Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Fiare de călcat vs. Staţii de călcat

Fiare de călcat vs. Staţii de călcat

Probabil că numărul femeilor cărora le place să calce este cu mult mai mic în comparaţie cu al celor care nici nu vor să audă de o asemenea îndeletnicire. Acestea din urmă îşi îndreaptă atenţia către produse lucrate din materiale care nu se calcă, în ideea de a elimina ceea ce consideră o adevărată corvoadă în viaţa lor. Fireşte că această aversiune instinctivă pentru o muncă ce trebuie făcută în mod regulat poate fi eliminată prin achiziţionarea unor aparate de călcat performante.

În principiu, se poate opta pentru fiare de călcat sau staţii de călcat. Care dintre aceste aparate reprezintă varianta cea mai bună? O întrebare la care cele mai multe femei caută un răspuns care să le ajute la momentul deciziei. Fiecare dintre aceste produse electrocasnice au avantaje şi dezavantaje. Ţinând cont de acestea, în funcţie de necesităţi se va alege tipul dorit.

Fiarele de călcat: avantaje şi dezavantaje

Între avantajele de care se poate beneficia în cazul în care se utilizează un fier de călcat, fac parte şi următoarele:

 • Din punct de vedere al investiţiei, în comparaţie cu o staţie de călcat, fiarele de călcat sunt mai ieftine.
 • Spre deosebire de o staţie de călcat, un fier de călcat are dimensiuni mai reduse, putând fi depozitat într-un spaţiu mai mic.

În ceea ce priveşte dezavantajele unui fier de călcat, se pot nota următoarele:

 • Indiferent de tipul de fier de călcat şi de modelul sau, puterea de generare a aburului nu poate fi comparată cu cea a unei staţii de călcat care este mai mare.
 • Există modele de fiare de călcat în cazul cărora nu se poate lua în calcul calcatul vertical;
 • Având rezervoarele pentru apa încorporate, fiarele de călcat sunt mai grele.

Staţiile de călcat: avantaje şi dezavantaje

Având în vedere că nu există produs perfect şi staţiile de călcat au avantaje şi dezavantaje. Înainte de a se trece la menţionarea acestora este important să se noteze că o staţie de călcat constă în două dispozitive separate: fierul de călcat şi generatorul pentru aburi, aceasta din urmă conectându-se la curent (iar fierul la staţie). Pentru alegerea unei staţii de călcat eficiente se recomandă citirea informaţiei relevante pe care o poate cuprinde doar un ghid detaliat.

În ceea ce priveşte avantajele staţiei de călcat, sunt numeroase:

 • În primul rând, rufele sunt călcate mai eficient şi mai uşor, deoarece sunt generaţi aburi puternici;
 • Există staţii de călcat la care temperatura pe care o are aburul este indicată separat de temperatura fierului, ceea ce înseamnă că temperatura pe care o are aburul poate fi setată la un nivel mai mare decât cea a fierului de călcat. În acest fel se poate asigura o protecţie optimă pentru toate tipurile de ţesături, fără să existe riscul ca acestea să fie arse de fierul foarte încins.
 • Toate tipurile de staţii de călcat se pot utiliza pentru calcatul vertical, spre deosebire de fiare, în cazul cărora doar câteva modele se pot utiliza astfel.
 • Un alt avantaj este dat de greutatea fierului de călcat, mult mai uşoară decât în cazul un fier de călcat clasic, dat fiind faptul că nu încorporează rezervorul de apă.

Dezavantajele unei staţii de călcat le cuprind pe următoarele:

 • Spre deosebire de un fier de călcat clasic, are nevoie de un spaţiu mai mare pentru depozitare;
 • În ceea ce priveşte investiţia, este mai mare decât în cazul unui fier de călcat obişnuit.

Indiferent pentru care dintre cele două opţiuni se decide (fier de călcat sau staţie de călcat), este necesar să se achiziţioneze şi o masă de călcat. În legătură cu acest aspect, este de preferat să se aleagă acelea care sunt stabile şi uşoare, reglabile pe înălţime, pliabile, prevăzute cu suporturi pentru fierul de călcat şi umeraşe, dar şi cu huse de protecţie din bumbac, permeabile la abur.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns