Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Floarea de ciocolată, ispită la ghiveci

Floarea de ciocolată, ispită la ghiveci

Te-ai gândit vreodată că balconul tău ar putea mirosi a ciocolată? Nu datorită unui detergent sau deodorant, ci unei flori care emană o mireasmă apetisantă, dar e și foarte frumoasă, și decorativă.

Cunoscută sub denumirea de „cosmos de ciocolată“, floarea e originară din Mexic. În zilele noastre, nu mai crește spontan, ci este cultivată pentru frumusețea și delicatețea ei în grădini și jardiniere. Oriunde ai planta-o, te vei bucura de parfumul delicios mai ales în zilele însorite și calde. Iar mirosul ei se potrivește mănușă cu nuanțele petalelor, care variază de la maro-ciocolatiu la roșu-închis sau grena.

Cum o îngrijești

Floarea-de-ciocolată este extrem de decorativă dacă o plantezi într-un ghiveci sau într-o jardinieră, pe balcon, dar nu-și pierde farmecul nici în grădină, unde poți să te bucuri de o asemenea minunăție. Pentru că are rădăcini groase, este bine să-i asiguri un sol bine drenat. Îl îmbunătățești amestecând pământ cu compost, pe care-l poți cumpăra de la magazinele de specialitate. Iar dacă-ți dorești ca planta să facă tot mai mulți boboci, ud-o moderat și administrează-i îngrășământ pe toată durata înfloririi, ca să te bucuri de minunatele ei flori cu petale suave și catifelate. După ce i se usucă toate frunzele, taie-i tulpinile ofilite, scutură tuberculii de pământ și lasă-i să se usuce peste iarnă într-o cutie cu nisip sau compost, dar protejați de frig, pentru că planta este foarte sensibilă la îngheț. În primăvară, trebuie doar să-i transplantezi în ghiveci și floarea-de-ciocolată prinde din nou viață. Planta iubește soarele, așa că așază ghiveciul unde poate fi scăldată de razele lui cât mai mult timp, iar ea te va răsplăti cu florile exotice, de o culoare deosebită, dar și cu parfumul de ciocolată și vanilie. Iar dacă vrei să te bucuri și în cameră de frumusețea ei, poți tăia tijele cu flori pentru a le pune într-o glastră cu apă, dar nu o lăsa la îndemâna copiilor. Pe cât este de frumoasă și decorativă, pe atât e de toxică!

Surate cu miros ademenitor

Dacă mirosul acestei flori te duce cu gândul la o bucățică ispititoare de ciocolată, află că există și alte plante cu arome la fel de dulci și… apetisante. Bunăoară, unele persoane spun că mirosul freziilor este foarte apropiat de cel al căpșunelor, dar cu note subtile de mentă, că mireasma liliacului se aseamănă cu fructele ușor vanilate, iar cea a mușcatei aduce cu fructele de pădure combinate cu aromă de lămâie.

Citește și:

Crăițele – o floare cu multiple utilizări

Cum iti alegi parfumul potrivit

Care este parfumul zodiei tale

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns