Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Plantele, inofensive pentru animale?

Plantele, inofensive pentru animale?

Iubim deopotrivă plantele și animalele, mai ales pe cele de apartament, care ne fac viața mai frumoasă. Dar oare fac casă bună împreună?

Multe din florile pe care le avem în apartament  le pot face rău patrupedelor atunci când aces­tea le ingerează. Hai să ne asigurăm că ele nu le fac rău animalelor de companie, fie că sunt câini, pisici, rozătoare sau păsări de colivie!

Ce animăluțe sunt în pericol

Pisicile sar cu ușurință pe oriunde, iar cățelușii aleargă prin toată casa, trăgând din curiozitate de colțurile fețelor de masă. Accidental însă, ele ajung la plantele de apartament, care se pot dovedi toxice pentru patrupede. „Plantele cu frunze subţiri precum iarba (dracena, yucca) prezintă o mare atracţie pentru pisici. În mod natural, felina are nevoie de iarbă pentru a elimina părul ingerat în timpul toaletării, această specie fiind foarte interesată să deguste diferite plante“, ne-a împărtășit Anca Ivan, specialist Animax. Din dorința de a roade cam tot ce prind, cățeii se pot intoxica astfel cu plantele nocive. Și rozătoarele sunt în pericol dacă ajung în preajma unei plante pe care sigur vor încerca s-o guste. La fel păsările de colivie atunci când le dai drumul să zboare prin casă.

Plante cu potențial toxic

Multe plante au potențial toxic, printre ele numărându-se begoniile și azaleele, iar pentru că lista este lungă, specialistul Anca Ivan a completat-o cu „zambile, crin, mușcate, hortensii, crizanteme, lalele, dracena, yucca, frezii, aloe, crăciuniță, ficus, iederă, leandru, toate acestea producând cel mai des intoxicații“.

Anca Ivan, specialist Animax:

Ce măsuri de prim ajutor putem acorda animalului de companie când constatăm că a ingerat o plantă cu potenţial toxic?

Este indicat să apelăm cât mai repede la medicul veterinar. Severitatea simptomatologiei variază de la un organism la altul, putându-se constata iniţial semne clinice deloc alarmante, precum o uşoară inapetenţă şi o stare de izolare, ca ulterior, pe măsura asimilării substanței toxice în organism, să se ajungă la tulburări de ritm cardiac, respiraţie dificilă, stare generală proastă. În cazul în care observăm că animalul a ingerat planta, putem să-i administrăm imediat apă cu sare pentru provocarea vomei sau cărbune medicinal pentru a diminua efectul substanței toxice în organism. Este contraindicată administrarea laptelui, deoarece grăbeşte absorbţia toxinelor.

Citește și:

4 beneficii pe care le aduc animalele de companie

Spune stop testarii produselor cosmetice pe animale!

Top 3 cele mai inteligente animale

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns