Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Levănțica, crăiasa parfumurilor

Levănțica, crăiasa parfumurilor

Câmpurile violete din regiunea Provence sunt o imagine greu de uitat. Sud-estul Franței capătă o culoare aparte în lunile de vară, iar singura „vinovată“ este… levănțica.

Levănțica îți place sau nu, cale de mijloc nu există! Dar, odată ce te-ai înamorat de mirosul inconfundabil, care-ți dă imediat o stare de bine, nu mai ai cum să-l uiți, iar culoarea ei diafană ți-ai dori să te învăluie în așternuturile răcoroase de vară,
s-o regăsești într-o ținută memorabilă ori într-un fard discret.

Ce spune legenda

Se spune că romanii foloseau levănțica pentru a parfuma apa de baie, precum și lenjeria proaspăt spălată. Regina Cleopatra folosea parfum de levănțică pentru a-și seduce amanții, iar în Evul Mediu, de numele acestei firave plante se leagă povești despre vindecări miraculoase. La finele secolului al XIX-lea, localnicii din Provence au început să cultive această plantă pe colinele din zonă. Acela a fost momentul care a dus la dezvol­tarea unei adevărate industrii.

Bucurie pentru suflet

În perioada de înflorire, iunie-august, câmpurile de lavandă sunt o încântare pentru suflet și trup, iar aromele aduse de adierile blânde de vânt te vor cuceri fără drept de tăgadă. Când ești încordată sau suferi de anxietate, folosește levănțica pe post de balsam pentru suflet, sub formă fie de ceai liniștitor, fie de ulei de masaj.

Cum o îngrijești

Lanurile de lavandă sunt spectaculoase, însă te poți bucura de această plantă și dacă o cultivi în ghiveci sau jardiniere, fiind o alegere excelentă pentru balcoane, terase și grădini. Pentru a-i face pe plac, asigură-i un ghiveci înalt și cu gura largă și tunde tufa regulat pentru a-i stimula dez­voltarea. Așaz-o  în cel mai însorit loc, iar în perioadele de înflorire, nu exagera cu udatul.

Citește și:

Florile soarelui

Lavanda, ispita verii

Flori solare de noiembrie

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns