Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Pașaport pentru animale

Pașaport pentru animale

Iată ce ai de făcut dacă vrei să-ți iei prietenul necuvântător în vacanță! Ne-am interesat la medicul veterinar și am aflat pentru tine ce documente sunt necesare pentru eliberarea pașaportului ce-i permite să te însoțească în afara granițelor.

Condiții

„Pentru a ieși cu animalul de companie (câine sau pisică) din țară, acesta trebuie să fie vaccinat antirabic cu cel puțin 21 de zile înainte de călătorie, să fie deparazitat intern și extern și să dețină pașaport eliberat de un medic veterinar autorizat, spune dr. Cristian Marin de la cabinetul Alcor Vet. Toate informațiile legate de starea de sănătate sunt trecute de medicul veterinar în pașaport. „În cazul călătoriei în afara țării cu păsări exotice sau iepuri, hamsteri, purceluși-de-Guineea, este nevoie de un certificat eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară Bucureşti-Ilioara, explică medicul.

Cât durează și cât costă

Pașaportul este eliberat în baza certificatului de sănătate, pe loc sau în maximum 24 de ore. Prețul variază între 50 și 100 de lei, în funcție de tarifele practicate de cabinetul veterinar. O altă condiție pentru eliberarea pașaportului este ca prietenul necuvântător să fie microcipat (dispozitiv electronic de forma unui bob de orez pe baza căruia poate fi identificat cu ajutorul unui cititor special) și înregistrat într-o bază de date, aspect de care se ocupă tot medicul în grija căruia se află animalul. Pașaportul este valabil pe toată durata vieții.

Situații speciale

Există anumite țări care impun pentru câini și pisici analize suplimentare, pe lângă vaccinarea antirabică valabilă. Una dintre cele mai importante este testul de titrare a anticorpilor antirabici. Analizele cu pricina se efectuează în laboratoarele aprobate de Uniunea Europeană și, potrivit normelor în vigoare, acestea trebuie făcute cu trei luni înainte de data călătoriei. „Puține țări impun și o carantină înainte ca animalele să intre pe teritoriul lor. Dintre acestea, Canada – 1 lună, Norvegia – 4 luni, Marea Britanie – 6 luni, mai spune specialistul.

Citește și:

Să vorbim despre șinșila

Plantele, inofensive pentru animale?

Mâncare prietenoasă

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns