Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > La ce folosește ceapa

La ce folosește ceapa

Toată lumea foloseşte ceapă  la mancare, dar această legumă sănătoasă şi ”parfumată” are multe alte utilizări. Unele dintre ele sunt cu totul speciale, dar prea puţin cunoscute. Pentru ajutorul tău iată la ce foloseşte ceapa, pe lângă supe şi tocăniţe.

► Mirosul de ceapă goneşte insectele. Nu-i nevoie să faci baie în suc de ceapă, dar dacă mănânci ceapă crudă (în salată, de exemplu), mirosul respiraţiei este suficient că să te scape de ţânţari.

► Calmează înţepăturile de insecte. Te-a muşcat o albină sau un ţânţar? Curată o ceapă, zdrobeşte-o şi masează locul înţepăturii cu sucul proaspăt din ceapă. Sucul alină durearea şi senzaţia de mâncărime.

Crema de galbenele – cand e buna si cand e rea

► Ceapă calmează durerea în gât. Cel mai bun remediu este ceaiul din foi de ceapă veche. Alege foile de ceapă, clateste-le cu puţină apa şi fierbe-le în apă pentru trei-patru minute. Proporţia este o cană de apa, la jumătate de cană de foi de ceapă. Se beau două căni de ceai pe zi, încet cu înghiţituri mici. Ceaiul trebuie să fie călduţ, îndulcit sau nu.

► Mirosul de ceapă este un tonic cerebral şi are un efect general, similar cu cel al sărurilor de amoniu pe care le inspiră sportivii. Efectul nu este la fel de rapid, dar este de durată.

► Sucul proaspăt de ceapă calmează usturimea după arsuri şi previne infectarea zonei. Remediul este valabil doar în cazul arsurilor superficiale.

► Ţi-a intrat o aşchie în deget? Nu o poţi scoate? Tăie o ceapă, desfă o foaie de ceapă şi înfăşoară-o în jurul degetului cu un pansament, pentru circa o jumătate de oră. Când desfaci bandajul, o să vezi că aşchia a ieşit „singură”.

► Miezul de ceapă curăţă obiectele delicate din metal şi îndepărtează extrem de uşor oxizii de pe toate tipurile de metale.

Ceapa, praz si usturoi

► Mirosul de ceapă scoate mirosul de vopsea. Zdrobeşte o ceapă. Lasă ceapă, tăiată în două, în cameră în care miroase urât a vopsea, pentru două ore. Ţine geamurile închise, apoi aeriseşte. Mirosul diminuează considerabil. După acest tratament aerul din cameă nu va mirosi a ceapă ci a curat şi a proaspăt.

► Ceapă curată excelent grill-ul aragazului. Porneşte aragazul şi încinge-l bine. Taie o ceapă în două şi freacă grătarul. Foloseşte o mănuşa termică şi repetă operaţia până  cegrill-ul se curaţă perfect. Este mult mai uşor aşa decât cu chimicale.

► Ceapă repară gustul mâncărilor arse. Dacă ai ars orezul de exemplu, pune o jumătate de ceapă pe deasupra orezului, cu faţă tăiată în sus şi acoperă vasul pentru 10 minute cu o folie de plastic. Îndepărtează ceapă, iar gustul neplăcut de ars o să dispară prin minune.

Secretele prepararii legumelor

► Cum păstrezi jumătate de avocado. Pune bucata tăiată într-o cutie care se închide ermetic, împreună cu jumătate de ceapă, în frigider. Păstrat astfel avocado rămâne proaspăt pentru cel puţin două zile. (Otilia Ignat)

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns