Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Singurele 3 reguli de care trebuie să ții cont când decorezi casa

Singurele 3 reguli de care trebuie să ții cont când decorezi casa

decorarea locuintei

Deși vedem și citim adesea o mulțime de trucuri și sfaturi despre decorarea casei, de bază rămân câteva reguli, care se aplică oricărei locuințe.

Există o mulțime de așa-zise reguli ale designului interior, precum asortarea covoarelor cu draperiile, dar e aproape imposibil să le urmăm pe toate. Este de ajuns să ții cont doar de aceste trei reguli de bază, pentru o locuință echilibrată și decorată cu gust. Iată ce ai de făcut:

  • Ține cont de acest lucru când alegi mobila

Mobilierul este primul la care ne gândim când ne imaginăm decorul unei locuințe, nu-i așa? Ei bine, el este și un element foarte dificil de ales, deoarece trebuie să luăm în calcul atât aspectul, cât și materialul (care ar trebui să fie rezistent și durabil), dar și partea practică. Mobilierul trebuie să fie bine încadrat în spațiul de care dispui, să fie încăpător și, desigur, să aibă un aspect plăcut.

E greu să găsești mobilă de serie care să îndeplinească toate aceste condiții, tocmai de aceea o primă regulă a decorului este să apelezi la mobila la comandă. Dacă luăm, de pildă, cazul bucătăriei, o încăpere care trebuie în primul rând să fie gândită practic, vom descoperi că este extrem de greu să găsești o mobilă de serie care să se plieze pe spațiul de care dispui, cât și să bifeze toate celelalte calități. Dacă alegi un astfel de atelier pentru mobilă la comandă vei descoperi că tu poți alege un model care să fie apoi realizat de la zero după nevoile tale și după dimensiunile bucătăriei tale.

Mai mult decât atât, poți schimba culoarea, poți compartimenta așa cum îți dorești dulapurile și poți să îți creezi în felul acesta bucătăria ideală.

  • Alege o paletă de culori și nu te abate de la ea

În cazul în care tocmai te-ai mutat într-o casă nouă sau renovezi complet locuința, ești în fața unei pânze albe și ești tentată să o umpli de culoare. Totuși, dacă îți dorești un decor de bun gust, cel mai bine este să te rezumi la câteva culori în aproape toată casa. Desigur, poți alege și câte un element accent, care să iasă în evidență, însă în privința finisajelor și a mobilierului, cel mai bine este să mergi pe o singură paletă.

Asta nu înseamnă că toată casa trebuie să fie într-o singură culoare, ci că trebuie să îți alegi 3-4 culori și ele să se regăsească în toată locuința. În felul acesta vei păstra o coerență a decorului în toată casa.

  • Culori și imprimeuri în funcție de spațiu  

Un alt aspect extrem de important și care dictează, practic, rezultatul este alegerea tuturor elementelor în funcție de spațiu. Cu siguranță te-ai gândit deja să alegi mobila în funcție de dimensiunile casei, dar la imprimeuri și culori te-ai gândit? Regula e foarte simplă – spațiul mic se decorează cu nuanțe deschise și imprimeuri uni, iar spațiile ample, care dau senzația de austeritate, se decorează cu imprimeuri mărunte – covoare, perdele, tapițerii cu imprimeuri bogate. În spațiile mari poți folosi cu încredere culori mai închise sau culori puternice precum roșul sau movul.

Dacă ții cont de aceste aspecte, este aproape imposibil să nu ai o casă primitoare, spațioasă și cu bun gust.

 

Sursa foto: Shuttertsock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns