Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Azaleele: energii pozitive

Azaleele: energii pozitive

Azaleele sunt în centrul atenției în orice florărie. Colorate, vesele și atractive, nu ai cum să le reziști. Dar știi cum să le îngrijești?

Cum se răcește vremea, azaleele, plante de sezon cu o frumusețe aparte, invadează ma­gazinele și florăriile. Gama de varietăţi a azaleelor este enormă: de la alb, roz la purpuriu sau bicolore, cu petale simple, duble sau încreţite. Că-i vorba despre azaleea indiană (Rhododendron simsii) sau de azaleea japoneză (Rhododendron obtusum), cele două tipuri de azalee din comerț, ele sunt flori foarte sensibile, care, dacă nu le acorzi atenția cuvenită, dispar.

Flori cu pretenții

Când cumperi azalee, alege un exemplar cu mulți boboci și cu puține flori deschise. Ia în considerare că florile sunt foarte solicitate la transport, așa că îngrijirea corectă este esențială după ce le aduci acasă. Pentru asta, ține cont că azaleea preferă răcoarea (10-16°C), adoră lumina, dar nu îi place lumina directă a soarelui și trebuie să fie udată în permanență cu apă de ploaie (apa să nu băltească). Iar când e înflorită, are nevoie de umezeală inclusiv la nivelul frunzelor, prin pulverizare (nu pulveriza pe flori, pentru că se vor trece mult prea repede!). Nu așeza niciodată ghiveciul pe pervazul unei încăperi încălzite, fiindcă nu suportă căldura disipată de calorifer. Ghiveciul se schimbă la unu, doi ani, iar pământul preferat de plantă este poros și acid și îl găsești în florării. Tufele sunt pitice, atingând înălțimea de 30-40 cm.

O legendă de când lumea

Un fecior se îndrăgostise de o fată foarte frumoasă, dar mama lui vitregă n-a fost niciodată de acord cu această relație întrucât tânăra de care se îndrăgostise era mult mai frumoasă ca ea. Atunci, ea și-a blestemat fiul transformându-l într-o pasăre a singurătății, cucul, ca să nu fie niciodată cu fata. În locul unde tânărul a vărsat lacrimi pentru nenorocirea sa, a răsărit o azalee.

Curiozități

  • Azaleele se cultivă de sute de ani și au fost obținute peste 10.000 de soiuri.
  • În Coreea, se face un vin din flori de azalee, numit dugyeonju.
  • Azaleele sunt otrăvitoare pentru animalele din familia calului.
  • Florile mențin energiile pozitive în încăperea unde se află.
  • Floarea de azalee este simbolul orașului brazilian São Paulo.

Citește și:

Crizantema, perla toamnei

Levantica, craiasa parfumurilor

Vâscul, planta care aduce noroc si sanatate

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns