Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Locuiesti in casa care ti se potriveste?

Locuiesti in casa care ti se potriveste?

Adevarul e ca lumea moderna – cu avalansa ei de inovatii spectaculoase si cu tentativele de a trage tehnici si traditii arhitectonice multimilenare pe un calapod nou, adaptat la momentul prezent – este totusi incarcata de artificial si de superficialitate.

Viata profunda, intima, a unei case, nu se afla la vedere decat cam tot atat cat se ridica aisbergul deasupra apei. Stravechea practica Feng Shui are insa toate datele si instrumentele necesare pentru a (re)stabili echilibrul natural. Asa ca, daca nu te simti in largul tau intre cei patru pereti de acasa ori de la birou, incearca sa aplici cateva reguli simple Feng Shui. O casa armonios aranjata si bine luminata nu are cum sa aiba efecte negative asupra cuiva.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/art-172.jpg

Simbioza elementelor

General vorbind, Feng Shui inseamna o „impacare” deplina a omului cu mediul inconjurator. Nu numai pastrarea starii de sanatate, a intelegerii, a bunastarii si a succesului conteaza, ci si stabilirea unei armonii nemijlocite si perpetue intre individ si universul care il integreaza alaturi de celelalte elemente, fie ele entitati vii sau obiecte considerate neinsufletite.

Mai concret: in casa, la birou, dispunerea mobilei si a celorlalte obiecte, culoarea peretilor, spatiul de lucru si cel de deplasare, materialele din care este confectionata fiecare piesa, toate acestea pot avea un anumit efect asupra starii sufletesti si chiar asupra sanatatii ocupantilor – nu uita ca o camera cu pereti albastri este mai friguroasa.

In Occident, Feng Shui este abordat ca un fel de moda exotica, ca o intoarcere a irationalului ori a traditiei ancestrale care se cere a fi redescoperita. Dar cu siguranta, el reprezinta un curent pus in slujba cautarii unei existente apropiate de ideal.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/icon-219-1.jpg

Forme si materiale

In Feng Shui, nu exista dimensiuni-standard pentru incaperi sau pentru mobilier. Ideea este sa castigi spatiu si lumina, deci sa elimini piesele de prisos, care pot transforma interiorul intr-unul sufocant, apasator.

De asemenea, trebuie evitata dezordinea. Nu uita ca energia pozitiva nu poate circula intr-o casa care nu este ingrijita si aranjata frumos.

  • Mobila greoaie si cu multe unghiuri drepte este de evitat, in schimb e bine sa te inconjori cu plante verzi, care te vor proteja impotriva elementelor agresive.
  • Cauta sa ai cat mai multa lumina naturala in camere si alege cu grija culorile peretilor si ale decoratiunilor interioare, deoarece ele influenteaza atat sanatatea, cat si starea sufleteasca.
  • In ceea ce priveste materialele, ele acopera o gama suficient de generoasa, incluzand chiar si… apa!

 

Natura in casa ta

Desigur, nu-ti vei aduce in sufragerie o padure si in dormitor un parau, dar mici „parti” din natura nu trebuie sa-ti lipseasca din casa.

  • In primul rand, alege mobila din lemn natur, fara multe piese si cu contururile rotunjite. Mai ales patul, e bine sa nu aiba componente metalice, in afara de strictul necesar – suruburile de asamblare.
  • In locul mochetei, alege un parchet de lemn natural, care-ti ofera si senzatia de deschidere catre elementele nonartificiale: o pseudo-evadare binevenita din captivitatea celor patru pereti, a casei, a orasului.
  • Apa (un acvariu) reprezinta energia pozitiva care echilibreaza situatiile de tensiune, iar focul (un semineu in camera de zi sau lumanari aprinse) este cea mai buna energie posibila.
  • Evita cat poti de mult materialele sintetice, care se afla in mochete, tapete, covoare si perdele, in placile aglomerate, in anumite tipuri de mobila, in suprafetele plastice si in orice inlocuitor al lemnului.

Efectele lor fizice asupra corpului sunt explicite (vanatai facute de coltul mesei, alergii din cauza materialelor sintetice etc.), dar totodata ele „fura” o buna parte din energiile pozitive cu care iti hranesti existenta. Delict care nu e de dorit…

 

Comments

comments

Lasă un răspuns