Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > E timpul pentru curăţenia de primăvară. 5 trucuri pentru a schimba ambientul locuinței tale

E timpul pentru curăţenia de primăvară. 5 trucuri pentru a schimba ambientul locuinței tale

Martie vine cu vreme frumoasă, zile mai lungi şi o mulţime de cadouri pentru noi, femeile, şi ne aduce tuturor mai mult chef de viaţă, dar şi dorinţa de a schimba câte ceva în viaţa noastră. Este în acelaşi timp şi luna în care se face tradiţionala curăţenie de primăvară şi cea în care dăm un suflu proaspăt casei.

Nu trebuie să reamenajezi întreaga locuință şi să înlocuiești mobilierul pentru a schimba atmosfera. Noi ţi-am pregătit o listă cu câteva trucuri pentru a da un suflu nou casei tale fără că asta să te coste prea mult şi fără să presupună un efort ieșit din comun.

1 Înlocuieşte draperiile vechi

O draperie nouă poate aduce o schimbare radicală livingului sau dormitorului tău, înlocuirea ei fiind un truc simplu şi ieftin prin care poţi da un aer de nou şi proaspăt locuinţei tale. Alege un model în culori deschise, primăvăratice, care să se potrivească vremii din ce în ce mai plăcute de afară.

Poţi găsi aici modele deosebite, cu imprimeuri florale, geometrice şi într-o paleta largă de culori. Indiferent de designul interior al casei tale, o draperie veselă şi colorată se va potrivi de minune şi vei vedea că odată ce o montezi, camera ta se va transforma semnificativ.  De altfel, o idee ingenioasă este să ai mai multe modele de draperii, pe care să le înlocuiești periodic, odată ce simţi nevoia unei schimbari de decor.

2 Schimbă covorul

Covorul tău vechi este roşu pe margini și modelul este unul învechit? Schimba-l cu unul nou şi transformă întreaga încăpere odată cu această achiziţie. Ţine cont şi de faptul că moda camerelor unde covoarele acopereau întreagă podea a apus de mulți ani, aşa că eşti liberă să optezi pentru un model de dimensiuni mai mici.

Dacă nu schimbi şi mobilierul, trebuie să ţii cont de stilul lui atunci când alegi un covor nou. O regulă a designului de interior o reprezintă obţinerea unui echilibru cromatic în încăpere. Aşadar, dacă ai ales o draperie cu model floral, optează pentru un covor mai simplu pentru a nu încărca prea mult camera.

3 Inițiază proiecte „Do It Yourself” pentru a recondiţiona mobila

Măsuţa ta de cafea din living este plină de urme de la căni şi pahare sau diverse pete şi niciun produs de curăţare nu o mai face că nouă. Nu trebuie să o arunci, ci doar să te gândeşti la câteva metode ingenioase prin care să îi ascunzi defectele şi să o recondiţionezi.

Cu puţină sfoară poţi îmbrăca picioarele mesei pentru un look retro-rustic. Un alt truc foarte util este acoperirea mesei cu un autocolant special pentru mobilă. Un astfel de produs vei găsi în magazinele de bricolaj şi vei avea la dispoziţie o mulţime de modele, de la cel care imită lemnul, la negru mat sau chiar unele cu fotografii şi cu patternuri viu colorate.

Nu trebuie decât să te laşi purtată de creativitatea şi imaginaţia ta şi vei vedea că la final vei obţine un rezultat spectaculos. În plus, bucuria faptului că l-ai făcut cu mâna ta va fi mult mai mare decât dacă ai fi cumpărat un obiect nou. Întreaga familie poate să contribuie la recondiţionarea mobilei, iar cei mici se vor bucura, cu siguranţă, să lucreze cu tine la asta.

4 Dă casei un aspect  proaspăt cu obiecte decorative noi

Lumânările decorative arse pe jumătate de la ultima pană de curent şi statuetă spartă şi lipită la loc nu dau prea bine în decorul general al casei tale. Înlocuieşte-le cu unele noi sau optează pentru alte obiecte, precum o ramă neobișnuită cu o fotografie cu întreaga familie.

De asemenea, un truc util pentru a da un suflu nou casei fără să cheltui prea mulţi bani este să achiziţionezi pernuţe decorative pentru canapeaua din living. Ele pot fi folosite şi pentru a ascunde unele pete şi nu te vor costa deloc mult.

5 Donează hainele pe care nu le mai porţi

Ştim că este greu să renunţi la anumite articole vestimentare, însă dacă vrei să îţi eliberezi locuința de încărcătură inutilă şi să ai mai mult loc în dulap pentru noi achiziţii, ar trebui să iei în considerare donarea hainelor pe care nu le mai porţi.

Rezervă-ţi o zi special pentru această activitate. Scoate tot din dulapuri şi începe sortarea. Stabileşte de la bun început o regulă: dacă nu le-ai purtat de mai mult de un an, se donează. Cu siguranţă ai în garderoba o mulţime de bluze, pantaloni şi fuste pe care nu le-ai mai purtat de foarte mult timp şi pe care le păstrezi amăngindu-te că vor reveni în tendinţe sau că vei încăpea din nou în ele.

Persoanele mai puţin norocoase se vor bucura enorm de donaţia ta, iar tu vei reuşi să le faci un dar apreciat, dar şi să îţi eliberezi dulapul de hainele de care nu mai ai nevoie. În plus, toate lucrurile care atârnau în cuiere şi din cauza cărora uşile dulapurilor nu se mai închideau bine vor dispărea şi toată casă va arăta mai bine.

Suntem mai fericiţi când în casă este ordine şi curăţenie

Acestea sunt doar câteva trucuri pentru a-ţi face locuința un loc foarte primitor fără să depăşeşti prea mult bugetul, dar cea mai simplă metodă prin care casa ta îţi poate influenţa într-un mod pozitiv starea de spirit este ordinea şi curăţenia.

Un studiu realizat la Universitatea din California şi citat de Expert Train a măsurat nivelul cortizolului (hormonul stresului) la 30 de cupluri. Persoanele care şi-au descris mediul de acasă că fiind haotic sau dezordonat aveau un nivel crescut de cortizol. Un alt studiu publicat în British Journal of Sports Medicine arată că atunci când facem curăţenie ne eliberăm de emoţii negative şi anxietăţi.

Este, aşadar, momentul perfect să scăpăm de lucrurile inutile din casă şi să dăm un aer nou şi proaspăt locuinţei noastre. Ce părere ai despre ideile pe care ți le-am prezentat? Tu ai vreun truc care te ajută să-ți împrospătezi casa fără să cheltui prea mult?

Sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

Lasă un răspuns