Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Greșeli de alimentație din iubire față de animalul tău

Greșeli de alimentație din iubire față de animalul tău

Nu sunt puțini cei care vorbesc despre pufoasa felină ori lățosul patruped ca despre un membru de familie. Și încă unul foarte iubit și răsfățat. Doar că, din prea mult atașament, stăpânii fac niște greșeli ce le fac rău sau chiar le-ar putea fi fatale simpaticelor necuvântătoare.

Cele mai dese greșeli pe care le face un posesor de câini sau pisici, și pe care le face din prea multă dragoste pentru acestea, sunt cele legate de alimentație. Fie că este vorba despre o recompensă, fie că nu a rezistat privirii de ”cerșetor” a blănosului sau pur și simplu a fost vorba despre câteva resturi de la masă, aceste mici „tratații” le pot pune patrupezilor viața în pericol atunci când se transformă în obiceiuri de alimentație.

Alimente interzise pisicilor

Multe dintre preparatele pe care le mănâncă un om pot cauza probleme de sănătate serioase felinelor. Unele sunt toxice pentru ele fie prin modul în care au fost preparate, altele din cauza ingredientelor pe care le pot conține. Pentru a evita apariția problemelor de sănătate cauzate de ingerarea unui aliment periculos, iată cu ce alimente NU ar trebui să-ți hrănești ori recompensezi felina:

Avocado – pe cât este de benefic dacă-l incluzi în alimentația ta, pe atât este de toxic pentru pisici din cauza unui acid gras, persina, care s-a dovedit a fi toxic pentru feline.

Cafea, ciocolată, alcool – chiar dacă pot fi considerate un adevărat răsfăț pentru stăpân, nu același lucru se întâmplă și în cazul felinelor. Ciocolata și cafeaua sunt stimulente pentru sistemul nervos al pisicii și au și un conținut mare de grăsimi.

Ceapă, usturoi – sistemul digestiv al felinelor nu poate digera corect niciuna dintre cele două legume, ceea ce poate duce la apariția problemelor gastrointestinale severe.

Struguri – tentația de a-i da pisicii câteva boabe de struguri ori de stafide, pentru a se juca cu ele este mare, dar dacă aceasta ajunge să le și mănânce, rinichii sunt primul organ care suferă de pe urma ingerării acestor fructe dulci, despre care nu ai spune că ar putea fi periculoase.

Ou crud – poate conține salmonela, transmisibilă de la animal la om.

Pește crud – consumul de carne crudă de pește poate duce la pierderea echilibrului, tulburări neurologice și chiar la atacuri cerebrale.

Carne crudă și mezeluri – consumul acestora predispun la apariția intoxicațiilor alimentare.

Gestul unui câine de a ascunde mâncarea în spatele unui dulap ori sub un covor este semnul pe care patrupedul îl transmite stăpânului că nu-i place mâncarea.

Alimente interzise câinilor

Din când în când, atunci când ești la masă, îți mai scapă câte o „atenție“ pentru blănosul ce-ți dă târcoale și care se uită la tine cu cea mai miloagă privire din lume? Mai mult ca sigur că ți se întâmplă să faci acest gest, dar este bine să știi că cele mai multe dintre aceste mici „tratații“ le pot afecta sănătatea.

Usturoi și ceapă – Sistemul digestiv al câinilor este diferit de cel uman și nu are atât de multe mecanisme care să îi permită procesarea tuturor alimentelor consumate de oameni. Una dintre substanțele pe care cele două legume o conțin atacă celulele roșii din sângele canin, ceea ce poate duce la anemie, stări de slăbiciune și chiar la respirație greoaie.

Stafide, struguri – ca și în cazul pisicilor, cele două fructe pot provoca leziuni la nivelul rinichilor.

Ciocolată, alcool, cafea – sistemul lor digestiv nu poate metaboliza alcoolul si cafeina, ceea ce le poate provoca leziuni asupra organelor, iar un nivel mare de teobromină, substanță pe care o conține ciocolata, se poate acumula în corpul câinelui, devenind letală.

Zahăr, dulciuri – risc mare de diabet

Oase de pui și de porc – se pot sfărâma cu ușurință și transforma în cioturi ascuțite care le cauzează constipații, dermatite alergice, probleme stomacale și intestinale.

Carne de porc și de vânat crudă – pot transmite parazitoze grave.

Reguli alimentare

Alimentația câinilor și pisicilor este cheia menținerii acestora sănătoși și fericiți. Obișnuit și educat încă de la stadiul de pui cu un program alimentar stabilit de medicul veterinar, adaptat vârstei lui, niciun patruped blănos nu se va transforma într-un cerșetor atunci când stăpânul se va așeza la masă. Desigur, atât câinii, cât și pisicile sunt niște escroci sentimentali ce te-ar putea păcăli foarte ușor fie și cu o singură privire, dar este important ca însuși stăpânul să nu cedeze instinctului de a-i scăpa câte o bucățică. Un câine adult, în mod obișnuit, are o singură masă pe zi, iar pisica, două, la aceleași ore din zi, în castronelele lor. Dacă animalul nu mănâncă toată mâncarea din vasul lui, acesta se va ridica după câteva minute. Alimentația acestora este bine să fie alcătuită din hrană umedă (conserve specifice din carne și legume), boabe uscate, precum și apă, pe care animăluțele este bine s-o aibă în permanență, în zona dedicată hranei.

Din iubire pentru animalele de companie, stăpânii îi răsfăță cu mai multe bunătăți și mâncare decât ar fi necesar. Un cățel dolofan sau o pisică grăsunică nu înseamnă un animal fericit și sănătos. Surplusul de greutate poate genera sau agrava afecțiuni ale animalelor de companie.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns