea multa lumina naturala. Pentru aceste incaperi, opteaza pentru tonuri mai calde de albastru.

Rosu – este asociat cu pasiunea si energia. Invoca ideea de competitie. Iti poate creste tensiunea si ritmul cardiac, stimuleaza conversatia si creste apetitul. Daca insisti sa-ti vopsesti dormitorul rosu opteaza pentru nuante mai neutre, care dau impresia de eleganta.

Galben – induce o stare de veselie, energie si fericire, insa tonurile foarte stridente pot cauza ameteala sau anxietate. Tonurile calde, untoase sunt cele cu care vei putea trai pe termen lung in casa ta, fiind mai usor de privit. Pentru ca reflecta bine lumina, sunt perfecte pentru spatiile intunecate sau pentru tavan.

Tu ce culoare ai ales pentu casa ta si cum crezi ca iti influenteaza starea de spirit?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns