Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Hrăneşte-ţi bine animalul de companie!

Hrăneşte-ţi bine animalul de companie!


Poate gândeşti că toate bobiţele, conservele şi gustările create special pentru hrănirea animalelor de companie sunt un moft costisitor, când câinele tău o duce foarte bine cu ce ţi-a mai rămas de la cină sau cu covrigii şi biscuiţii pe care îi împarţi cu el. Când i-ai făcut analizele ultima oară? O fi părând vioi, dar e posibil să nu fie în cea mai bună stare de sănătate.

Anca Ivan, consilier de specialitate Animax, ne-a enumerat câteva motive pentru care hrana industrială este cea mai indicată în hrănirea prietenilor noştri necuvântători:

• Este echilibrată nutriţional, spre deosebire de mâncarea gătită în casă, care poate determina apariţia unor carenţe de vitamine sau minerale în organismul animăluţului. De exemplu, majoritatea preparatelor pe bază de carne sunt sărace în calciu, iar asta poate afecta grav dezvoltarea ţesutului osos. Şi ajungi, pâna la urmă, să-ţi îndopi animăluţul cu suplimente alimentare, care cresc şi mai mult costurile de întreţinere. Ce iei pe mere dai pe pere. Numai că sănătatea animăluţului este în joc în tot acest timp.

• Este adaptată grupei de vârstă a animalului de companie (junior, senior sau adult). Odată cu înaintarea în vârstă, şi metabolismul animăluţelor se schimbă, iar necesarul nutritiv diferă de la o etapă a vieţii la alta. Puiuţii au un metabolism foarte accelerat şi un consum energetic ridicat; în perioada de creştere se definitivează sistemele muscular şi osos, se maturizează diferite ţesuturi şi organe, astfel încât necesităţile nutritive la această categorie de vârstă sunt mult mai ridicate decât, de exemplu, faţă de un animăluţ aflat la vârstă adultă.

• Este adaptată particularităţilor specifice ale animăluţului: ţine cont de rasă, talie, activitate fizică, mediul în care acesta trăieşte, anumite stări fiziologice ale sale (gestaţie, lactaţie, după sterilizare etc.).
• Este digerată uşor de animale. Oricât i-am preţui ca pe nişte membri ai familiei, trebuie să recunoaştem: nici căţelul, nici pisica nu sunt oameni şi nu posedă sistemul nostru digestiv complex, „împănat” cu enzime care pot descompune ceea ce mâncăm. Nici căţelul, nici pisica nu pot digera celuloza sau amidonul şi se cam chinuie şi cu carbohidraţii – din cauza intestinului subţire mult mai scurt pe care îl posedă. Cu cât hrana este mai digerabilă pentru animăluţ, cu atât absorbţia substanţelor nutritive este mai lesnicioasă.
• Le menţine sănătatea dentară, prin faptul că încurajează masticaţia şi realizează detartrajul mecanic al dinţilor. N-ai observat că amicul tău, căţelul, mai mult înfulecă decât mestecă? Este un motiv în plus pentru care să-l treci pe mâncare uscată, care să-i pună dantura un pic la treabă.

• Nu exista pericolul supraalimentării. Faptul că bobiţele de hrană uscată au aceeaşi dimensiune nu permite animăluţelor să aleagă componentele, iar asta asigură o raţie echilibrată cantitativ şi calitativ. Plus că n-ai cum să-ţi îndopi prietenul necuvântător fără măsură, dat fiind că vei urma recomandările făcute de producătorul de hrană.

Hrana industrială previne bolile animalelor!

La ora actuală, pe lângă faptul că asigură menţinerea stării de sănătate, hrana de întreţinere are o formulă superioară care previne apariţia eventualelor boli. De exemplu, hrana cu PH-control destinată alimentaţiei pisicii previne apariţia urolitiazei, pisicile având o predispoziţie accentuată către acestă boală. În cazul animăluţelor de companie, hrana reprezintă cea mai mare necesitate pentru asigurarea stării de bine. O nutriţie adecvată rezolvă 90% din eventualele probleme care pot apărea în întreţinerea acestor specii.” – Anca Ivan, consilier de specialitate Animax

Comments

comments

Lasă un răspuns