Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Flori de iarnă

Flori de iarnă

La împlinirea acestui vis, te ajută trei plante de apartament care reuşesc să te încânte cu petale în culori pătrunzătoare şi să-ţi înveselească locuinţa chiar şi atunci când nămeţii urcă tiptil la geam. Iată un motiv în plus pentru care aceste flori sunt printre cele mai iubite ornamente de interior!

Hibiscus, copăcelul roz

Se spune că acest arbust (numit trandafir japonez sau chinezesc) înfloreşte spectaculos tot timpul anului, mai puţin iarna, fiindcă e mare iubitor de soare, umezeală şi căldură. Soiul cunoscut ca Hibiscus rosa se ambiţionează să rămână în formă şi pe vreme rece, chiar dacă îşi are originile în îndepărtatul Orient, unde predomină clima tropicală şi subtropicală, nu este frig niciodată, dar e umezeală mai mereu. Florile albe, roz sau roşii ale acestui copăcel de 1,5-2 m se dezvoltă frumos doar dacă temperatura nu scade sub 10 grade. Nu-l ţine în casă, unde e foarte cald, fiindcă îşi pierde frunzele şi vigoarea. Dacă în balcon sunt în jur de 15-18 grade (nu agreează şocurile termice), îl uzi constant (nu cu apă rece şi nu atât de des ca vara, când solul trebuie să fie mereu umed) şi îl ţii în aşa fel încât să aibă parte de lumină din abundenţă, hibiscus are grijă, la rândul lui, să te răsplătească printr-un decor feeric.

Clopoţelul indian

Numit arţar, tei de cameră sau nalbă indiană, abutilonul este una dintre plantele de apartament cu vechime. Are cam aceeaşi talie ca trandafirul japonez şi flori haioase în formă de clopoţel. Mai răspândite sunt florile galbene, dar şi cele portocalii sau violet înveselesc atmosfera casei. Vine tot din America de Sud (Brazilia, Peru, Bolivia, Argentina), dar nu-ţi dă mult de lucru, fiindcă s-a adaptat uşor în locuinţele de la noi. Dacă îi asiguri confortul, acest arbust ghimpat şi mereu verde face flori şi iarna. Este o plantă iubitoare de apă, căldură şi lumină. Când se mai iţeşte soarele dintre nori, lasă-l să fie alinat de raze, fiindcă îi priesc. Nu-i plac, în schimb, oscilaţiile de temperatură şi udările neregulate. Indicat ar fi să-l ţii în casă, la circa 20 de grade şi să-l uzi moderat, când pământul dă semne că s-a uscat.

Orhideea iubeşte răcoarea

Nu ţi-ai fi închipuit că această plantă, fragilă şi recunoscută ca fiind tare pretenţioasă, nu-şi pierde florile pe timp de iarnă. Are un aspect foarte decorativ şi în lunile când vremea e rece, cu condiţia să-i respecţi nevoia de umiditate. Obiceiul acesta i se trage de la strămoşii săi de pe tărâm sud-american. Pare simplu, dar în acest mic detaliu stă cheia unor flori rezistente. Pe de o parte, nu-i prieşte apa multă (ud-o mai rar decât vara, cam o dată la zece zile), iar pe de alta, fereşte-o de căldura excesivă şi oferă-i un climat umed. În apartament, caloriferele sunt calde în plină iarnă, deci nu o ţine în apropierea lor. Cea mai bună soluţie este să aşezi ghiveciul (cu mai multe aerisiri) pe o tavă cu pietriş umed, eventual într-un balcon închis sau într-o cameră mai răcoroasă. În acest fel, vaporii de apă simulează clima pădurilor umede din Anzi şi hrănesc planta cu cât are nevoie pentru a înflori. Stimulente eficiente sunt temperatura constantă de 15 grade şi lumina: cu cât e mai multă lumină naturală, cu atât orhideei îi merge mai bine.

Comments

comments

Lasă un răspuns