Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > De ce nu trebuie să folosești înălbitor

De ce nu trebuie să folosești înălbitor

Înălbitorii pe bază de clor sunt cele mai folosite produse pentru a curăța sau dezinfecta, dar foarte puțin știu că acestea sunt extrem de toxice și dăunătoare mai ales pentru copii și femei (este dovedit că sporesc riscul de cancer mamar).

Mai mult, riscul ca produse pe bază de clor să se combină cu produse cu amoniac sau acizi este mare, iar rezultatul acestor combinații este extrem de toxic și periculos. Clorul emană gaze toxice dacă este folosit pentru curățarea obiectelor din baie, pentru că resturile de amoniac și săpun favorizează emisia de gaze periculoase, chiar și după ce ai spalat și curățat totul. Folosit pentru curățarea podelelor clorul emană gaze toxice vreme de cel puțin două ore după ce ai curățat, iar aceste gaze le vei respira tu și cei din casă.

Înainte de a folosi înălbitor pentru a curăța, albi sau dezinfecta ține cont de aceste motive principale pentru care nu trebuie să folosești produse pe bază de clor, în casă.

Clorul are potențial cancerigen mai ales pentru femei. Irită grav nasul, gâtul și plămânii și scade pentru un interval de timp de câteva ore nivelul saturației cu oxigen a celor care stau într-un mediu în care există vapori de clor. Afectează pielea și penetrează piele trecând în sânge, dacă nu se iau măsuri de siguranță când îl folosești.

Există ideea că produsele pe bază de clor îndepărtează microbii, dar un studiu publicat în Jurnalul de Medicină din SUA a probat faptul că copiii ai căror părinți au folosit înălbitor pentru a curăța săptămânal casa au avut un risc crescut cu 35 la sută mai mare de a contacta infecții ORL, mai ales gripă și amigdalite, comparativ cu copiii din gospodării unde nu s-a folosit clor.

Rezultate la fel de bune pentru dezinfectare, curățare și albire le poți obține folosind alcool, peroxidul de hidrogen (apă oxigenată – care este un excelent înălbitor și un foarte eficient dezinfectant), săpun, apă fierbinte și oțet.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns