Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Despre trandafiri în fel și chip

Despre trandafiri în fel și chip

Rege peste flori, trandafirul câștigă inimile noastre încă din timpul Afroditei.

Delicat în petale, ademenitor prin parfum, dar amenințător prin spini, trandafirul ascunde o multitudine de secrete, care de care mai interesante. Strămoșul lui este măceșul, din care un grădinar inspirat l-a obținut în forma actuală (nu se știe dacă accidental sau voit) cu mai bine de 4.000 de ani în umă. Alți cercetători spun că trandafirul e o plantă fără vârstă, atât de veche că nu se poate stabili cu exactitate vârsta sa, descoperindu-se fosile ale acestei flori care datează de 40 de milioane de ani. Până în zilele noastre, planta s-a diversificat în peste 200 de specii cu peste 20.000 de soiuri. Astfel, trandafirul se găsește astăzi în orice culoare, mai puțin negru.

Cum îi îngrijești

Îngrijirea trandafirului se face în funcție de specia acestuia, mai ales în ceea ce privește etapa tăierii. Ca să ne fie mai ușor, putem clasifica trandafirii în: mici, care cresc ca o tufă; cu trunchi, urcători sau pletoși.

În general, trandafirii înfloresc de primăvara până toamna. Iar ca să ai cele mai frumoase flori, trebuie să respecți câteva reguli la plantare:

  • plantează-i la la loc însorit, dar adăpostit de vânt, în luna octombrie sau martie;
  • ai grijă să-i oferi un sol fertil, la plantare e bine să-i pui îngrășământ (bălegar);
  • groapa de plantare trebuie să fie mare: 40 cm adâncime, 50 cm diametru;
  • la sfârșitul plantării, fă un mușuroi la baza trunchiului;
  • pentru trandafirii înalți, se recomandă plantarea înclinată;
  • păstrează 60 cm între trandafirii mici și 2-3 metri între ceilalți.

Tăiere

Primul lucru de făcut primăvara este să-i tai. La trandafirii pitici, trebuie lăsate ramurile cele mai apropiate de baza tufei. La trandafirii mari, lasă trei ramuri în funcție de vârsta și vigoarea lor. Ramurile păstrate se scurtează astfel: 3-4 noduri la trandafirii pitici, 5-6 la cei cu creștere normală și 8-10 la cei cu creștere foarte rapidă. La trandafirii urcători, trebuie să lași ramuri lungi de până la 150 cm. La toți se îndepărtează cu o foarfecă foarte bine ascuțită lemnul bătrân și uscat, ramurile care se încrucișează și porțiunile subțiri și ramificate de la baza tufei.

Îngrășare

Trandafirul preferă îngrășământul natural, care se aplică toamna, o dată la doi ani. Se poate folosi și îngrășământ chimic, care poate fi aplicat inclusiv în perioada de înflorire.

Udare

Se face cu grijă, doar când solul este uscat. Dacă îl uzi prea des, trandafirul va crește repede, dar nu va înflori abundent.

Învelire

Toamna, după ce rămâne fără frunze, trandafirul trebuie protejat de ger. La trandafirii mici, faci un mușuroi de 30 cm la baza tufei. La cei mari, trebuie să învelești coroana cu paie, legate cu sârmă în jurul ramurilor, după care se învelește.

Soiuri deosebite pentru grădină

Honey Vanilla – înflorește cât ține căldura, se înmulțește rapid prin butași și crește repede.

Trandafirul de Damasc – din el se obține dulceața cea mai gustoasă. Este unul dintre cele mai parfumate soiuri și înflorește abundent.

Rosa Graham Thomas – are culoare de la portocaliu până la galben intens și rezistă până toamna târziu.

Soiuri ciudate

Hocus Pocus – este un trandafir roșu-maroniu cu dungi galbene. Cum spune și numele, înflorește de fiecare dată diferit, uneori fără dungi.

Rive Gauche – este creat să aibă frunze verzi în mijlocul florii roz. Arată deosebit!

Osiria este un alt hibrid cu petale în degrade: albe la bază și roșii sângerii pe margine. Este apreciat pentru parfumul puternic.

Cum păstrezi un trandafir mai mult timp

Ai primit un trandafir tăiat și vrei să-l ai cât mai mult timp? Pune-i apă proaspătă cu o linguriță de zahăr. Taie 4 cm din tulpină și lovește-o la capăt cu un ciocan. Îndepărtează orice frunză care ar putea sta în apă. Păstrează trandafirii la răcoare, feriți de razele soarelui. Așa, trandafirul poate ține până la o săptămână în vază. Dacă vrei să-l păstrezi și mai mult, înainte ca floarea să se aplece, pune-l la uscat. Agață-l de coadă într-un cui și lasă-l 3 săptămâni. Îl poți păstra ca amintire sau în scop pur decorativ.

În grădina catedralei Hildeshiem din Germania există o tufă cățărătoare de trandafiri în vârstă de 1000 de ani.

Grădini amețitoare ale lumii

Rosaleda din Parcul Retiro, Madrid – este una dintre cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume. Realizată dîn 1915, prezintă peste 4000 de trandafiri de toate culorile și parfumurile.

Grădinile Castelului Reginei Maria din Balchik, Bulgaria – aici există o colecție de trandafiri, câteva specii mai rare , aduse de regină din alte colțuri ale lumii.

Grădina cu trandafiri din Bamberg, Germania – o grădină superbă cu peste 4500 de trandafiri, înconjurată de tei.

Grădina trandafirilor din Butchart, Canada – aranjată în 1929 de către un cunoscut peisagist american, este una dintre cele mai atractive grădini din Vancouver.

Știai că

Trandafirii sunt folosiți și dincolo de estetic:

În gastronomie: trandafirul este folosit pentru prepararea șerbeturilor, gemurilor sau siropurilor.

În medicina populară: apa de trandafiri era folosită pentru a trata infecțiile interne sau externe, insomnia, infertilitatea, dar și mahmureala.

În medicina actuală: s-a demonstrat că petalele conțin numeroase substanțe minerale, fiind o sursă de fier, magneziu, potasiu și de vitamina C.

În cosmetică: datorită uleiurilor volatile, s-a dovedit a fi un ingredient-minune împotriva îmbătrânirii.

În…bursă: un gram de ulei de trandafir este mai scump decât un gram de aur.  Așa că a fost numit „aurul parfumat”, pentru un kilogram de ulei volatil sacrificându-se 4 tone de petale proaspete.

În iubire: trandafirul este simbolul iubirii aproape oriunde în lume și a fost folosit încă din timpul faraonilor pentru poțiuni afrodisiace.

Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir din lume.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns