Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Gazon englezesc in curtea ta

Gazon englezesc in curtea ta

Nu e om care sa nu-si doreasca aiba un cat de mic petic de pamant acoperit cu iarba in fata casei sau macar a ferestrei. De cele mai multe ori, ceva pamant exista, dar iarba ba. Si pentru ca nimic nu-ti pica din cer, de-a gata, cel mai sigur e sa te apucichiar tu de treaba.

Perioada cea mai potrivita pentru semanarea gazonului este din mai pana in iunie. In primul rand, trebuie sa cureti terenul de resturile de frunze, de crengi uscatesi de pietre. Apoi, pentru ca pamantul trebuie aerisit, pentru ca si radacinile au nevoie de aer, trebuie neaparat ca pamantul sa fie sapat. Adancitura brazdei este necesar sa aiba cam 20-25 cm.

Daca este seceta, terenul sapat trebuie neaparat udat, dar nu oricum, ci in profunzime la fiecare 5-15 zile, socotind cu aproximatie cam 20 l de apa pe metru patrat pe saptamana. Dar in mod normal, ploile de primavara vor avea grija sa refaca necesarul de apa al solului. Udatul zilnic nu este eficient pentru ca nu face decat sa ude suprafata ierbii, fara ca apa sa patrunda bine si solul de la baza.

Ingrasamantul trebuie sa contina:

  • nitrogen – esential in cresterea si dezvoltarea partilor verzi
  • fosfor – care ajuta la intarirea radacinii, dar si la stimularea infloririi
  • potasiu – foarte important pentru imunitatea plantei la atacurile bolilor

Cam dupa 1-2 saptamani, va trebui sa rasfiri pe toata suprafata pregatita ingrasaminte chimice sau organice.

Chiar daca aparent modeste, firele de iarba au nevoie de hrana pentru a putea creste si repede si viguroase.

Dupa cateva zile, este obligatoriu sa incepi greblatul, respectiv maruntirea si nivelarea solului. Este recomandat sa repeti operatiunea de cateva ori inainte de momentul efectiv al semanatului.

Un „pui” de gazon

Pamantul astfel pregatit este numai bun sa primeasca semintele de gazon, fie ca sunt soiuri pure, fie amestecuri. Inainte de a opta pentru unele sau altele este bine sa inventariezi conditiile naturale in care va creste gazonul tau (grad de luminozitate, expunere la vant, grad de tasare viitoare ca loc de joaca sau doar de decor etc.).

Odata achizitionate, semintele trebuie imprastiate pe solul gata pregatit. Va trebui doar sa ai grija sa rasfiri semintele cat mai uniform pe intreaga suprafata dorita. Orientativ, ai nevoie de 1 kg de seminte pentru 35-40 mp. Dupa o luna, cand gazonul tau va fi ajuns deja la o inaltime de 6 cm, se impune prima tundere, fara sa scurtezi insa iarba mai mult de 1/3 din inaltimea firului. Astfel iarba se va revigora si se va indesi, bucurandu-ti privirea si rasplatindu-ti truda.

Comments

comments

Lasă un răspuns