Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cum îți educi pisica

Cum îți educi pisica

Pisicile nu se dresează, dar se pot educa prin câteva tehnici simple de terapie comportamentală aplicată. Vrei ca felina să folosească litiera sau să-și ascută ghearele pe obiecte dedicate și nu pe mobilă? Iată ce să faci:

1. Educă prin joacă!

În timpul jocului, pisicile vor mușca și vor scoate ghearele, acționând pe baza instinctelor de vânător. Este important să înveți pisica să se joace doar cu pernuțele, niciodată cu ghearele și să renunțe la mușcat. Astfel, invită pisica la un joc de luptă ușor, în timpul căruia laud-o mereu dacă rămâne blândă.

Pe măsura ce trece timpul, mărește gradual intensitatea jocului, fiind mereu atentă la acțiunile pisicii. Când observi că pisica devine prea entuziasmată sau începe să folosească ghearele și dinții, încetinește ritmul de joacă sau înceteaz-o pentru o perioadă scurtă. Pisica se va calma și-și va retrage ghearele. După perioada de calmare, reia joaca. Dacă pisica te mușcă sau te zgârie, strigă ferm „au!“, oprește joaca și ignor-o. A doua zi, reia jocul. Exercițiul zilnic este cheia educării oricărui animal.

2. Nu folosi pedepse și oferă-i atenția cuvenită.

Felinele apreciază relațiile amuzante, jucăușe, interesante și bazate pe recompense. De cele mai multe ori, mustrările blânde, coroborate cu recompensele pentru comportamentul adecvat, sunt suficiente ca pisica ta să nu mai acționeze greșit.

Pisicile devin foarte active și distructive când sunt plictisite sau neglijate. Sunt animale inteligente și vor ști să te pedepsească, la rândul lor, dacă nu primesc atenția cuvenită. Vor zgâria mobila și vor refuza să folosească litiera fiindcă observă că, atunci când nu fac ceva corect, primesc mai multă atenție. Dacă vrei ca pisica să respecte teritoriul și să folosească litiera mereu, de fiecare dată când acționează corect, laud-o și recompenseaz-o. Iar când face un gest greșit, curăță după ea, dar ignoră comportamentul rău.

3. Înlătură tentaţiile din calea ei!

Dacă felina capătă obiceiuri neplăcute, cum ar fi cel de a mânca frunzele plantelor din ghiveci sau să stea pe masa din bucătărie, cea mai simplă soluţie e să îi blochezi accesul. Astfel, în timp, va înțelege că nu-i este permis în anumite zone din casă. Aceeași metodă se aplică dacă există alte animale în casă (păsări, pești).

Ai grijă totuși să nu îi îngrădești prea mult spațiul. Pisicile devin frustrate cu ușurință dacă nu au spațiu suficient de locuit și un mediu cu obiecte la îndemână pentru diverse nevoi. De exemplu, un sisal stropit cu iarba-pisicii şi un loc de joacă special sunt elemente suficiente pentru a-i crea un mediu interesant de petrecut timpul.

În plus, o felină se educă mai ușor când i se vorbește cu calm. Indicat este ca educația să înceapă de la o vârstă fragedă, ca spre maturitate aceasta să deprindă deja comportamente adecvate. Recompensele alimentare, laudele și perioadele de joacă și mângâiere zilnice sunt instrumentele de bază în creșterea adecvată a oricărei feline.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Nicoleta M. Dumitrașcu
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns